• Superogas irbenes – plūc kaut ziemā un izmanto cīņā pret vīrusiem!

    Dārzs
    Ilze Klapere
    3. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Irbenes – vēlākās no visām ogām, kas izvēlējušās savu uznācienu tieši tad, kad mums tās visvairāk vajag, lai cīnītos pret vīrusiem.

    Stāsta Māris Šermuks, bioloģiskās saimniecības SIA BestBerry vadītājs, audzē irbenes Auces novadā 9 hektāru platībā. Ražo 19 dažādus irbeņu produktus.

    Rakstura īpašības:

    • Irbene aug un ražo ogas viena pati, nav vajadzīgs vēl kāds krūms, lai ziedi apputeksnētos.
    • Raža atkarīga no šķirnes, tāpat arī no laikapstākļiem, bet vidēji 7–12 kilogramus ogu no labi ražojoša krūma var iegūt.
    • Krūmus nevar formēt, kā ienāk prātā, jo tad var palikt bez ogām. Augstums nav jāierobežo, turklāt tieši zaru galus apgriezt nedrīkst, jo tajos veidojas ogas. Ja nu vienīgi kāds zars ir sauss vai kroplīgs, to tad vienkārši var izzāģēt līdz zemei.
    • Irbenes krūms ir ilgmūžīgs – ja arī sanāk kādu veco dzinumu izgriezt, krūmam atkal ataug spēcīgi jaunie dzinumi.
    • Atsevišķiem krūmiem lapas rudenī krāsojas sarkanīgos toņos, taču interesanti, ka tas nenotiek katru gadu – iespējams, to ietekmē ne tik daudz šķirne, cik laikapstākļi.

    Plūc kaut janvārī!

    Tās nav zemenes vai avenes, kas patīk visiem. Tās nav arī dzērvenes – skābas, toties kurš nezina, ka veselīgas. Rūgteni skābās irbenes ar savelkošu efektu mutē reti kuram garšo, pat putniem tās ne visai tīk ieknābāt. Un tas ir viltīgs gājiens – atšķirībā no citām ogām irbenes nav jānovāc uzreiz, tiklīdz nogatavojušās, jo putni tām neuzglūn, un arī pašas ogas nesabojājas, mierīgi var nolasīt pēc pirmajām salnām, tad būs mazinājies arī rūgtenums.

    Lai gan parasto irbeņu (Viburnum opulus) ogas atkarībā no šķirnes ir gatavas dažkārt jau augustā, bet pārsvarā septembra beigās un oktobrī, par vēlu irbenes novākt nevar – ogas saglabājas zaros pat līdz nākamajam gadam, tikai ar laiku jau sažuvušā veidā (kas gan neietekmē veselīgo vielu saturu).

    Vienīgais, kas jāņem vērā, kā novērojis Māris Šermuks, ka šķirnēm ‘Kijevskaja Sadovaja’ un ‘Otbornaja iz Ļeņingrada’ ogas ar laiku kļūst melnas – ne sapuvušas, bet oksidēšanās procesa ietekmē mazāk glītas pēc skata. Te padoms ir viens – šo šķirņu irbenes jānovāc agrāk, kamēr melnēšanas process vēl nav sācies.

    Labums slēpjas rūgtvielā

    Latvijā irbeņu audzēšana nav īpaši populāra, Māris Šermuks ir vienīgais, kas ar to nodarbojas profesionālā līmenī. «Mums šobrīd aug divpadsmit irbenāju šķirņu, pirktas galvenokārt no Baltkrievijas (tā ir vadošā valsts, kas darbojas ar irbeņu audzēšanu), bet ir arī ukraiņu un krievu šķirnes.

    Es gan neesmu kolekcionārs, jo irbenēs meklēju galvenokārt hlorogēnskābi. Nepārprotiet, šīs vielas nosaukums nav saistīts ar hloru, bet gan ar veselību, jo hlorogēnskābe nozīmē pretdarbību vēža šūnām, tā palīdz hipertensijas un aptaukošanās mazināšanā.

    Irbeņu šķirnēm atšķiras ogu forma un izmērs, bet vērtīgās hlorogēnskābes daudzums ir gana liels visām.

    Šī vērtīgā skābe Latvijā augošos populāros augos nav nemaz tik bieži sastopama – izņēmums ir meža mellenes, kurās hlorogēnskābe ir 9 miligrami uz 100 mililitriem, bet salīdzinājumam irbenēs ir 720 miligrami… Tāpēc irbene ir ogu oga!» uzsver Māris Šermuks.

    Viņš arī zina stāstīt, ka selekcionāri arvien ir centušies irbeni padarīt maigāku, saldāku, līdzīgāku deserta ogām. Taču tas nav īsti izdevies, un audzētājs ir pārliecināts, ka tā tam arī jābūt: «Irbenes veselīgums ir tieši rūgtvielā! Rūgtums un rubīnsarkanā krāsa jau liecina, ka augs ir veselīgs sirds un asinsvadu sistēmai, palīdz holesterīna līmeņa samazināšanai utt. Daudzi prasa, kad mūsu sortimentā būs irbeņu sīrups vai ievārījums, proti, kāds saldāks produkts, ko ir vieglāk apēst? Nē, es saku, nebūs, jo irbeņu vērtību saskatu tieši ogu rūgtumā.»

    Veselībai un skaistumam

    «Ja tiec pie irbeņu ražas, pirmais – ēd svaigas! Tas, kā jau ar visām ogām, ir labākais variants, lai saņemtu veselīgās vielas organismam. Ēst irbenes var un vajag ar visu sēkliņu, kas satur labās omega 3, omega 6 un omega 9 taukskābes, kā arī karotinoīdus,» iesaka BestBerry saimnieks.

    Viņa uzņēmumā no sēklām gatavo arī 100% irbeņu sēklu eļļu, kas ir skaistā kapara krāsā, un uz šīs eļļas bāzes izgatavo kosmētikas produktus – masāžas eļļu, sejas un ķermeņa kopšanas līdzekļu līnijas. Eļļa ir spēcīga, bet alerģiskas reakcijas nav izplatītas – novērots, ka tā reizēm palīdz pat cilvēkiem ar psoriāzi. Arī ikvienam un īpaši tiem, kuriem ir problēmas ar nierakmeņiem, dienā ieteicams apēst 12 irbeņogu sēklu vai iedzert divus pilienus sēklu eļļas.

    Un ne tikai sēklās vai ogās ir spēks! Var izmantot visu augu – arī ziedus, lapas, mizu, saknes.

    Miza, kurā ir augsta magnija koncentrācija, jau izsenis pazīstama kā līdzeklis pret dažādiem krampjiem, palīdz arī menstruāciju sāpju atvieglošanai. Ziedu ekstraktus var izmantot kosmētikā, tāpat arī pumpurus utt. Kopumā irbenes stiprina imūnsistēmu, veicina vielmaiņu un hormonālo procesu darbību.

    Sula ir arī labs līdzeklis pret dažādu veidu apdegumiem, piemēram, ja sanācis applaucēties ar karstu dzērienu, piešaut pirkstus pie cepešpannas, tāpat arī palīdz saules apdegumiem – atvēsina, un tai piemīt ādu savelkošs efekts.

    Kā saglabāt ilgam laikam?

    • Saldēt. Tas mazinās arī rūgteno garšu. Kad oga ir mīksta un, to saspiežot, izlec sula un pirkstos paliek sēkliņa, skaidrs – gatava!
    • Žāvēt. Vislabāk to darīt mērķtiecīgi, uz radiatoriem ar visiem ķekariem (ja ogas atstās vienkārši kastītē, tās var sākt pelēt).
    • Spiest sulā. Māris Šermuks stāsta, ka pats sulu nepasterizē, lai tā saglabātu skaisti sarkano krāsu un nekļūtu brūngana. Nepasterizētu sulu var glabāt ledusskapī trīs mēnešus ar garantiju. Gaismā gan nevajag turēt, jo tad sula kļūst brūnīga, taču vitamīni tāpēc nezūd.
    • Blendēt. Turklāt ar visām sēklām, kas ir ļoti vērtīgas.
    • Samalt sēklas. Šim nolūkam izmanto kafijas dzirnaviņas. Iegūto pulveri lieto, piemēram, nieru veselībai.
    • Sajaukt ar cukuru. Visērtāk būs sablendēt, pievienojot cukuru. Kā dzērvenes pūdercukurā uztaisīt gan nesanāks – irbeņogām piemīt tā dēvētais slapjais norāvums, kas nozīmē – pūdercukurā apvārtītas, tās sāk suloties, turklāt var parādīties arī baldriāna aromāts, kāds irbenēm piemīt.  

    RECEPTES

    Veselības uzlabošanai

    • Irbenes pret saaukstēšanos. Šī ir slavenās krievu dziednieces Allas Tartakas vienkāršā, bet efektīvā recepte: ja esi saaukstējies, ņem 100 ml irbeņu sulas, 100 g cukura, aplej to visu termosā ar 1 litru verdoša ūdens. Dzērienu lieto pa malciņam ik pēc 20 minūtēm.
    • Irbenes ar medu. 100 g irbeņu sulas (vai saspaidītas ogas) samaisa ar 100 g medus, diennakti notur, lai savelkas, tad glabā ledusskapī un apēd pa karotei ik dienas veselības uzturēšanas nolūkos.

    Skaistumam

    • Irbeņu sulu var izmantot sejas maskām. Tai piemīt arī ādas pigmentācijas plankumu balinošas īpašības, tiesa, ne visiem tā palīdz. Masku var papildināt, maisot kopā ar biezpienu, olas baltumu.  
    • Irbeņu sēklu eļļa palīdz cīņā pret celulītu, jo hlorogēnskābe šķeļ šūnu patinētos taukus. Āda kļūst mīkstāka, tvirtāka, iegūst arī veselīgu iedeguma efektu. Protams, mājas apstākļos eļļu no sēklām neizspiedīsi, toties var pagatavot irbeņu ogu sēklu izvilkumu eļļā, izmantojot labu olīveļļu vai vīnogu kauliņu eļļu.

    Ko irbene kāro?

    1. Smilšmāla vai mālsmilts augsni ar neitrālu pH reakciju.
    2. Saulainu vietu.
    3. Mitru un organiskām vielām bagātu augsni.

    Dažas vietas, kur nopirkt stādus

    • Kokaudzētava Baltezers.
    • Zaļenieku kokaudzētava.
    • Kokaudzētava Buduri.
    • Stādaudzētava Dimzas.
    • Kokaudzētava Īve.
    • Stādaudzētava Sakstagals.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē