• Vai dārzā var ieaudzēt īpaši aizsargājamo āmuli? Atbild biologs

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    11. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Biologs, dabas gids Ritvars Rekmanis norāda, ka balto āmuli var ieaudzēt dārzā. Speciāli stādi netiek tirgoti, sēklas pašam jāievāc dabā.

    Āmuļa (Viscum album) augļi – baltas, mīkstas ogas – nogatavojas rudens beigās un ziemā, no novembra līdz janvārim. Ja putni tās neapēd, saglabājas līdz pat aprīlim.

    Ogas ievāc un pielīmē pie koka mizas vai zara.

    To var darīt jebkurā mēnesī. To mīkstumu veido lipīga viela, kas palīdz sēklām piestiprināties pie saimnieka koka mizas. Dabā šīs sēklas izplata putni, kuru mēsli pēc ogu apēšanas izvadās lipīgi, un tie ar visām sēklām pielīp pie koku mizas.

    Āmuļa sēkla saimnieka koka mizā ieaugas četru gadu laikā, līdz veidojas pirmās lapas un kāts, tāpēc nav pamata satraukumam, ja jau pirmajos gados pēc uzsēšanas nav novērojami jaunā āmuļa augi.

    Savvaļā Latvijā visbiežāk baltais āmulis sastopams uz parastajām liepām, parastajām kļavām, mājas ābelēm, vilkābelēm, vītoliem un papelēm.

    Eksperimentālos nolūkos to var mēģināt ieaudzēt uz dažādu sugu kokiem, taču pie mums āmulis nav konstatēts uz skujkokiem, ozoliem, plūmēm un ķiršiem.

    Baltais āmulis var augt jebkurā Latvijas daļā, taču jāņem vērā, ka tā izplatību ierobežo ziemas vidējā temperatūra. Līdz ar to aukstās ziemās, īpaši Austrumlatvijā, krūmi var apsalt un aiziet bojā.

    Jāņem vērā, ka āmulis ir pusparazīts un daļu enerģijas ņem no saimnieka koka. Līdz ar to, ja uz koka aug desmit vai vairāk āmuļa krūmu, tas sāks nīkuļot un ilgtermiņā aizies bojā.

    Laika gaitā āmuli tuvākajā apkārtnē izplatīs putni, un tas var savairoties lielākā skaitā. To ierobežot var apgriežot, tomēr jāņem vērā, ka tā ir īpaši aizsargājama suga un par šo augu iznīcināšanu var piemērot prāvu naudas sodu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē