• Svarīgākais, kas jāzina par kazana iegādi

    Māja un Dārzs
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    16. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Tie, kuri nav vienaldzīgi pret Vidusāzijas virtuvi, agrāk vai vēlāk aizdomāsies par kazana iegādi. Bez tā pagatavot plovu, klasisku lagmanu vai šurpu ir tikpat kā neiespējami.

    Šāds gatavošanas trauks kļūs par ideālu variantu arī cilvēkiem, kuri dievina gatavot maltītes svaigā gaisā uz ugunskura. Šķiet, nav nekā vienkāršāka kā aizbraukt uz tuvāko sadzīves preču veikalu un izvēlēties gan izskata, gan cenas ziņā piemērotu katlu. Taču patiesībā viss ir daudz sarežģītāk, jo ideāli mīksti produkti, piesūkušies ar garšvielu un buljona aromātu, izdodas tikai kazanā, kas maksimāli pietuvināts tam, kādu parasti izmanto Uzbekistānā, Tadžikistānā, Turkmenistānā un citās Vidusāzijas valstīs. Mēģināsim tikt skaidrībā, kādas nianses jāievēro, pērkot kazanu.

    Kazana darbības principi

    Kazans ir metāla katls ar pusapaļu dibenu. Katla noapaļotā forma veidota tā, lai to varētu iegremdēt pavardā un liesma uzkarsētu ne tikai katla apakšu (kā tas notiek traukiem ar plakanu dibenu), bet visu tā virsmu, kurai ir sfēriska forma.

    Šāda katla saturs uzkarst ātrāk un ilgāk paliek karsts, tā ievērojami ietaupot degvielu. Bagātīgā tvaika veidošanās ļauj produktiem nevis cepties, bet lēni sutināties, kā rezultātā ēdiens sanāk mīksts, aromātisks un nesavārās putrā. Kazanam klāt nāk arī vāks, kas ir no tāda paša materiāla kā katls vai arī taisīts no koka dēļiem.

    Vākam jāpiegulst katlam ļoti cieši. Dažreiz kazanu aprīko ar rokturi, lai katlu varētu pakārt virs ugunskura. Biežāk gan kazanu novieto vai nu uz speciālas krāsns (ar vai bez skursteņa), trijkāja vai plīts. Taču, ja nekā tāda nav, var uztaisīt kazana vietu no akmeņiem vai ķieģeļiem, tad gan būs daudz grūtāk regulēt siltumu. Krāsniņu kazanam bieži var iegādāties turpat, kur pašu kazanu, piemeklējot sev vajadzīgo izmēru.

    Čuguna vai alumīnija?

    Čuguna kazans – vispopulārākais kazana veids. Pateicoties čugunam, kazans uzsilst pakāpeniski, vienmērīgi sadalot siltumu un noturot to arī pēc katla noņemšanas no uguns. Pateicoties biezajām katla sienām un cieši piegulošajam vākam, tvaiks, kas atrodas iekšā, veicina lēnu ēdiena sutināšanos. Un, jo biežāk jūs kazanā gatavosiet, jo garšīgāks kļūs ēdiens.

    Čuguns pats par sevi pārklājas ar tādu kā tauku slānīti, un ēdiens tajā nepiedeg. Visgaršīgākais plovs sanāk tieši čuguna kazanā. Gaļa tajā pakāpeniski izsūt līdz vajadzīgajai kondīcijai, bet rīsu graudi nesteidzīgi uzbriest un kļūst mīksti. Plovs šādā katlā sanāk aromātisks un irdens.

         Priekšrocības:

    • Kalpos ļoti daudzus gadus
    • Izturīgs
    • Vienmērīgi uzsilst
    • Lēni atdziest
    • Ēdiens tajā nepiedeg

       Trūkumi:

    • Katls ir ļoti smags
    • Var sākt rūsēt

    Alumīnija kazans – otrs populārākais katla veids. Alumīnija katli ir īpaši populāri pārgājienu cienītāju un makšķernieku vidū. Nelielā svara dēļ alumīnija katls ideāli piemērots, lai to pārnēsātu mugursomā. Tomēr jāatceras, ka alumīnijs ir trausls metāls, tāpēc šādu kazanu ir ļoti viegli sabojāt vai saliekt, tad tas zaudēs vajadzīgo formu, kas negatīvi ietekmēs ēdiena gatavošanu.

    Tāpat jāatceras, ka alumīnijs ļoti ātri uzkarst un tikpat ātri atdziest. Un tas nozīmē, ka ēdiena sutināšana alumīnija kazanā nav iespējama. Ātrās atdzišanas dēļ alumīnija katli nav piemēroti austrumu ēdienu gatavošanai. Nav ieteicams ilgstoši uzglabāt ēdienu alumīnija katlā, labāk pārlikt to citā traukā, lai izvairītos no oksidēšanās.

    Priekšrocības:

    • Viegls
    • Daudz lētāks nekā čuguna kazans
    • Ērti paņemt līdzi pārgājienā

    Trūkumi:

    • Ātri uzkarst un atdziest
    • Viegli sabojāt
    • Var oksidēt produktus

    Cik lielu pirkt?

    Iespējams iegādāties visdažādāko tilpumu kazanus – no pavisam maza (2 litri) līdz milzenim (250 litru), kādu gan parasts cilvēks, visticamāk, nepirks, – tos izvēlas uzņēmumi vai cilvēki, kas nodarbojas ar plova gatavošanu tirdzniecībai. Piemēram, Uzbeku Plovs Ogrē komanda gatavo plovu lielā kazanā. Vispiemērotākais kazana tilpums vienai ģimenei varētu būt robežās no 8 līdz 20 litriem. Bet jāsaprot, ka tiek norādīts maksimālais tilpums, nevis lietderīgais. Jo piepildīt kazanu līdz malām jums diez vai izdosies.

    Lai vieglāk būtu izlemt, cik lielu kazanu pirkt, lūk, mazs špikerītis:

    • 5 litri – nelielai kompānijai, 2–3 cilvēkiem
    • 8–12 litri – 5–6 cilvēku kompānijai
    • 15–20 litri – tādu kazanu ir vērts iegādāties, ja esi laimīgs daudzbērnu ģimenes tēvs vai ja tev vasaras mēnešos patīk rīkot dārza ballītes ar ēdienu, kas gatavots uz ugunskura, tātad 10–12 cilvēkiem.

    Kādas firmas kazanu pirkt?

    Tirgū atrodamas gan ļoti zināmas kazanu ražošanas kompānijas (Biol, Forester, Kukmara), gan tādas, kas zināmas vien šauram patērētāju lokam (Mayer&Boch). Jāatzīst gan, ka kazana izvēlē zīmolam, kā arī cenai nav izšķirīgas nozīmes. Labākie modeļi lielākoties gatavoti Vidusāzijas valstīs. Taču labi katli ir arī Ziemeļkaukāza ražotājiem.

    Katla sieniņu biezums

    Neatkarīgi no tā, kādu kazanu esi izlēmis iegādāties, obligāti pievērs uzmanību katla sienu biezumam. Ideālā variantā tām nevajadzētu būt plānākām par 1 centimetru, taču pieļaujami varianti. Atceries, jo biezākas katla sienas, jo labāk kazans uzkarst un saglabā siltumu, vajadzīgajā laikā atdodot to produktiem, kas tajā gatavojas. Arī gatavošanas vienmērīgums atkarīgs no šī parametra. Izvēloties kazanu, pievērs uzmanību sienu iekšējai virsmai, lai uz tās nebūtu nekādu šķembu, izciļņu, iedobju.

    Kā apdedzināt čuguna katlu?

    Kad esi iegādājies čuguna kazanu, pirmais, kas jādara, – tas rūpīgi jāizmazgā ar ziepēm vai kādu mazgāšanas līdzekli, lai atbrīvotu katla sieniņas no rūpnīcas eļļas. Pēc tam kazanu var sākt apdedzināt. Rēķinies, ka šis process aizņems pāris stundu, un vislabāk to darīt ārā uz atklātas uguns, ja vien ir tāda iespēja.

    1. Uzliec katlu uz uguns, lai tas kārtīgi sakarst.
    2. Pēc kāda laika, kad katla sieniņas būs kļuvušas karstas, ieber tajā pāris kilogramu sāls (vidēja izmēra katlam). Ja iegādāts liela izmēra kazans, sāls apjoms jāpalielina.
    3. Turpini karsēšanu, ik pa brīdim apmaisot sāli, kas kalpo par absorbentu, iesūcot sevī rūpnīcas eļļu pārpalikumus. Tas redzams pēc sāls krāsas maiņas. Kad sāls būs kļuvis pilnībā netīrs, izber to un izmet.
    4. Ļauj kazanam atdzist. Nekādā gadījumā neiedomājies liet karstā kazanā aukstu ūdeni – katls var ieplaisāt. Kad trauks būs atdzisis, izmazgā to ar kādu cietu sūkli.
    5. Pēc tam liec katlu atkal uz uguns un labi uzkarsē. Karstajā kazanā ielej pāris litru augu eļļas (lielāka izmēra kazanā – vairāk). Ļauj tai kārtīgi uzkarst un tad ar kausiņa palīdzību regulāri aplaisti katla sieniņas, cenšoties to izdarīt tā, lai eļļa noklātu visu katla iekšieni. Tā karsē kādas divas stundas. Eļļa izveidos aizsargplēvīti.
    6. Kad procedūru esi beidzis, kazanu noņem no uguns, eļļu izlej, bet katlu atstāj atdzist. Ja izpildīsi visas prasības, kazans tev kalpos ilgus gadus.

     

    5 padomi kazana izvēlei

    1. Tradicionālajiem austrumu ēdieniem nav labāka varianta par čuguna kazanu. Īpaši, ja gatavošana notiks uz atklātas uguns.
    2. Ceļotājiem un tūristiem vispiemērotākie būs alumīnija kazani, jo tie sver ievērojami mazāk nekā čuguna katli.
    3. Nelielai kompānijai vai ģimenei pilnīgi pietiks ar 5–8 litru kazanu.
    4. Ja tev patīk āra pasēdēšanas plašā draugu lokā, vislabāk pirkt kazanu, kura tilpums nav mazāks par 15 litriem.
    5. Jebkura kazana sieniņām nevajadzētu būt plānākām par vienu centimetru.

     

    Kā likt kazanu?

    Cik maksā kazans?

    Cenu amplitūda ir ļoti plaša, viss atkarīgs, kāda veida kazanu gribi pirkt – čuguna vai alumīnija – un cik lielu tilpumu. Piemēram, 6 litru alumīnija kazans maksā vidēji 20 eiro, bet par tāda paša tilpuma čuguna kazanu tev būs jāšķiras no aptuveni 50 eiro.

    Kur var iegādāties?

    • Tirdzniecības veikalos Depo
    • www.cugunatrauki.lv

    • www.armass.eu

    • www.tandirs.lv

    • www.gouptime.lv

    • www.averto.lv

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē