• Vai Latvijā iespējams izaudzēt artišoku? Atbild dārzeņkopības eksperte

    Atbild speciālists
    Mārīte Gailīte
    20. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Pārtikā artišoki lietojami gan svaigi, gan vārīti. Tos var pasniegt uzkodas veidā vai kā piedevu citiem ēdieniem. Turklāt šis ir ne tikai eksotisks un gards, bet arī veselīgs dārzenis, kas bagāts ar vitamīniem.

    Pasaulē ir ap desmit artišoku veidu, taču ēdami ir divi. Viens franču – Cynara cardunculus (var. scolymus), dadžu un ušņu tuvs radinieks, otrs spāņu – Cynara cardunculus, kuru mēdz dēvēt arī par savvaļas artišoku jeb kardonu.

    Abi divi bez šaubām ir glīti pēc vaiga un iekārojami kā izsmalcināti dārzeņaugi, tomēr uzreiz jāatvēsina visus tos, kas jau steidz artišoku ieplānot nākamās sezonas dobē – Latvijas apstākļiem šis būs ciets rieksts.

    Dienvidu zemēs augs ir daudzgadīgs, bet Latvijā tas nepārziemo.

    To ir iespējams izaudzēt, bet jārēķinās ar zemo ražību un samērā lielu platību, ko nāksies atvēlēt audzēšanai. Pie mums artišoks drīzāk piemērots jauktajām puķu dobēm nekā sakņu dārzam. Piemēram, stādīts pa vidu pīpenēm, tas izskatītos kā viduslaiku bruņinieks starp jaunavām svētkos.

    Bet īstu, azartisku dārza entuziastu jau nekas neatturēs no eksperimenta, vai ne?

    Noskaidro, kā artišokus izaudzēt Latvijas dārzos – visu rakstu lasi šeit: Ēdot frančus, es ģībstu… Viss par artišoku

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē