• Špikeris, kurus sīksīpolus izvēlēties

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    15. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Lielveikalos piedāvā vairāku veidu sīksīpolus, savukārt specializētajos sēklu veikalos to piedāvājums ir daudz plašāks – pat desmit un vairāk šķirņu. No kuriem izaudzētie sīpoli ziemā ilgāk glabājas? Kuru škirni labāk izvēlēties? Iesaka agronoms, zemnieku saimniecības Melnalkšņi saimnieks JURIS ŠVARCS.

    Lielus, skaistus sīpolus var izaudzēt no sēklām, bet tas ir krietni sarežģītāk nekā no sīksīpoliem. Tāpēc tie kļuvuši tik populāri. Savukārt sīksīpolu tirgus ir ļoti svārstīgs. 2018. gadā pavasarī Holandē, kas ir vadošie sīksīpolu audzētāji Eiropā, bija liela sīksīpolu pārprodukcija, un loģiski, ka audzētāji uz to reaģēja, iesējot krietni mazāk sīpolu. Turklāt vasara bija sausa, un rezultātā 2018. gada rudenī tika konstatēts, ka raža ir par aptuveni 40 procentiem mazāka nekā gadu iepriekš. Līdz ar to sīksīpolu cenas 2019. gadā bija vienas no augstākajām pēdējos desmit gados. Tātad ir kārtīgi jāpārdomā šķirņu izvēle. Arī tāpēc, ka specializētajos sēklu veikalos piedāvājums ir daudz plašāks – pat desmit un vairāk šķirņu.

    Lai sīpoli labi glabātos, pats būtiskākais ir tos pēc norakšanas labi nožāvēt. 

    Lūk, mazais špikeris!

    Dzelteni

    • ‘Stuttgarter Riesen’ – ilgus gadus vispopulārākā šķirne, vēlīna, sīpoliem ieapaļi plakana forma, dzeltenas segzvīņas. Interesanti, ka paši sīksīpoliņi, biezāk sēti un augot smilšainākās augsnēs, mēdz būt arī iegarenas formas, kas šad tad cilvēku mulsina. Taču nebaidies – sīpoli no tiem izaug pareizas formas. Vispopulārākā šķirne loku ieguvei. Sīpoli labi uzglabājas līdz janvārim, februārim.
    • ‘Centurion’ – arī ilgus gadus bija ļoti populāra, vidēji agrīna šķirne. Sīpoli iegareni apaļi ar dzeltenu miziņu. Labi glabājas līdz pat nākamajai ražai. Sēklu trūkuma dēļ un arī tāpēc, ka parādījušās jaunas šķirnes, pašreiz lielākās platībās tiek audzēta tikai vienā saimniecībā Holandē.
    • ‘Sturon’ – holandiešu selekcijas vēlīna šķirne, kura pašreiz ļoti populāra. Sīpoli iegareni apaļi ar biezu miziņu bronzas krāsā. Glabājas ilgstoši – līdz nākamajai ražai.
    • ‘Setton’ – holandiešu selekcijas šķirne, kas sevišķi piemērota audzēšanai Ziemeļeiropā. Vēlīna, uzglabājas līdz nākamai ražai. Sīpola forma apaļa ar biezu miziņu zeltdzeltenā krāsā.
    • ‘Cupido’ – vidēji agrīna holandiešu selekcijas šķirne. Apaļi sīpoli ar zeltdzeltenu miziņu. Piemērota stādīšanai dažādās augsnēs, labi glabājas līdz februārim. Kļuvusi par ļoti populāru šķirni.
    • ‘Corrado’ – vidēji agrīna holandiešu selekcijas šķirne. Apaļi sīpoli ar zeltdzeltenu miziņu. Uzglabājami līdz pat nākamajai ražai. Piemērota stādīšanai dažādās augsnēs.
    • ‘Birnformige’ – vēlīna vācu selekcijas šķirne. Sīpolam iegarena forma, kas ļoti piemērota gan pārstrādei, sagriežot ripiņās, gan salātos. Miziņa stingra, gaiši dzeltenbrūna. Sīpoli glabājas līdz janvārim, februārim. Līdzīga forma ir arī šķirnei ‘Bamberger’.

    Balti

    • ‘Snowball’ – vidēji agrīna britu selekcijas šķirne, veido apaļus sīpolus ar baltu mizu, garša maigāka nekā citām sīpolu šķirnēm. Glabājas līdz nākamajai ražai. Piemērota dažādām augsnēm.

    Rozā

    • ‘Rosanna’ – vidēji agrīna britu selekcijas šķirne. Iegareni sīpoli ar rozā mizu. Uzglabājas līdz janvārim, februārim. Piemērota audzēšanai dažādās augsnēs.

    Sarkani

    Sīpoliem ar sarkanu mizas krāsu ir tendence augšanas laikā uzziedēt. Pret to cīnās, sīksīpolus termiski apstrādājot, bet tad arī to cena ir ievērojami augstāka. Sarkanie sīpoli ir ar asāku garšu nekā vairums dzelteno sīpolu. Pašreiz holandieši sāk audzēt vairākas jaunas un agrīnas sarkano sīpolu šķirnes, kuras tuvākajos gados aizvietos abas vecās šķirnes.

    • ‘Red Karmen’ – vēlīna holandiešu selekcijas šķirne, kas veido ieapaļi plakanus sīpolus ar biezu mizu tumši sarkanvioletā krāsā. Glabājas līdz nākamajai ražai. Piemērota stādīšanai dažādās augsnēs.
    •  ‘Red Baron’ – pēc īpašībām līdzīga šķirnei ‘Red Karmen’.

    Kāda izmēra?

    • 8–14 mm diametrā – vissīkākā frakcija, kur 1 kilogramā ir visvairāk sīpoliņu. Tos galvenokārt stāda profesionāļi – zemnieki, kas audzē sīpolus biznesam.
    • 14–21 mm diametrā – vidējā frakcija, kas ir vispopulārākā mazdārziņos.
    • 21–24 mm diametrā – lielākā frakcija, ko parasti izvēlas tie, kas grib ne tikai izaudzēt sīpolus, bet arī iegūt lokus.
    • 25–36 mm diametrā – loku ieguvei paredzētie sīpoli.

    Ņem vērā!

    Sīpollociņus no sīksīpoliem aprīlī vari jau audzēt arī atklātā laukā, tikai mēneša sākumā iestādītos sīpolus labāk apsegt ar plēvi vai agrotīklu. Stādi 20–25 cm attālās rindās 8–10 cm citu no cita.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē