• Uztaisīju pats! Uguns lāpa-sildītājs dārzam

    Praktiski padomi
    Liene Millere
    24. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Edgars Pohevičs
    Turpinām rakstu sēriju, kurā rādīsim labākos žurnāla «Lauku Māja» lasītāju realizētos projektus, kas pieteikti konkursam «Uztaisīju pats!». Šoreiz dalāmies ar ideju, kas tapusi kādā klusā piejūras darbnīcā. Dažkārt, lai radītu ko skaistu un arī praktisku, nav nepieciešami milzu līdzekļi, bet pietiek ar vīziju un aizrautību to realizēt!

    Projekta dosjē

    • Idejas autors un izpildītājs – Mārtiņš Arājs.
    • Mārtiņš ikdienā ir NMPD autovadītājs, bet brīvajā laikā ģenerē idejas un realizē tās savā darbnīcā.
    • Objekts atrodas Ulmalē, dzīvojamās mājas pagalma atpūtas zonā.

    Mārtiņam ir pateicīgs darba grafiks – atliek gana daudz laika, lai nodotos ne tikai medībām, bet arī dažādu DIY ideju realizēšanai. Šoreiz stāsts būs par dārza lāpu, kas ir ne skaists un pat romantisks apgaismes objekts atpūtas zonā, bet kalpo arī kā sildelements. Šādas lāpas var iegādāties arī internetveikalos, tomēr Mārtiņš nolēma, ka tādu var uztaisīt pats un krietni vien lētāk.

    Tā kā tīmeklī informācija par to, kā paša rokām uztaisīt šādu funkcionālu dizaina elementu ir diezgan skopa, tad, izpētot pieejamos fotoattēlus, bija skaidrs, ka šis ir jauns izaicinājums. 

    Lai izgatavotu dārza lāpu, nepieciešama stikla kolba, kvadrātcaurules un perforētas metāla loksnes gabals. Metāla izejmateriālus var iegādāties metāla tirdzniecības bāzē, taču stikla kolba tika pasūtīta internetveikalā. Uzreiz jāņem vērā, ka šī nav parasta stikla kolba, bet gan izgatavota no rūdītā stikla, kas spēj izturēt 800 grādu karstumu. Tas ir ļoti svarīgi, jo stiklam ir jābūt karstumizturīgam.

    Soli pa solim

    1. Vispirms gatavojam granulu tvertni. Šajā gadījumā tā ir 80 × 80 × 2 mm liela kvadrātcaurule. Ar izmēru var variēt, un sev vēlamo nogriezt ar leņķa slīpmašīnu.
    2. Tālāk ir jāizgatavo deglis, tas top no 40 × 40 × 2 mm kvadrātcaurules. Arī te vēlamo izmēru jānogriež ar leņķa slīpmašīnu.
    3. Trešais solis – no metāla jāizgriež četri 3 mm biezi spārni, kas jāpiemetina pie degļa. Spārni nepieciešami, lai ar vēja vilkmes palīdzību iegrieztu liesmu. 
    4. Kā stikla kolbas pamatni izmanto metāla cauruli ar diametru 108 mm. Stikla kolbas diametrs ir 100 mm. 
    5. Degli pievieno granulu tvertnei. Te būs nepieciešamas metināšanas prasmes (vai arī jāatrod kāds, kas to var izdarīt), jo deglis jāpiemetina pie kurtuves apakšas. Kad šis darbs paveikts, ar metāla urbja palīdzību izurbj caurumus, lai nodrošinātu gaisa plūsmu.
    6. Metāla caurule (108 mm diametrā) jāpievieno deglim jeb jānostiprina ar skrūves palīdzību. Tad var likt virsū stikla kolbu. Starp cauruli un stiklu pielīmē pašlīmējošo blīvējuma auklu (8 × 2 mm), lai konstrukcija ir stabila. Tādu pašu auklu jāuzlīmē arī uz spārniņiem, kas piemetināti pie degļa.
    7. Mārtiņa izveidotajai lāpai ir arī pašgatavota kāja jeb pamatne. To katrs var veidot pēc saviem ieskatiem. Galvenais, lai tā ir stabila un spēj noturēt lāpas svaru.
    8. Visas metāla detaļas nokrāso sev vēlamā tonī ar karstumizturīgu krāsu.

    Izmantotie instrumenti

    • Leņķa slīpmašīna
    • Metināšanas iekārta
    • Urbjmašīna
    • Leņķa mērs
    • 90 grādu leņķmērs
    • Bīdmērs
    • 8 mm un 10 mm urbji
    • Smilšpapīra disks, ar ko noslīpēt metinājuma šuves

    Dārza lāpa dedzināma ar kokskaidu granulām. Granulu tvertnes ietilpība ir 5 kilogrami, taču granulu patēriņš 2–2,5 kg/h. Ērtākais veids, kā iedegt lāpu, ir iebērt granulas tvertnē, aizdedzināt sausā spirta tableti un ielikt to degkamerā. Lāpa iedegsies aptuveni 20 minūšu laikā.
    Tā kā lāpas galvenais akcents ir no stikla, tad jāņem vērā, ka tas ar laiku nokvēps un būs jānotīra. To visvieglāk izdarīt ar speciāliem tīrīšanas līdzekļiem, kas paredzēti kamīna stikliem. Ja dedzina ar kvalitatīvām granulām, tad pelnu nav daudz un tos var izpūst ar gaisu vai ērti iztīrīt ar nelielas birstītes palīdzību. 

    Lāpa kalpo ne tikai kā apgaismes objekts, ienesot dārzā patīkamu uguns enerģiju, bet dod arī siltumu, kas ir īpaši patīkami pavasarī vai vakaros, kad saule vairs nesilda. Turklāt tieši krēslas laikā ir redzams lielākais uguns efekts – kā tā stikla kolbā dejo un virpuļo.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē