• Uzvārīt tev tēju?

    Sadzīves tehnika
    13. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Elektriskā tējkanna ir viena no tām lietām, ko mājās izmantojam visbiežāk. Tāpēc tai jābūt ne tikai izturīgai un drošai, bet arī izskatīgai. Turklāt tādai, kas iederas lauku virtuves interjerā vai pat kalpo par tās akcentu.

    Lai arī šķiet, ka sadzīves tehnikai svarīgākais ir jauda un funkcionalitāte, pārdevēju pieredze rāda – visbiežāk cilvēki konkrēto tējkannu no visa plašā klāsta izvēlas tāpēc, ka iepatīkas krāsa, materiāls, dizains. Tikai pēc tam pircēji sāk pētīt detaļas, tehniskos parametrus un citas nianses. Var darīt arī tā, tikai izpētes posmu izlaist tomēr nevajag, paļaujoties tikai uz patikšanu, – ir pāris lietu un parametru, ko der izpētīt pirms pirkšanas.

    Kas jāzina, lai pirkums būtu veiksmīgs?

    1. Tilpums
      Nepraktiski būs, ja cilvēks, kurš dzīvo viens, iegādāsies lielo, divu litru tilpuma kannu un ikdienā vārīs tajā mazliet ūdens vienai kafijas krūzītei. Vēl nepraktiskāk ir vārīt pilnu kannu, ja nepieciešama tikai viena krūzīte. Der atcerēties – jo vairāk tējkannai vatu, jo vairāk elektrības minūtē tā patērēs. Taču tas nenozīmē, ka maza tējkanna vienmēr patērēs daudz mazāk elektrības – lietošanā varbūt būs parocīgāka, bet faktiski patērēs tikpat, cik lielāka izmēra.
    2. Sildelements
      Mūsdienās visas tējkannas aprīkotas ar diskveida sildelementu. Ieteicams vienmēr paskatīties, kas ir sildelementa ražotājs, – tas parasti ir rakstīts tējkannai apakšpusē pie kontakta. Ir divi uzticami sildelementu ražotāji. Strix ir slavens līderis tieši tējkannu sildelementu ražošanā, un bieži vien šo ražotāju var atpazīt arī šādi – pie elektrības nepieslēgtai tējkannai nospiežot ieslēgšanas pogu, tā atlec atpakaļ. Strix sildelementi ir droši, to savienojumu (kontaktu) vieta izstrādāta ļoti kvalitatīvi. Otrs uzticamais ražotājs ir Otis.

      Ja sildelementa ražotājs nav minēts, tas nenozīmē, ka tējkanna ir slikta, bet vairāk vai mazāk tā tomēr būs laimes spēle.
       
    3. Materiāls
      Stikls un nerūsējošais tērauds ir glīti un pieprasīti materiāli, kas ar laiku nemaina krāsu un uzkarstot arī neizdala nekādas smakas. Tomēr, izvēloties tējkannu ar stikla korpusu, jārēķinās, ka tas tomēr ir trausls materiāls. Vēl viens mīnuss stiklam ir, ka tā sākotnēji dzidrais skats ātri vien zaudē savu spozmi, tas apkaļķojas, paliek ūdens nosēdumi, tāpēc jārēķinās, ka šādu tējkannu vajadzēs biežāk tīrīt.

      Savukārt metāls ir triecienizturīgs, bet uz tā paliek pirkstu nospiedumi un, ja ūdens ir kaļķains, nav tas vieglāk tīrāmais materiāls. Vēl ir keramikas tējkannas. Pluss ir to glītais izskats, jo līdzinās īstām tējkannām, nevis sadzīves tehnikai. Taču ir arī mīnusi – pirmkārt, materiāls ir trieciena neizturīgs, otrkārt, šīm tējkannām ir nevis automātiski atverams, bet parasts, noņemams vāciņš. Tādējādi iespējams, ka vāciņš nokrīt un saplīst vai pazūd.
    4. Kopšanas ērtums
      Jālūko, lai tējkannai būtu pietiekami liela atvere. Tas lieti noderēs, kad vajadzēs kannu rūpīgāk izmazgāt. Vēlams, lai filtrs būtu izņemams (tas parasti norādīts preces aprakstā), tad to varēs vienkāršāk iztīrīt. Filtri mēdz būt plastmasas un nerūsējošā tērauda – protams, ka labāka izvēle ir otrā. Vērts pievērst uzmanību arī izmēriem savā virtuvē, lai kanna būtu ērti pieejama, taču pietiekami drošā attālumā no mazu bērnu ziņkārīgajām roķelēm, lai kannas paliktņa vads brīvi sniegtos līdz elektrības kontaktligzdai, lai virs kannas būtu gana daudz vietas un nebūtu nepiemērotu materiālu, kam varētu kaitēt ūdens tvaiki.
    5. Ekstras
      Ir vērts papētīt, vai tējkannai ir kādi papildu labumi, kas varbūt nav izšķiroši pēc būtības, tomēr patīkami. Piemēram, tējkanna atslēdzas no strāvas, ja tajā nav ieliets ūdens, bet kāds nejauši nospiež slēdzi. Ir arī ērti, ja var redzēt, cik augsts ir ūdens līmenis kannā – proti, caurspīdīga skala ar tilpuma iedaļām. Vēl laba ir vāciņa atvēršanas ekstra soft opening (maigā atvēršana – angļu val.). Piespiežot atvēršanas pogu, vāciņš nevis atlec vaļā ar troksni, bet gan klusi un rāmi atveras.

    Jaunajām māmiņām, gatavojot mazulim, kā arī tējas rituālu mīļotājiem noderēs iespēja regulēt vārāmā ūdens temperatūru.

    Padoms!

    Ērtākais un lētākais veids, kā iztīrīt tējkannu no kaļķakmens nogulsnēm, lai tā atkal mirdz kā jauna: ielej maksimāli pieļaujamo ūdens daudzumu, ieber vienu citronskābes paciņu un uzvāra. Ūdeni izlej un tējkannu kārtīgi izskalo. Līdzīgi darbojas arī jebkurš gāzētais dzēriens – Sprite, Fanta un Coca-Cola, jo to sastāvā ir ortofosforskābe. Tiesa, elektriskajai tējkannai šādu ģenerāltīrīšanu nevajadzētu veikt biežāk kā reizi mēnesī.

     

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē