• Vai izdarīji visus oktobra darbus dārzā krūmu un koku labā?

    Dārzs
    Dace Siliņa
    15. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Paveicamos darbus iesaka Dace Siliņa, Dr. agr., Latvijas Lauksaimniecības universitātes Lauksaimniecības fakultātes asociētā profesore.

    Oktobris ir skaistais rudens krāsu, smaržu un pirmo salnu mēnesis. Skaidras, zilas debesis, sausas un saulainas dienas ir ideālas dārza sakopšanai. Dažreiz apnīk nemitīgi grābt lapas, bet to rudenīgā smarža ir nepārspējama.

    • Ja nav ļoti slapjš, var pēdējo reizi apgriezt dzīvžogu augus, lai tie ziemā izskatītos kārtīgi.
    • Vīteņrozēm saīsina garos dzinumus, lai vējš tos nenolauž (ja nevēlas griezt, dzinumus var arī sasiet), spēcīgāku apgriešanu veicot vēlāk. Atjaunojošo (spēcīgu) griešanu var veikt vēlu rudenī līdz pat ziemas beigām, bezlapotā stāvoklī ir labāk redzams, ko griezt.
    • Krūmus, kurus pavasarī parasti spēcīgi apgriež (piemēram, Dāvida budleja, baltais grimonis), šajā laikā var saīsināt uz pusi, lai samazinātu vēja negatīvo ietekmi.
    • Joprojām var pavairot augus ar koksnainajiem spraudeņiem (piemēram, parūkkoku (Cotinus), vītolus, kārklus (Salix), forsītijas (Forsythia) u. c.).
    • Ievāc nogatavojušos augļus un sēklas augiem, kuriem tās jāsēj uzreiz, piemēram, kolutejai (Colutea), zeltlietum (Laburnum).
    • Pārbaudi koku mietiņus un saites, pirms spēcīgie rudens un ziemas vēji nodara postījumus. Apstaigā nesen iestādītos kokus un krūmus – pārliecinies, vai tie ir kārtīgi nostiprināti! Spēcīgs vējš var tos izkustināt, veidojot spraugu sakņu zonā, kur sakrājies lietus ūdens ziemā sasals, bojājot saknes.
    • Ja savāktās koku/krūmu lapas ir bez slimību ierosinātājiem, tās var kompostēt un izmantot arī kā mulču. Ja ir slinkums grābt, var tās savākt, pļaujot zālienu, ja pļāvējam ir kaste. Ja nav, kopā ar zāli lapas tiks sasmalcinātas. Tās var savākt un likt komposta kaudzē (ātrāk sadalīsies). Galvenais atceries – kompostā liec veselīgas augu daļas (lapas, sīkus zariņus), tādējādi pēc iespējas vairāk ierobežojot kaitīgo organismu pārziemošanu un tālāku izplatīšanos.
    • Joprojām apdobes var ravēt, papildināt mulčas kārtu. Ja ir sauss laiks, augus laisti (sevišķi tos, kam ir sekla un sīki sazarota sakņu sistēma, kāda ir, piemēram, rododendriem, krūmmellenēm, arī pavasarī agri ziedošiem augiem).
    • Oktobrī ir jābūt gatavam pasargāt augus no salnām, jūtīgākos piesedzot ar agrotīklu, laistot, mulčējot augsni.
    • Var stādīt kokus un krūmus – kailsakņus, ar audumā ietītām saknēm, konteineraugus. Kailsakņu augus var izvēlēties, ja nepieciešams lielāks augu skaits (piemēram, dzīvžogam). Parasti tie ir arī lētāki nekā konteineraugi. Stādīt nevajadzētu ļoti slapjā laikā.
    • Var pārstādīt krūmus, kas nav savā vietā. Pāraugušus krūmus var arī sadalīt (piemēram, kokveida hortenzijas, filadelfus), tādējādi paplašinot vai atjaunojot dārzu.
    • Oktobris ir sakopšanas mēnesis – tīram ne tikai dīķus vai citas ūdenstilpnes, bet arī ūdensnotekas, lai lieks mitrums netiek uz augiem pie ēku sienām.
    • Koka mēbeles apklājam vai novietojam uzglabāšanas vietā.
    • Terakotas, māla traukus nesam iekšā, lai sala ietekmē tie nesaplīst.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē