• Spogulis, kas maina telpu. 6 interjera arhitektes ieteikumi

    Māja
    Dace Kaņepe
    Dace Kaņepe
    17. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No publicitātes materiāliem
    Spogulim telpā jau sen vairs nav tikai praktiska funkcija. Tas piešķir iekārtojumam eleganci un dod bezgalīgas iespējas rotaļām ar atspīdumiem un optiskām ilūzijām. Konsultē Evija Ķirsone-Slavinska, interjera arhitekte.
    1. Lai arī spoguļu piedāvājums šobrīd ir ļoti plašs – tie pieejami gan tumšināti, gan apdrukāti ar krāsainu plēvi, gan papildināti ar toņu pārejām, gan siltāku vai vēsāku tonalitāti –, klasiskā lauku mājā visdrošākā izvēle ir spogulis ar klasisku spoguļstiklu vai spogulis ar vecinājuma efektu. Aristokrātisku noskaņu vecai mājai piešķirs spogulis ar arkas formu vai melnu metāla rūtojumu.
    2. Pēdējo gadu aktualitāte ir lieli spoguļi, kas pie sienas nevis pieskrūvēti, bet vienkārši atstutēti, tā radot mājās vieglu, nepiespiestu atmosfēru. Aktuāli ir spoguļi melnos metāla rāmjos, kā arī ar aizmugurē iestrādātu LED gaismu. Šāds risinājums teicami iederēsies gan priekšnamā, gan vannasistabā.
    3. Spoguli iespējams pasūtīt ar tā sauktajām fasetēm jeb dekoratīvām slīpētas skaldnes maliņām, kas tā dizainam piešķir izsmalcinātu pabeigtības iespaidu. Šī stikla slīpēšanas metode agrāk bija raksturīga vienīgi juvelierizstrādājumiem, taču apmēram 19. gadsimta vidū to sāka izmantot arī stikla virsmām. Gaismai spēlējoties uz šķautņu virsmām, telpā rodas maigs gaismas efekts. Fasetēm ir arī praktiska nozīme – šādu spoguli ir ērti ievietot rāmī, un tas novērš sagriešanās risku. Individuāli pasūtot spoguli ar fasetēm, tas jāizvēlas ar biezāku stiklu. Par spoguļa biezumu svarīgi piedomāt arī tad, ja to vēlas likt vienā plaknē ar flīzēm.
    4. Iegādājoties lielgabarīta spoguli, būtiski to pie sienas kvalitatīvi pielīmēt, pretējā gadījumā tas rādīs nekorektu attēlu. Izvēloties līmi, svarīgi, lai tā spoguli droši fiksētu pie virsmas, būtu gaiša vai caurspīdīga un, pats galvenais, nesabojātu pārklājumu spoguļa aizmugurē. Spoguļu līmēšanai neder universāla celtniecības līme, bet tikai īpaši paredzēta konkrētajam mērķim. Šo darbu tomēr vislabāk uzticēt profesionāļiem, jo pastāv nianses, kas saistītas ar izvēlēto virsmu. Piemēram, ja to paredzēts līmēt pie betona sienas, tā vispirms jāgruntē ar dziļumgrunti, un gruntij pilnībā jāizžūst. Spoguli nevar līmēt arī tieši uz tapetēm. 
    5. Spogulis ir lielisks veids, kā paplašināt telpu. Mazu telpu tas vērtīs ne tikai lielāku, bet arī gaišāku. Liekot divus spoguļus vienu otram pretī – pie pretējām sienām –, veidosies daudzkārtīgs atspulgs, tāpēc šādi ieteiktu rīkoties vien tad, ja ir vēlēšanās sevi redzēt nebeidzamā perspektīvā.
    6. Spoguli modernai lauku mājai droši var lūkot populāro modes veikalu mājas preču nodaļās, piemēram, Zara Home, H&M Home u. c. Taču, ja nolemts iegādāties nopietnu spoguli ar mantojuma vērtību, to iesaku uzticēt AM Studio profesionāļiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē