• Vai kaimiņš drīkst blakusdārzā turēt bites?

    Lasītāja jautājums
    Ilvija Melne
    Ilvija Melne
    19. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Kaimiņš aiz sētas uzlicis 10 bišu stropus. Kas notiks pavasarī un vasarā, kad visas bites sāks lidot?!

    Lasītājas jautājumsMan ir dārziņš Ozolniekos, apkārt atrodas gan dzīvojamās mājas, gan dārziņi. Liels bija mans šoks, kad pastaigājoties aizgāju palūkoties, kā viss pārziemojis. Kaimiņš aiz sētas uzlicis 10 bišu stropus. Kas notiks pavasarī un vasarā, kad visas bites sāks lidot?! Tā kā man ir spēcīga alerģija pret kodumiem, pārņem bailes, par to domājot. Saprotu, ka ar šo kaimiņu runāt ir bezjēdzīgi, jo medus viņam ir naudas jautājums. Bet vai juridiski ir atļauts piemājas dārzā, tik mazā teritorijā, nodarboties ar biškopību? Kā man risināt šo situāciju? Ilze

     

    • Atbild Latvijas Biškopības biedrības padomes priekšsēdētājs un vadošais pētnieks Juris Šteiselis

    Šādas situācijas juridiski regulē Civillikuma trešās daļas Lietu tiesības 1101. pants, kas nosaka: «Bišu saimes var novietot: laukos – vismaz 15 metrus, bet pilsētās un ciemos – vismaz 25 metrus no satiksmes ceļiem vai kaimiņu zemes robežas, skaitot šo atstatumu no stropa vidus līdz ceļa malai vai robežai; ja drava iežogota, laukos – vismaz ar 2 metrus, bet pilsētās un ciemos – ar 2,5 metrus augstu ciešu sētu vai dzīvžogu, tad bišu saimes var novietot neatkarīgi no minētajiem atstatumiem.» 

    Principā bites dārziņu iemītniekiem var būt bīstamas tad, kad tās atgriežas stropā un samazina lidojuma augstumu, un, ja šajā brīdī cilvēks atrodas viņu ceļā, bites var nejauši ieskriet viņam sejā, iepīties matos, ieķerties apģērbā, tāpēc nepieciešams 2,5 metrus augstais žogs ap stropu, kas bitēm nolaižoties liek turēties lielākā augstumā. Ja kaimiņš šo likuma normu ir ņēmis vērā, tad pārējiem dārziņu saimniekiem, kaut arī bites lido viņu teritorijā, nav pamata pretenzijām.

    Protams, ka bišu darbība būs jūtama apkārtējo dārziņu tuvumā. Piemēram, bites var doties padzerties kaimiņa dīķītī vai darboties ap kaimiņu stādījumiem. Bites agresīvākas var kļūt vienīgi tajos brīžos, kad saimnieks viņām atņems medu, taču ikdienā dārziņu iemītniekiem bites parasti nenodara nekādu kaitējumu.

    Labā prakse šādos gadījumos ir arī tāda, ka stropu īpašnieks pēc medus ievākšanas ar to pacienā apkārtējos kaimiņus – pateicībā par saticīgu sadzīvošanu ar bitēm.

    Ja žoga nav un arī noteiktais attālums nav ievērots, tad var apvienoties ar pārējiem kaimiņiem, kam bites traucē, un iesniegt rakstisku sūdzību pašvaldības policijai vai attiecīgajai pašvaldības struktūrvienībai, lai bišu saimnieku sauktu pie administratīvās atbildības un liktu rīkoties saskaņā ar Civillikumā noteikto. Bišu turēšanu mazdārziņu teritorijā var regulēt arī dārziņu kooperatīva iekšējie noteikumi, kas kaimiņam var noteikt, piemēram, lielāku maksu par zemes izmantošanu vai pārkāpumu gadījumā likt bites pārvietot uz citu teritoriju.
     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē