• Trušu audzēšanas ABC un divi pieredzes stāsti

    Trušu kopšana
    Egita Galiņa
    7. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Garaušu māju iespējams iekārtot ar salīdzinoši nelieliem ieguldījumiem, un šie dzīvnieki ir diezgan viegli audzējami. Un klāt ir rudens – vispiemērotākais brīdis pūkaino vilnas kamolīšu iegādei. Konsultē audzētāja Dzintra Lezdiņa.
    Nākamais: Izplatītākās šķirnes

    Augusts, septembris un oktobris ir vislabākais laiks, kad savā sētā izmitināt kādu garausi. Tad var iegādāties pavasarī – martā un aprīlī – dzimušos trusēnus, kas pa vasaru tikuši pie zaļas zāles un izauguši par visnotaļ spēcīgiem kustoņiem. Tas gan neliedz jaunajiem saimniekiem trušus iegādāties jebkurā citā laikā. Ka tik ir, ko pirkt!

    Turēšanas mērķis

    Truši sastopami dažādās nokrāsās un ar dažādiem apmatojuma veidiem. Eiropā ir atzītas vismaz 200 šķirnes! Savukārt Latvijā tiek audzēti aptuveni 40 dažādu šķirņu garauši, tajā skaitā pundurtruši. Nereti saimnieki izvēlas arī bezšķirnes jeb tā sauktos krūmu trušus, jo tie biežāk sastopami daudzkrāsaini.

    Lai neapjuktu kuplajā klāstā un izvēlētos sev piemērotāko, vispirms jāatbild uz jautājumu – kādam mērķim trušus vēlas turēt. Vieni tos izvēlas kā mīļdzīvniekus, citi savukārt vēlas papildināt ģimenes ledusskapi ar augstvērtīgo truša gaļu. Sevišķi, ja ģimenē ir mazulis, jo truša gaļa ir īpaši ieteicama zīdaiņu piebarošanā – tā nav alerģiska, ir viegli sagremojama, ar nelielu tauku saturu, kā arī tajā ir daudz organismam nepieciešamu mikroelementu un vitamīnu.

    Tāpat aizvien vairāk lauku iedzīvotāju izvēlas plaši atvērt savas viensētas vārtus un uzņemt pie sevis apmeklētājus. Mazo vilnas kamolīšu apskate var kalpot par lielisku papildinājumu, attīstot lauku tūrismu. Savukārt no Angoras trušiem var pat cirpt vilnu! No tās top ļoti mīksti, patīkami, viegli un silti adījumi.

    Kad ir skaidrs mērķis, kādēļ truši tiks turēti, laiks iepazīties ar šķirņu aprakstiem!

    Abu truškopju biedrību mājaslapās (skirnestrusis.lv un trusis.lv) var izlasīt un arī bildēs aplūkot populārākās šķirnes. Turpat var atrast sev tuvāko saimniecību, kurā audzē izvēlētos dzīvniekus. Svarīgi nodibināt labas attiecības ar audzētāju, no kura garauši iegādāti, lai mirkļos, kad ir neskaidrības, var piezvanīt un pajautāt. Tā sacīt, jāatrod sava labā krustmāte vai krusttēvs truškopības jautājumos – tad nekam nevajadzētu noiet greizi. Turklāt turpat saimniecībā var noskatīties, kā jau pieredzējis truškopis ir veidojis būrus, kurā vietā un kā tie izvietoti, ar ko dzīvnieki tiek baroti.

     

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē