• Svētku eglīte podā. Kuru pirkt, kā kopt un kur uzglabāt līdz pavasarim?

    Svētki
    Lote Auzāne
    18. decembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Žurnāla IEVAS DĀRZS lasītāja Liene raksta: Vēlos saudzēt mežus un neradīt atkritumus, tāpēc esmu nolēmusi Ziemassvētkos rotāt eglīti podā, ko vēlāk iestādīt dārzā savos laukos. Taču – kā par to rūpēties, lai pēc Ziemassvētkiem kaut kas vēl būtu palicis pāri? Kādas sugas un šķirnes istabas kūrortam ir piemērotākas?

    Atbild kokaudzētavas Bīlasti saimnieks Māris Deičmanis.

    Ja vien iegādāts kvalitatīvs stāds, eglīti ir iespējams ieaudzēt dārzā. Tikai jārēķinās, ka svētkos tev visdrīzāk nebūs milzu egle – visbiežāk podā būs maza vai vidēja izmēra, līdz 1,5 m.

    Pirms pērc, padomā, cik daudz vietas vari atvēlēt kociņam dārzā – vai pieaugušu eglīti gribas lielu vai zemāku.

    Ierasts, ka pirms svētkiem tirdzniecībā podos ir asās egles jeb tā sauktās sudrabegles, Kanādas eglītes, Serbijas egles, dažādu veidu baltegles un parastās egles.

    No Kanādas eglēm pārsvarā tirgo ‘Conica’, kas pieaugot veido blīvu trijstūra formu. No parastajām vēlos izcelt ‘Ohlendorffii’, kas piemērota tiem, kuri negrib savā dārzā lielu egli. Tā ir lēnaudzīga, blīva, tumši zaļām skujām un izaugs līdz 3 m augsta.

    No Serbijas eglēm pirms Ziemassvētkiem populāra ir ‘Nana’ – arī lēnaudzīga, izaug 3–4 m augstumā, skujas zilgani sudrabainas.

    Asās egles ar laiku var sasniegt līdz pat 15 m augstumu, to skujām mēdz būt gan zilgana, gan zaļa nokrāsa.

    Lai eglīte podā veiksmīgi izturētu svētku laiku telpā, jāievēro daži priekšnosacījumi:

    1. Jau pērkot kociņu, pievērs uzmanību podam un saknēm. Eglītes podos neaudzē, tas ir tikai īslaicīgs auga uzglabāšanas veids, un augšana tajos nebūs vienmērīga un laba. Tāpēc, lai egle sasakņotos, stādaudzētavās tās rok un podo jau laikus, visbiežāk jūlijā, augustā, kad zeme ir mitra. Iegādājoties svētku rotu, jāpievērš uzmanība poda lielumam, tam jābūt proporcionālam egles izmēram. Jāapskata arī, kāds ir poda saturs, – parasti uzreiz var redzēt, ka egle ir nesen izrakta un vien iemesta podā. Pārbaudi, vai augsne ir gana mitra, vai skujas nebirst.
    2. Egli telpās ienes pakāpeniski un īsi pirms svētkiem. Ja tā iegādāta laikus, to var paturēt uz balkona vai ārā, tad ienest koridorā un pēc tam istabā.
    3. Vislabāk kociņu uz palikšanu novietot vēsā telpā, lai siltuma ietekmē augs nepamostas no ziemas miega un nesāk dzīt jaunus dzinumus. Egli noteikti nevajadzētu likt tuvu radiatoriem.
    4. Augsne podā jāuztur mitra. Ja telpās ir sauss gaiss, būtu labi arī ik pa laikam aprasināt skujas.
    5. Ja pēc svētkiem zeme nav sasalusi, eglīti var uzreiz stādīt ārā, izraudzītajā vietā, savukārt, ja valda lieli mīnusi, tad ieteicams nogaidīt. Ja kociņu stādīsi tikai pavasarī, tad to var novietot neapkurinātā telpā, regulāri laistot, lai saknēm būtu mitrums. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē