• Svētku izaicinājums ledusskapim. 5 padomi, kā ieviest kārtību un atrast visam vietu

    Zelta padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    23. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ziemassvētku tradicionālie deviņi ēdieni ir vesels izaicinājums ledusskapim – saimniekiem pirms svētkiem jāspēj tajā satilpināt visus maltītei nepieciešamos produktus, bet pēc tam – vēlākai lietošanai pareizi uzglabāt sagatavotos ēdienus un to pārpalikumus. Mantu organizēšanas konsultante un lektore Dana Gulbe dalās ar padomiem, kā efektīvāk sakārtot ledusskapi un samazināt pārtikas atkritumu daudzumu.

    Kārtīgs un pārskatāms ledusskapis gan svētkos, gan ikdienā dod vairāk ieguvumu, nekā sākotnēji varētu šķist, ir pārliecināta kārtības speciāliste. “Sakārtots ledusskapis ne tikai labi izskatās, bet ļauj vieglāk pārskatīt tajā esošos produktus un izvairīties no ēdiena atkritumu radīšanas, kas ir milzīga problēma rietumu sabiedrībā. Rūpīgi sekojot līdzi ledusskapja saturam un izmantojot visus produktus, tu gan ietaupi dabas resursus, gan naudu. Galu galā sakārtotu ledusskapi ir arī nesalīdzināmi vieglāk tīrīt," saka Dana Gulbe.

    Lai, gatavojoties svētkiem, nebūtu jālauza galva, kā ledusskapī satilpināt produktus un atdzesēt dzērienus, Dana Gulbe dalās ar kārtības padomiem, kas noderēs arī ikdienā:

    1. Pārskati ledusskapja saturu.
      Pirms svētkiem ieteicams veikt ledusskapja revīziju, lai atbrīvotu vietu maltītes produktiem: “Ledusskapja kārtošana vienmēr jāsāk ar tā pilnīgu iztukšošanu, lai saprastu, vai kādam no produktiem nav beidzies derīguma termiņš un vai ledusskapī neglabājas produkti, kam tur nav jābūt.

      Bieži tur var atrast neatvērtus konservus, ievārījuma burkas vai sauso pārtiku, kam vieta drīzāk būtu rodama plauktā istabas temperatūrā. Ledusskapī būtu liekami tikai tie produkti, kuru uzglabāšanai patiešām nepieciešama zema temperatūra. Tātad – jo mazāk, jo labāk.”
    2. Oriģinālais iepakojums ne vienmēr ir labākais.
      Ne tikai pirms svētkiem, bet arī ikdienā speciāliste iesaka atbrīvoties no produktu oriģinālā iepakojuma. “Tieši plastmasas plēves, kurās ietīts siers, desa, gaļa, biezpiens un citi produkti rada nekārtīgu iespaidu. Es iesaku tos vai nu ietīt alternatīvā plēvē (piemēram, vaska drāniņās) vai turēt konteineros – tajos pašos, kas paredzēti ēdiena līdzņemšanai un kuru vairumam mājās ir diezgan daudz.

      Kastītes ledusskapī varēs salikt kompaktāk un pārskatāmāk, bet vāks pasargās produktus no apkalšanas un izžūšanas,” stāsta Dana Gulbe, piebilstot, ka pārtikas konteinerus un kārbiņas var izmantot arī tirgū vai beziepakojuma veikalos, tādā veidā gan aiztaupot sev produktu pārpakošanas darbu, gan taupot dabas resursus. Ieteicams izvēlēties tādu ledusskapi, kam ir īpašas atvilktnes, kurās saglabājas nepieciešamais mitrums, lai produkti arī bez iepakojuma neapkalstu – šajās atvilktnēs var glabāt gaļu, zivis, dārzeņus un citus svaigus produktus.
    3. Katram produktam sava vieta.
      “Produktus ledusskapī iesaku izvietot, izmantojot principu, ka augšējos plauktos liek to, kas apēdams uzreiz, bet zemākajos – to, kam nepieciešama gatavošana. Pašā apakšējā plauktā liekama jēla gaļa un zivis, ko arī iesaku salikt aizveramos plastmasas konteineros. Tas nepieciešams gan kārtības, gan higiēnas nolūkos. Savukārt ledusskapja durvis piemērotas dažādu gatavo mērču, sviesta un bezalkoholisko dzērienu glabāšanai,” iesaka speciāliste.
    4. Neizmet, bet sagrupē.
      Gadās, ka svētku viesi nespēj apēst visus deviņus ēdienus, taču pāri palikušo pārtiku nevajadzētu izmest. Ja redzi, ka visu atlikušo ēdienu tuvākajās dienās neapēdīsi, izvērtē, ko no visa var sasaldēt vēlākam laikam un ko var izmantot citu ēdienu pagatavošanā. Piemēram, neapēstās piparkūkas var pārtapt siera kūkas pamatnē.

      Pāri palikušā ēdiena uzglabāšanai Dana Gulbe iesaka izmantot tās pašas iepriekš minētās pārtikas kastītes vai burkas, piebilstot, ka, ja no visa kā palicis pāri pavisam nedaudz, plastmasas kastītēs var grupēt, piemēram, dažāda veida sierus vai gaļas izstrādājumus. Viņa norāda, ka produktu grupēšana noder arī ikdienā: “Mūsu mājās iecienīta ir brokastu kastīte, kurā turam maizi, sieru, sviestu un vēl kādu produktu. Brokastu maizītes gatavošana kļūst ātra un ērta, jo viss vajadzīgais izņemams ar vienu rokas kustību.”
    5. Atceries par tīrīšanu.
      Ja ledusskapis būs gudri sakārtots, to tīrīt nebūs grūti. Dana Gulbe iesaka to izdarīt uzreiz pēc svētkiem, bet ikdienā – reizi nedēļā. Tas nozīmē pilnībā iztukšot ledusskapi, pārskatīt derīguma termiņus, pašu ledusskapi viegli izmazgāt un kārtot produktus atpakaļ. Dziļākajās vietās liekami nesenāk iegādātie produkti, bet priekšā – tie, kuri jāapēd pirmie.

     

    Jāatceras, ka kārtīgs ledusskapis varēs efektīvāk darboties. Ledusskapī zemu temperatūru nodrošina aukstā gaisa plūsma.

    Ja ledusskapis ir pārpildīts ar pārtikas produktiem, gaiss tajā necirkulē pietiekamā apjomā, līdz ar to grūtāk nodrošināt vajadzīgo temperatūru un ēdiens var ātrāk sabojāties.

    Jāseko līdzi arī tam, lai pārtikas produkti netraucētu kārtīgi aizvērt ledusskapja durvis. Ja tās paliek vaļā, ledusskapī tiek ielaists siltais gaiss, tāpēc tam ir jāstrādā uz pilnu jaudu, lai šo gaisu atdzesētu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē