• Vai arī sēklas un mēslojumi nākamgad kļūs dārgāki?

    Dārzs
    Mans Dārzs
    Mans Dārzs
    13. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Žurnāla “Mans Dārzs” lasītāja Kristīne jautā: “Kā cenu kāpums visās jomās ietekmēs sēklu un mēslojumu cenas nākamsezon?”

    Žurnāls “Mans Dārzs” aptaujāja lielākos sēklu un minerālmēslu izplatītājus un tirgotājus, pēc kuru atbildēm noprotams, kas nākamajā sezonā notiks ar sēklu cenām, savukārt minerālmēslu tirgū pagaidām vēl ir neziņa un kaut ko prognozēt grūti.

    Agrimatco Latvia Sēklu nodaļas vadītāja Guna Dūda-Kraukle sēklām prognozē vidējo cenu kāpumu 6 procentu apmērā. Protams, cena esot atkarīga no konkrētā piegādātāja, tāpēc kādām sēklām cenas kāpums var būt lielāks, citām ne. Līdz ar jauno sēklu (tas atkarīgs no krājumiem noliktavās) parādīšanos veikalos būs arī jaunas cenas.

    Arī uzņēmuma Kurzemes sēklas valdes priekšsēdētājs Andris Kiršentāls apstiprina, ka sēklām gaidāms cenu pieaugums, taču – salīdzinoši neliels. Savukārt Baltic Agro sēklu cenas varētu arī nemainīties un palikt pašreizējā līmenī, norāda uzņēmuma pārdošanas vadītāja Latvijā Sintija Liepa. Tātad – ja vien nenotiks kaut kas, ko prognozēt nevienam nav pa spēkam, sēklu cenu izmaiņas nebūs ļoti sāpīgas maciņam.

    Daudz nenoteiktāka ir situācija minerālmēslu lauciņā… Pagaidām neviens no aptaujātajiem uzņēmumiem neņemas prognozēt, kā varētu mainīties cenas nākamajā sezonā. Iepriekš tika prognozēts, ka šogad minerālmēsli sasniegs cenu augstāko punktu un tad tās mazināsies, taču cenu samazinājums nenotika. Jā, sākumā cenu pieaugums bija šoks, bet, kā norāda Agrochema Latvia pārdošanas vadītājs Vilnis Kauliņš, ļoti iespējams, tādas cenas tagad būs jaunais normālais, un pie tā vienkārši vajadzēs pierast.

    Vilnis Kauliņš skaidro, ka uz minerālmēslojumu tirgu uzreiz atspoguļojas jebkura politiska darbība. Proti, augsto gāzes cenu iespaidā Eiropā tiek slēgtas slāpekļa ražotnes, arī uzņēmuma mātes kompānijas Achema Lietuvas rūpnīca uz laiku apturējusi ražošanu. Slāpekli ražo no gāzes, ar kuras pašreizējām cenām Eiropā to darīt vairs nav ekonomiski pamatoti. Tāpat izejvielas vairs netiek ievestas no Krievijas vai Baltkrievijas. Taču par deficītpreci gan minerālmēsliem nevajadzētu kļūt, jo piegādātāji ir citos pasaules reģionos – Amerikā, Āzijā, Āfrikā.

    Arī Baltic Agro pārstāve Sintija Liepa atzīmē, ka produkta gala cenu ietekmē ne tikai pats mēslojums, bet arī, piemēram, iepakojuma izejmateriāli, kuru izmaksas arī ir pieaugušas un turpina pieaugt. Abu uzņēmumu pārstāvji norāda, ka gāzes cenas mazināšanās varētu situāciju izmainīt, taču šobrīd tas izskatās maz ticami.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē