• Strops, no kura medus tek kā sulas no bērza?

    Māja un Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    14. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Neparasto izgudrojumu biškopji apspriež, gan raustot plecus, gan saucot par zīmīgāko notikumu biškopības pēdējo 150 gadu vēsturē.

    Austrālieši Stjuarts un Cēzars Andersoni ir tēvs un dēls. Viņi kopj bites un labi zina, cik daudz darba jāiegulda, lai no medus kārēm burkās satecētu dzidrs un salds medus. Visā pasaulē tas notiek apbrīnojami līdzīgi: sargājoties no bišu dzēlieniem, jāizceļ no stropiem medus pilnie rāmji. Jānotrauc no kārēm bites, tās nesavainojot.

    Tad jāizņem šūnas no rāmjiem, un jāliek tās speciālā ierīcē – medus sviednē. Tad no medus jāizfiltrē liekais vasks, viss rūpīgi jāsatīra. Tas ir gana ķēpīgs un sarežģīts darbs, un gan jau katrs biškopis ir sapņojis: kā tas būtu, ja medus burkās satecētu tieši no stropa…

    Tieši šādu sapni īstenībā pārvērtuši Andersoni no Austrālijas. Viņu izgudrojums ir strops Flow Hive. Piedalīdamies ideju konkursā finansējuma iegūšanai, strops saņēma ārkārtīgi lielu interesi, pircēji bija gatavi pirkt to bez garas domāšanas.

    Vēl tad, kad stropa ražošana bija tikai ideja, par pilnībā nokomplektētu stropu samaksāja 6100 cilvēki.

    Andersoni ir ķērušies pie ražošanas. Izgudrojuma patentētāji uzskata, ka šāds strops ir katra biškopja sapnis: tas izgatavots tā, ka stropa iekšpusē notiekošo var redzēt no ārpuses, neatverot vāku, lai netraucētu bites. Kad medus nogatavojies, saimnieks tikai pagriež sviru, un medus – tīrs un smaržīgs – salīst tieši izvēlētajā traukā.

    Kā vēsta www.honeyflow.com  pilnībā nokomplektēts strops maksā ap 600 dolāriem (aptuveni 550 eiro) + piegādes izdevumi.

    Vērtē Latvijas biškopji

    Drīzāk neparasts dārza elements

    Jānis Vainovskis, biškopis Brocēnos:

    Ziņa par šo stropu aplidoja arī Latvijas biškopjus. Izgudrojums kā tāds ir labs, domāju, ka zēni, kas to patentēja, jau ir miljonāri. Tomēr es kā biškopis uz šādu medus ieguvi tomēr raugos atturīgi. Kā dārza elements, par ko priecāties pašam un ko parādīt viesiem – ideāli! Bet lai ražotu medu tonnām – diez vai…

    Varbūt tā ir biškopības nākotne

    Juris Šteselis, biškopis Jūrmalā:

    Interesanti, ka medus ievākšanas metodes nav mainījušās pēdējos 150 gadus – kā tas bija pārsvarā roku darbs toreiz, tāds tas ir arī tagad, nekas jauns nav izdomāts. Manuprāt, austrāļu stropa ideja ir ļoti laba. Lai cik šī novitāte pašlaik izskatās neticama, kas zina – tā ir biškopības nākotne. Varbūt pēc gadiem visi biškopji izmantos tieši šādu medus ievākšanas metodi. Pats stropu neesmu rokām aptaustījis, bet domāju, ka ideja ir pavisam reāla.

    170 stropus nenomainīt…

    Lolita Rudzīte, biškope Ķegumā:

    Ziņu par šo moderno stropu Latvijas biškopji apsprieda savā domubiedru grupā. Domāju, ka ideja ir laba. Viens tāds strops – ļoti labi. Bet vai es savus 170 stropus varētu nomainīt pret tādiem stropiem ar krānu? Diez vai…

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē