• Taisām podus! No betona!

    Zelta padomi
    Ginta Vītola
    24. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Veikalos var atrast teju visu veidu un krāsu podus, bet paša gatavotām lietām, kā zināms, ir papildu vērtība. Šoreiz gatavojam podus no tik stilīgā betona.

    Process ir vidēji sarežģīts, bet rezultāts ir tā vērts. Turklāt to var atkārtot pēc vajadzības, arvien papildinot podu klāstu. 

    Vajadzīgs:

    • dažādu izmēru plastmasas spainīši
    • cepamā eļļa
    • cements vai betona maisījums
    • smiltis vai grants
    • nazis
    • zelta un sudraba aerosola krāsa
    • maza caurulīte vai vīna pudeles korķis (ja veido podu ar drenāžas caurumiem)

    Darba gaita soli pa solim:

    1. Viena poda izveidošanai būs nepieciešami divi vienādas formas trauki, viens mazliet lielāks par otru. Var izmantot dažādus plastmasas spainīšus, krējumu trauciņus un cita tipa iepakojumus vai lielākus spaiņus.
      Samērojot formas, skaties, lai atstarpe starp lielo un mazo trauku ir pietiekami liela, citādi podam malas var izveidoties pārāk plānas.
    2. Lai cementa podu pēcāk būtu iespējams izņemt no veidnēm, tās jāietauko. Ar cepamo eļļu un otu noziež lielākā trauka iekšpusi un mazākā trauka ārpusi.
      Ja vēlies izveidot kantainas formas betona konteinerus, formas izliešanai var ņemt divu dažādu izmēru koka kastes. Koka formām eļļas vietā izmanto vasku vai vazelīnu.
    3. Ja izmanto cementu, tam pievieno smiltis vai granti proporcijās 1:3, (smiltis pirms tam jāizsijā caur sietu). Smiltis izvēlies, ja gribi panākt gludāku trauka virsmu, granti – ja vēlies, lai tai ir izteiksmīgāka faktūra. Ūdeni pievieno pakāpeniski un mazās devās, līdz masa iegūst bieza krējuma konsistenci. Ja izmanto nopērkamu betona maisījumu, uz iepakojuma atradīsi norādījumus par proporcijām. Šajos maisījumos smiltis jau parasti ir pievienotas, tāpēc būs vajadzīgs tikai ūdens.
      Lai izgatavotu podu, kas līdzinās dabiskajam akmenim, masai var pievienot kūdru. Tāpat interesantu efektu var panākt, pievienojot perlītu – mazus akmentiņus. Savukārt, ja vēlies, lai puķu pods būtu krāsains, šajā brīdī masā jāiejauc betona krāsa.
    4. Sagatavoto masu ielej lielākajā formas traukā aptuveni 5 centimetrus biezā kārtā – tas būs poda dibens. Mazāko spainīti liek pa virsu – tieši centrā – un pabeidz veidot malas, ielejot cementu pa vidu starp abiem traukiem (tās būs poda malas). Pāris reižu viegli uzsit ar uzpildītajiem traukiem pret galdu vai grīdu, lai betons izlīdzinātos. Un pēc tam atkal pievieno cementu līdz formas augšpusei. Ja nepieciešams, izmanto mazu špakteļa lāpstiņu. Drošībai, lai formas neizkustētos, tās nostiprina ar kādu smagumu, piemēram, ar dēli un akmeni.
      Ja vēlies podu ar drenāžas caurumiem, to izveidošanai izmanto vienu vai vairākas mazas caurulītes vai vīna pudeles korķus. Kad masa ielieta lielākajā formas traukā aptuveni 5 centimetrus biezā kārtā, pa vidu iespraud caurulīti (tad podam būs viens drenāžas caurums). Ja vēlies vairākus caurumus, veido tos pēc vajadzības. Masu piegludini, uzmanoties, lai tā neiekļūtu caurulītēs. Uzmanīgi novieto mazāko spainīti, lai tas gultos tieši uz caurulītēm un būtu pa vidu, citādi poda malas būs atšķirīga biezuma, bet drenāžas caurumiņi nebūs nocentrēti.
    5. Atstāj podu žūt vismaz 24 stundas un tad uzmanīgi noņem mazākās formas spainīti. Viegli apsmidzini atsegto cementa poda iekšu ar vēsu ūdeni, lai tā kļūtu mitra.
      Smidzināšanai vari izmantot pudeli ar izsmidzinātāju. Pēc tam podu apklāj ar lielu plēves gabalu un ļauj tam žūt aptuveni vienu nedēļu.
    6. Pēc nedēļas apgriež podu ar apakšu uz augšu. Ar vieglām kustībām uzsit pa lielākās formas trauku, lai no tā varētu izņemt sacietējušo podu. Kad pods izkustējies, uzmanīgi noņem lielākās formas trauku.
      Ja ārējā forma nepadodas un podu nevar izkratīt, tad ar asu nazi uzmanīgi pārgriež plastmasas spaini. Jo forma ir stāvāka, jo lielāka iespēja, ka vajadzēs griezt, bet tas izdarāms viegli.
    7. Pašās beigās gatavos podus var nokrāsot ar metāliskas krāsas joslu.
      Lai iegūtu precīzu krāsas līniju, podu aplīmē ar līmlenti un apklāj ar avīzēm, bet atklāto daļu nopūš ar aerosola krāsu.
    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē