• Svētku viesis – porcelāns

    Māja
    Jolanta Tomševica
    18. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kādus traukus izvēlēties, kad jāklāj patiesi grezns svētku galds? Kā izvēlēties sev piemērotāko servīzi un kā atšķirt augstvērtīgu porcelānu no nekvalitatīva un neapjukt piedāvājuma klāstā?

    Porcelāns jau pats par sevi ir tik skaists materiāls, ka vienmēr bijis greznuma simbols. Ne velti senāk, kad Ķīnā tika izgudrota porcelāna recepte, citas valstis visādiem līdzekļiem cīnījās, lai to iegūtu sev. Dabiski baltā krāsa, vieglums un izsmalcinātība ir galvenās īpašības, kas ļauj porcelānu atšķirt no citu materiālu traukiem, kas ir smagāki, biezāki un ar pelēcīgu vai brūnu nokrāsu. Šiem traukiem nav arī dzidrās skaņas, kas piemīt porcelāna izstrādājumiem. Izvēloties svarīgs arī ražotājs – tas ietekmē cenu un kvalitāti. Skaisti un kvalitatīvi trauki ir Anglijas un Vācijas ražotājiem. Daudzi vīpsnā par Ķīnas izstrādājumiem, bet jāatceras, ka porcelāns radās Ķīnā, un tur vēl joprojām ir ļoti senas porcelāna ražošanas tradīcijas.

    Trauku dekors un krāsa ir gaumes lieta. Baltais un vienkrāsainais porcelāns vairāk piestāvēs klasiskam interjeram, bet tie, kam patīk kas krāsaināks, var droši izvēlēties traukus ar bagātīgāku rakstu vai apgleznojumu. Ar roku apgleznotie, protams, būs krietni dārgāki, bet dekola tehnikā apstrādātie trauki maksās lētāk. Pastāv arī iespēja iegādāties pilnīgi baltu porcelānu, bet pēc tam aiznest pie mākslinieka un izraudzīties tādu rakstu, kāds patīk.

    Mūsdienu porcelāna izstrādājumus var mazgāt trauku mazgājamajās mašīnās un lietot mikroviļņu krāsnīs, bet uzmanīgiem jābūt ar tiem traukiem, kam ir zelta vai sudraba (platīna) dekori, jo šīs krāsas klāj virs glazūras. Līdz ar to trauku mazgājamās mašīnas un mikroviļņu krāsnis dekoratīvo zīmējumu vai joslas sabojās.

    Pārdodot labu preci, tirgotājs ir ieinteresēts, lai klienti varētu pārliecināties par trauku kvalitāti. Ja apakšpusē pielīmētais marķējums aizklāj uzrakstus, esi uzmanīga!

    Labas kvalitātes pusdienu, kafijas, tējas un deserta servīzes ražo slavenas angļu, vācu, itāļu, franču, japāņu un arī čehu kompānijas. Lētākus izstrādājumus visbiežāk piedāvā mazpazīstamas Polijas, Ķīnas un Japānas firmas, lai gan starp tiem iespējams atrast arī apmierinošas kvalitātes produkciju.

    Kas ir porcelāns?

    Porcelāns ir ūdensnecaurlaidīgas keramikas veids. Plānā kārtā tas ir caurspīdīgs, bez porām un ar dzidru skaņu. Kaut kas šajos traukos ir tik īpašs, ka pats par sevi rada svinīgu noskaņu.

    • Cietais porcelāns (china) – izturīgāks, ar labāku karstumizturību un matētāks.
    • Mīkstais porcelāns (fine china) – caurspīdīgāks, tā baltajai krāsai ir krējuma nokrāsa, bet karstumizturība zemāka nekā cietajam porcelānam.
    • Kaula porcelāns (bone china) – mīkstā porcelāna paveids, tas satur 30–50 % kaula pelnu, bet nesatur kvarcu. Šī iemesla dēļ tas ir trauslāks par parasto porcelānu.
    • Sintētiskais kaula porcelāns (new bone china) – marķējums maldinoši liek uzskatīt, ka tas ir kaula porcelāns, patiesībā, to ražojot, izmantots sintētisks aizvietotājs, kas aizstāj kaula pelnus, bet rada kaula porcelānam raksturīgas īpašības – caurspīdīgumu un krējuma nokrāsu. Cena ir zemāka nekā citiem porcelāna veidiem.

    Izdevīgāk pirkt kombinējamo servīzi, tad varēsi izvēlēties tās vienības, kas patiešām nepieciešamas, turklāt, ja kaut kas saplīsīs, būs iespējams trūkstošo pasūtīt no jauna.

    Labs porcelāns nemaksā lēti arī zemāko cenu kategorijā. Ja esi nolēmusi iegādāties porcelāna svētku servīzi, jau laikus izpēti, cik kas maksā, un nolem, kādu summu esi gatava tam tērēt. Tā pasargāsi sevi no vilšanās, kas neizbēgami sekos, uzzinot, ka esi iegādājusies it kā porcelānu par neadekvātu cenu. Tāpēc traukus labāk iegādāties specializētos salonos, kas piedāvā atzīstamas kvalitātes preci.

    Pērkot interneta veikalā, nevarēsi novērtēt servīzes krāsu un ērtumu un apskatīt, kas tieši rakstīts uz trauku apakšpuses, tāpēc nāksies izvēlēties, paļaujoties vien uz preces aprakstu (izņēmums ir, ja interneta veikalam ir arī salons, kurā paraugu var apskatīt uz vietas). Veikalā nekautrējies izvaicāt pārdevēju par izvēlētajiem traukiem, ja uz trauku apakšpuses neatrodi meklēto informāciju.

    Porcelāna kvalitāti ietekmē

    • Masas kvalitāte – kaolīna (baltais māls, kas ietekmē izstrādājuma krāsu) daudzums, samalto mālu pūdera smalkums un daudzas tehnoloģiskas īpatnības.
    • Krāsa – tai jābūt maigai un siltai (kā saldais krējums). Pilnīgi balts tonis raksturīgs tikai īpašam porcelāna veidam (pearl china). Zila vai pelēka nokrāsa liecina par zemāku kvalitāti.
    • Forma – domāts nevis trauku dizains, bet gan, cik ģeometriski izlīdzināti tie ir. Otrādi apgriezta šķīvja malām viscaur vienādi jāpieguļ galda plaknei tā, ka šķīvis nemaz nešūpojas. Tomēr tas nenozīmē, ka visām vienādajām servīzes vienībām jābūt pilnīgi identiska izmēra. Izrādās, tas nemaz nav iespējams, jo porcelāns ir materiāls, kas veidošanas procesā ir ļoti jutīgs pret gaisa mitruma iedarbību. Tāpēc noteikta norma, ka viena veida un lieluma izstrādājumu izmēri var atšķirties cits no cita līdz 5 mm.
    • Dekors – iespējami divi varianti: apgleznojums ar roku vai zīmējumu kopēšana (dekols), kas līdzīga novelkamo bildīšu tehnikai. Apgleznošana ar roku ir īpaši ekskluzīvs dekorēšanas veids un maksā ļoti dārgi. Tāpēc nevajag ticēt, ja veikalā stāsta, ka salīdzinoši nedārgi izstrādājumi ir roku darbs – trauki noteikti apgleznoti, izmantojot īpašas tehnoloģijas, kas veic tā saukto apgleznojumu ar roku, bet tas nav viens un tas pats. Papildu greznumu porcelānam mēdz piešķirt, izmantojot zelta vai sudraba pārklājumu, platīna joslas, kā arī veidojot īpašu reljefu masā. Tas var būt tikai izstrādājuma virspusē vai abās pusēs.
    • Lakojums – lai nodrošinātu gludu trauku virsmu, visi izstrādājumi tiek glazēti – pārklāti ar laku. Laka var tikt uzklāta vienu vai divas reizes, tikai trauku virspusē vai arī apakšpusē. Izturīgāki pret nodilumu ir divreiz lakotie izstrādājumi.
    • Ērtums – lietošanas ērtumu nosaka tasīšu osiņu, kafijas vai tējas kannu un krējuma trauciņu snīpīšu forma un parocīgums.
    • Dizains – īpaša loma ir krāsu niansēm, kādu nav citiem ražotājiem, izstrādājumu formu dažādībai un modes tendencēm.

    Ar ko porcelānu var sajaukt?

    Fajanss (keramika) ir porcelāna radinieks. Tā sastāvā ir baltais un sarkanais māls, kvarcs un alumīnijs. Atšķirībā no porcelāna tas ir porains materiāls, nav caurspīdīgs, un, uzsitot pa fajansu, nebūs dzirdama dzidra skaņa. Fajanss nav tik grezns kā porcelāns, tas ir biezāks, rupjāks, bet arī mīkstāks un līdz ar to neizturīgāks, maksā krietni lētāk. Pirmajā acu uzmetienā, kad trauki vēl nav paņemti rokās, atšķirību starp porcelānu un fajansu var arī nepamanīt.

    Arī baltos franču stikla traukus var sajaukt ar porcelānu, taču tie ir krietni biezāki, bez dzidrās skaņas un to aizmugurē skaidri saskatāms aplis bez pārklājuma glazūras.

    Kā un kādu servīzi izvēlēties?

    Vispirms apsver, cik viesu visbiežāk aicini ciemos. Tas palīdzēs izvēlēties servīzes lielumu (parasti tās ir 6 vai 12 personām). Tāpat pārdomā arī savus ēšanas paradumus un biežāk baudāmos ēdienus.

    Gatavās, nokomplektētās servīzes ir ērtas ražotājam un tirgotājiem, bet ne vienmēr pircējam, jo tajās parasti ir arī tādi elementi, kas vajadzīgi reti. Piemēram, ja neesi saimniece, kas viesus cienā ar trim ēdieniem, tev droši vien nav vajadzīga zupas terīne un dziļie šķīvji. Vai otrādi – pērkot kafijas vai tējas servīzi, tajā, iespējams, nebūs tik vajadzīgie šķīvīši nelielām uzkodām vai saldumiem. Tāpēc labāk traukus – īpaši, ja tie ir dārgi, – izvēlēties no kombinējamām, nevis gatavām servīzēm.

    Kvalitatīvi porcelāna trauki nekad netiek apgleznoti pilnībā, vienmēr tiek atstāts brīvs baltā porcelāna laukums.

    Tiec skaidrībā, kādus traukus vēlies: baltus, vienkrāsainus, ar rakstu vai reljefu.

    Baltā krāsa ir vispraktiskākā, jo tai iespējams pieskaņot jebkuru toni, vieglāk piemeklēt arī kādu saplīsušu servīzes vienību. Uz balta šķīvja labi izceļas krāsains ēdiens, savukārt uz krāsainiem šķīvjiem ne katrs ēdiens izskatīsies labi.

    Tomēr svētku traukiem raksturīgi arī dažādi zīmējumi, kas tos padara greznākus, pamanāmākus. Protams, tas ir gaumes jautājums, vai izvēlēties traukus ar ainavām, medību ainām un dzīvniekiem, kas raksturīgi angļu ražojumiem, vai dot priekšroku vācu traukiem ar bagātīgiem ziedu ornamentiem. Var izvēlēties arī franču izstrādājumus, kam raksturīgi spilgti toņi un atturīgi ziedu motīvi, vai japāņu traukus ar skaidrām un lakoniskām formas līnijām.

    VEIKALĀ

    1. Traukus noteikti paņem rokās.
      Tā var labāk sajust materiāla biezumu, svaru un izlīdzinātību, tasītēm arī ērtumu. Nokrāsu un caurspīdīgumu var labāk novērtēt, paturot izstrādājumu pret gaismu.
    2. Aplūko šķīvja apakšpusi!
      Aplūkošanai ieteicams izvēlēties pēc iespējas lielāka izmēra šķīvi – jo lielāka plakne, jo vairāk informācijas uz tās atradīsi. Uz izstrādājuma apakšpuses jābūt norādītam tā veidam (china, bone china, pearl china, fine china), ražotājfirmas nosaukumam un valstij, kur izstrādājums ražots. Iespējams, būs minēts arī kolekcijas un trauku līnijas nosaukums. Plašāk pieejamās cenu kategorijas traukiem nereti norādīts tikai ražotājs un valsts, bet par izstrādājuma veidu var pārliecināties katalogā, kam jābūt pieejamam veikalā vai salonā, kur traukus iegādājies. Svarīga ir norāde, vai trauki derīgi mikroviļņu krāsnīm un trauku mazgājamajām mašīnām. Ja neatrodi firmas un valsts nosaukumus, visticamāk, tas ir kāds lēts pakaļdarinājums.
    3. Tiec skaidrībā par informāciju.
      Uz dārgajiem porcelāna traukiem nereti mēdz būt uzraksti limited edition un special promotion, ko nezinātāji bieži neizprot un jauc vienu ar otru. Limited edition nozīmē, ka šī līnija izveidota ierobežotā daudzumā par godu kādam svarīgam notikumam. Jābūt rakstītam, kam par godu, kā arī katram izstrādājumam jābūt norādītam numuram gan trauku apakšpusē, gan klātpievienotajā izstrādājuma pasē. Šādi trauki būs atrodami specializētos salonos un maksās ļoti dārgi. Turpretī, special promotion norāda uz lētāku kolekciju, kas izveidota, lai sekmētu konkrētas kolekcijas noietu tirgū.
    4. Novērtē trauku dekoru un lakojumu.
      Zīmējumi, kas veidoti līdzīgi kā novelkamās bildītes, nosakāmi ar tausti. Šāds dekors ir viegli reljefs un ātrāk nodilst. Divkāršais lakojums padara traukus izturīgākus pret nobružāšanos.

    SERVĪŽU VEIDI (pēc komplektācijas)

    Servīzes visbiežāk domātas 6 vai 12 personām, un tās nosacīti var iedalīt trijās lielās grupās.

    1. Lielā pusdienu servīze jeb iekļauts viss.

      Šajā servīzē ietilpst gan zupas šķīvji un terīne, gan pusdienu šķīvji un mērces trauks, tāpat deserta šķīvji un maizes šķīvīši, kā arī kafijas vai tējas tases un apakštases, cukurtrauks, piena un mērces trauciņi, kā arī trauciņi sālim, pipariem un sinepēm. Parasti ir arī salātu bļoda un lielais servēšanas šķīvis. Šādas servīzes vienību skaits var sasniegt pat 100.

      Plusi
      iespējams uzklāt patiešām bagātīgu svētku galdu ar viena dizaina traukiem.

      Mīnusi
      dārgi maksā;
      komplektā noteikti būs trauki, ko izmantosi reti vai nemaz;
      aizņem daudz vietas uzglabājot;
      dažas vienības, ko lietosi biežāk, nodils ātrāk, bet citas, retāk lietotās, pēc kāda laika kopā ar pārējām vairs neizskatīsies tik labi;
      nepieciešams liels galds.

      Derēs: šī servīze domāta saimniecēm, kas bieži uzņem daudz viesu, kam patīk gatavot un pasniegt daudzveidīgus ēdienus.
    2. Tematiskā servīze (tējas vai kafijas trauku komplekts)
      Kafijas servīzē parasti ietilpst kafijas tases un apakštases, cukurtrauks un trauciņš pienam. Dažreiz ir arī deserta šķīvji. Tējas servīzē var būt tikai tējas tases (pialas) un deserta šķīvji vai arī tradicionālās tases ar apakštasēm, kā arī cukurtrauks un trauciņš pienam.

      Plusi
      iespējams piemeklēt tieši svētku maltītes mērķim (kafijas vai tējas baudīšanai) nepieciešamo servīzi;
      nopērkami arī espresso vai austrumu tējas tradīcijām atbilstoši trauki;
      servīzē var nebūt, piemēram, deserta šķīvju, kas gandrīz vienmēr ir nepieciešami svētku maltītē; tāpat var nebūt arī piena trauciņa.

      Mīnusi
      ja servīzē trūkst kādu vajadzīgu elementu, grūti piemeklēt un nopirkt atsevišķi kaut ko piemērotu.

      Derēs: saimniecēm, kas nemēdz rīkot svētku pusdienas, bet labprāt aicina viesus uz pēcpusdienas tēju vai kafiju.
    3. Kombinējamā jeb universālā servīze
      Šāda servīze parasti domāta gan vienam, gan vairākiem maltīšu veidiem. Piemēram, tajā var būt gan kafijas, gan tējas tases un apakštases, deserta šķīvji, bet viens cukurtrauks un piena trauciņš, ko var lietot, gan baudot tēju, gan pasniedzot kafiju. Mēdz būt arī servīzes, kurās ietilpst lielāku un mazāku šķīvju komplekti, kā arī trauciņi sālim, pipariem un sinepēm. Bet vēl izdevīgākas ir servīzes, ko iespējams kombinēt, tas nozīmē, ka bāzes modelim var piepirkt klāt tās vienības, kas nepieciešamas.

      Plusi
      iespējams nokomplektēt galda klājumu vienā stilā;
      jāmaksā tikai par tiem traukiem, kas patiešām nepieciešami.

      Mīnusi
      var gadīties, ka, laikam ejot, ēšanas paradumi mainās, bet izrādās, ka servīzē nav attiecīgu piederumu jaunu ēdienu pasniegšana.

      Derēs: mūsdienīgām saimniecēm.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē