• Ūdens jaucējkrāns virtuvei — kādu izvēlēties?

    Virtuve
    Zanda Jankevica
    18. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jaucējkrāns no parasta ūdens krāna atšķiras ar to, ka tam ir mehānisms, kas sajauc karsto un auksto ūdeni nepieciešamajā proporcijā, un tikai viena atvēršanas svira. Virtuvē, kur allaž darba pilnas rokas, tas ir sevišķi ērti. Tātad – kam jāpievērš uzmanība, veikalā izvēloties jaucējkrānu! Konsultē JURIS BOGDANOVS, Kates izlietnes pārstāvis

    Izmērs, forma un vadības svira

    Kā ikvienu lietu, arī jaucējkrānu gribas kvalitatīvu un izskatīgu. Bet vispirms jātiek skaidrībā par izlietni. Ja izlietne ir ar divām vannām, būs nepieciešams jaucējkrāns ar pietiekami garu snīpi, lai ūdeni var tecināt gan vienā, gan otrā vannā. Vislabāk, ja jaucējkrānam ir izvelkams uzgalis. Tas būs ērts arī tad, ja ūdens jāielej dziļākā katlā, spainī vai lielā vāzē vai izlietnē jānomazgā, piemēram, dārzeņi. Jaucējkrāniem, kas nav šādi papildus aprīkoti, krāna snīpis parasti ir ap 20 centimetru garš, un ar to pietiek, lai ūdens tecētu tieši izlietnē.

    Nereti cilvēki uzskata, ka ūdens strūklai jātrāpa tieši izlietnes notekā. Tā gluži nav! Galvenais, lai krāna snīpis sniedzas pietiekami tālu izlietnē un var ērti darboties. Nereti, ja krāns ir neliels un ūdens tek vien izlietnes stūrī, nākas izmantot gumijas šļūtenes vai citas uzmavas krāna snīpja pagarināšanai, kas ļoti sabojā virtuves koptēlu. Tāpēc ir svarīgi izvēlēties jaucējkrānu ar nepieciešamo snīpja garumu.

    Nav tiesa, ka masīvu jaucējkrānu nebūs iespējams nomainīt pret smalkāku. Vietā, kur krāns tiek stiprināts pie izlietnes, visiem jaucējkrāniem ir standarta diametrs, lai gan apdares dizains var būt dažāds – gan ar lielāku, gan mazāku diametru.

    Lai jaunais jaucējkrāns pie izlietnes (arī vecās emaljētās) turētos stingri, lielākajai daļai komplektā ir plastikāta trīsstūris – papildu balsts, ko izmanto jaucējkrāna nostiprināšanai zem izlietnes.

    Jaucējkrāniem ir ļoti dažādas formas – no klasiska gulbja kakla līdz dažādos slīpumos novietotam snīpim, kas piešķir jaucējkrānam savu stilu.

    Vadības svira lielākoties atrodas pie jaucējkrāna pamatnes labajā pusē. Dažiem krāniem puses ir iespējams mainīt, lai jaucējkrāns būtu parocīgs kreiļiem, bet ir arī tādi modeļi, kuru vadības svira atrodas augšpusē un ir ērti kustināma gan ar labo, gan kreiso roku.

    Apdares varianti

    Parasti jaucējkrānu pieskaņo izlietnei vai citiem akcentiem virtuvē, piemēram, skapīšu rokturiem. Un kāpēc gan ne, ja jaucējkrāni ir tik dažādi: hromēti, tērauda, vara, misiņa vai akmens masas krāsās. Vieni izvēlas tradicionālos spoži hromētos krānus, citi – no nerūsējoša tērauda, bet citi, sekojot Eiropas modes tendencēm, iegādājas pašlaik ļoti populāro vara vai kapara krāsas apdari.

    • Hroms ir drošs un izturīgs pārklājums, kas sedz no misiņa sakausējuma ražotu jaucējkrānu. Tie ir pieejami dažādās cenu kategorijās, arī salīdzinoši lēti. Hromēšana ir pārbaudīta tehnoloģija, un labu hromētu jaucējkrānu laika zobs nesabojās.
    • Tērauda jaucējkrānu ražošanas tehnoloģija ir sarežģītāka, tāpēc arī izstrādājums ir dārgāks. Ārpuse ir slīpēta, tā iegūstot matētu virskārtu. Šie jaucējkrāni ir izturīgi, glīti un ļoti harmoniski sader ar tādas pašas apdares virtuves tehniku.
    • Vara toni, līdzīgi kā sudraba hromēto, pārklāj misiņa jaucējkrānam, izveidojot skaistu, modernu pārklājumu. Vara pārklājums nereti ir arī tērauda jaucējkrāniem, tiesa, tie būs krietni dārgāki. Ja virtuvē ir vēl kāds vara vai kapara priekšmets, šāds krāns būs ne tikai funkcionāls, bet kalpos arī kā dizaina priekšmets.
    • Akmens masas toņu jaucējkrāni ļauj tos veiksmīgi saskaņot ar izlietnēm. Arī šajā gadījumā misiņa jaucējkrāni tiek pārklāti ar uzsmidzināmu krāsu, kas imitē akmens masu, no kuras izgatavo izlietnes. Ja šādu krānu piedāvā labs ražotājs, apdare būs izturīga un nelobīsies pat pēc desmit gadu lietošanas.

    Jaucējkrāna smadzenes – kārtridžs

    Teju visi jaucējkrāni ir aprīkoti ar keramisko disku kārtridžu – mehānismu, kas jauc ūdeni un ar ko var regulēt tā padevi, temperatūru un strūklas intensitāti. Ja krānam ir pievadīts aukstais un karstais ūdens, visu pārējo paveic keramiskais kārtridža disks.Neatkarīgi no jaucējkrāna modeļa un kārtridža novietojuma – augšā vai sānā – darbības princips visiem ir vienāds.

    Laba ražotāja jaucējkrāna kārtridžs bez problēmām var kalpot septiņus līdz desmit gadus.

    Jebkurš jaucējkrāns, ja tas sabojājies dabiska nodiluma dēļ, ir labojams, un detaļas var nomainīt. Bojājums mēdz rasties kārtridžā vai blīvēs krāna pamatnē, kas gādā, lai ūdens neplūst garām krāna kustīgajai daļai.

    No kā atkarīgs jaucējkrāna mūža ilgums?

    Pirmkārt, no ražošanas kvalitātes. Otrkārt, no ūdens kvalitātes, kas tek caur krānu. Tāpēc, ja vien ir iespēja, būtu jāuzstāda ūdens filtrs. Visbiežāk kaitē pārlieku kaļķains ūdens – vadības kloķītis kļūst mazkustīgs, un jaucējkrānu ir grūti pagriezt vajadzīgajā virzienā.

    Kas ir aerators?

    Ar aeratoru jeb speciālu sietiņu, kas ūdens strūklu atšķaida ar gaisu, ir aprīkoti teju visi modernie krāni. Tas palīdz ietaupīt ūdeni, radot iespaidu, ka tek daudz, taču tā ir ilūzija, par ko jāpateicas gaisa burbulīšu klātbūtnei. Ja krāna snīpī ir aerators, strūkla plūst vienmērīgāk, ūdens krietni mazāk šļakstās.

    Ja jaucējkrāns nav aprīkots ar aeratoru, to var iegādāties atsevišķi un uzlikt jau esošajam krānam. Vienīgi jāzina snīpīša diametrs. Ja ar laiku aerators aizsērē, to var izskrūvēt un uz nakti ielikt ūdenī ar citronskābi vai etiķi.

    Lētu maisītāju lamatas

    Kuram gan negribas nopirkt lētu un labu preci, taču jātaupa ar prātu. Lētiem jaucējkrāniem spoža hroma apdare parasti slēpj plānu metālu, turklāt ir ar dažādiem piemaisījumiem, kas, saskaroties ar ūdeni, iespējams, pat var izdalīt veselībai kaitīgas vielas. Arī kārtridža detaļas, visticamāk, nebūs tik precīzas, lai mehānisms strādātu nevainojami. Nav izslēgts, ka metāla sliktās kvalitātes dēļ krāns zem pārklājuma sāks rūsēt, kādā brīdī radot caurumu un pārsteidzot ar ūdens noplūdi neparedzamā vietā, jo īpaši savienojumos. Tiesa, arī samērā lētu jaucējkrānu piedāvājumā gadās izņēmumi, kas godam kalpo, piemēram, piecus gadus.

    Kā zināt, vai veikalā nolūkotais jaucējkrāns nav pārāk lēts?

    Ja cena ir zem 30 eiro, risks ir liels. Pirms pirkt ļoti lētu krānu, vajadzētu parēķināt, cik tad varētu izmaksāt tik lēta krāna detaļas, ražošanas process, piegāde, un atcerēties arī par veikala uzcenojumu. Protams, mūsdienās daudzās jomās, piemēram, mobilo tālruņu tirgū, raksturīga filozofija: lieto pāris gadu un tad pērc jaunu! Taču tā nav videi draudzīga rīcība – pirkt lēti un bieži nozīmē arī nesaprātīgi tērēt dabas resursus.

    Jaucējkrāna kopšana

    Jaucējkrāna kopšanai noteikti nevajag izmantot abrazīvu pastu, kas var saskrāpēt krāna virsmu. Uz hromētā un spīdīgā vara pārklājuma var redzēt katru pirkstu nospiedumu, bet šī apdare ir tik blīva un gluda, ka to ļoti viegli var notīrīt ar lupatiņu – pāris kustību, un krāns atkal būs ideāli tīrs.

    Uz nerūsējošā tērauda krāniem mēdz veidoties tumšāki plankumi. Tā kā tērauds ir slīpēts un virskārta matēta, būs jātīra cītīgāk, izmantojot kādu neabrazīvu mazgāšanas līdzekli. Starp citu, lieliski der ne tikai šādām virsmām speciāli ražotie līdzekļi, bet arī izsmidzināmie logu mazgāšanas šķīdumi.

    Ja jaucējkrāna pārklājums imitē akmens masu, to labi var notīrīt ar trauku mazgāšanas līdzekli un sūkli.

    Bojājumi un garantija

    Jebkuram jaucējkrānam ir divu gadu garantija, kā to paredz Eiropas Savienības normatīvie akti. Daži ražotāji uz preces iepakojuma gan mēdz norādīt, ka garantē jaucējkrānam piecus vai pat desmit nevainojamas kalpošanas gadus, taču tas parasti attiecas uz kādu konkrētu aspektu, par ko ražotājs ir pilnīgi drošs, piemēram, jaucējkrāna apdares kvalitāti. Tāpēc informācija uz iepakojuma jāuztver galvenokārt kā ražotāja solījums, nevis preces garantija.

    Kas var notikt ar jaucējkrānu garantijas periodā? Visticamāk, tā var būt kāda kārtridža problēma, jo šī detaļa ikdienā tiek kustināta simtiem reižu. Tādā gadījumā ražotājs bez maksas atsūta vietā jaunu detaļu. Bojātais krāns nav obligāti jānes uz veikalu, kurā tas pirkts. Bojājumu var nofotografēt vai uzfilmēt, nofotografēt arī pirkuma čeku un visu elektroniski nosūtīt attiecīgā ražotāja pārstāvim Latvijā.

    Atceries!

    Iegādājoties krānu, būtu prātīgi noskaidrot ražoju un servisu, kas to pārstāv. Ja kāds pārdevējs apgalvo, ka krānam nav garantijas, tas liecina par ļoti sliktu tirdzniecības praksi. Meklē citu tirgotāju!

    Pirms dodies uz veikalu

    • Nosaki pirkuma budžetu.
    • Apdomā, ko gaidi no jaunā jaucējkrāna: tam jābūt ar standarta funkciju un aprīkojumu vai arī ar papildu iespējām, piemēram, izvelkamu uzgali vai ko citu.
    • Izlem, vai krāna apdari pieskaņosi interjeram (vai tā detaļām), un izdomā, kādu apdari vēlies.
    • Nomēri izlietni, lai saprastu, cik garam noteikti vajadzētu būt krāna snīpim.

    Ziepju dozators

    Ziepju dozatoru var saskaņot ar jaucējkrānu. Tas ir lielisks papildu aprīkojums, kas iebūvējams gan izlietnes malā speciāli izveidotā caurumā, gan virsmā. Cenas atkarīgas no izejmateriāla un dizaina: plastikāta dozatori būs lētāki (ap 20 eiro), tērauda vai kāda īpaša dizaina dozatori – dārgāki (var būt pat ap 100 eiro).

    Ņem vērā!

    Ja zīmolam ir laba reputācija, neatkarīgi no tā, kurā valstī ir ražots konkrētais jaucējkrāns, tas būs vienlīdz kvalitatīvs un uzticami kalpos, jo, sargājot savu labo slavu, ražotājs būs parūpējies par stingru kvalitātes kontroli.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē