• Tomātiem laiks uz siltumnīcu!

    Tomāti
    Gunta Šenberga
    Gunta Šenberga
    13. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    4/7Tomāta palīgi, ko vēl var iestrādāt augsnē pirms stādīšanas

    Tomāta palīgi, ko vēl var iestrādāt augsnē pirms stādīšanas

    • Trihodermīns – mikrobioloģisks augu aizsardzības līdzeklis. Tā aktīvā sastāvdaļa ir sēne Trichoderma harzianum, kas ne tikai konkurē ar kaitīgajām sēnēm par barības avotu izmantošanu, bet arī parazitē uz tām un turklāt izdala antibiotikas, kas nomāc vai nonāvē patogēnus. Tomātu siltumnīcā Trihodermīns profilaktiski palīdz, piemēram, pret pelēko puvi. Nav jābaidās preparātu pārdozēt, bet pietiks, ja vienu ēdamkaroti preparāta sausās formas iekaisīs tomāta stādīšanas bedrītē un apputinās ar to saknes.
    • Biomikss – arī šis ir mikrobioloģisks augu aizsardzības līdzeklis, taču ar plašāku iedarbības spektru nekā Trihodermīns, jo satur septiņus labo baktēriju un divus sēņu celmus, kas palīdz cīnīties ar vēl vairākām iespējamām slimībām. Ja tomātiem nav pašu spēkiem vien jācīnās pret visādiem kaitniekiem, tie labāk aug, zied un briedina ražu. Iestrādā tādā pašā veidā un daudzumā kā Trihodermīnu.
    • Zivju un kaulu milti. Bagāts minerālvielu komplekss, taču izmantojams nelielās devās – aptuveni pa vienai ēdamkarotei no katra veida uz vienu kvadrātmetru. Tomātiem ar to pilnīgi pietiks gadam. Tā kā ēdamkarote uz kvadrātmetru tiešām ir visai neliels daudzums, var darīt tā: izrēķināt, cik miltu vajadzēs visai siltumnīcai, tad tos iebērt sietiņā un viegli pārsijāt augsnes virsu.
    • Svaigas reņģes. Šī senā metode laiku pa laikam tiek enerģiski noliegta – kāda jēga ņemties ar ķēpīgām reņģēm, ja visus barības elementus daudz ērtāk augiem var piegādāt minerālmēslu formā, turklāt ar tīrām rokām? Tomēr nevar noliegt, ka reņģe tiešām ir bagāta dabiska fosfora un citu minerālu krātuve.
      Reņģe augsnē sadalīsies, mikroorganismi to pārstrādās augiem uzņemamā formā, un tomātam tas būs barības vielu komplekss veselam gadam. Tikai reņģi nevajag likt tieši zem saknes. Atnāks kaķis, saodīs reņģi, izraks no zemes to un pie reizes arī tomātu. Turklāt reņģe sadaloties var apdedzināt tomāta saknes. Tad augs uz ilgāku laiku paliks apjucis, domājot, kā izveidot jaunu sakņu sistēmu un kā turpināt augt un dzīvot. Tāpēc reņģes ierok pēc tomāta iestādīšanas. Pa divām uz vienu stādu aptuveni sprīdi no auga tā pretējās pusēs. Kamēr saknes aizaugs tām garām un varēs sākt izmantot barības vielas, reņģes jau būs sākušas sadalīties.

    Nākamā lapa

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē