• Smiltsērkšķis – nenovērtēts dakteris! Kā to izaudzēt pašam?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    26. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    5/7Biežākās slimības un kaitēkļi

    Biežākās slimības un kaitēkļi

    • Smiltsērkšķu raibspārnmuša (Rhagoletis batava)

    Tā ir īsts posts smiltsērkšķu audzēšanā, jo to kāpuri nereti iznīcina lielāko daļu ražas. Tad viens no risinājumiem ir ogas novākt ļoti savlaicīgi, kamēr tajās nav attīstījušies mušu kāpuri. C vitamīna saturs ir augsts jau tad, kad ogas tikko iekrāsojušās, bet omega taukskābes, E vitamīns un citas vērtīgās vielas gan vēl nebūs izveidojušās. Otra alternatīva ir ļaut smiltsērkšķim nogatavoties, kā pienākas, bet krietnu daļu ražas zaudēt un ar pirkstiem nolasīt nebojātās ogas. Citu variantu nav, jo diemžēl raibspārnmušu efektīvi pagaidām nevar uzveikt ar videi draudzīgiem līdzekļiem, un insekticīdus var iegādāties tikai ar 2. kategorijas augu aizsardzības līdzekļu lietotāja apliecību.

    • Sakņu vēzis jeb verticilārā vīte (Verticillium dahliae)

    To izraisa sēnīte, kas bojā auga saknes un aizsprosto vadaudus, tāpēc krūma virszemes daļai nepieplūst barības vielas un tas aiziet bojā. Par slimības sākumu liecina tas, ka sāk birt lapas vasaras vidū, nokalst atsevišķi zari un raksturīgo izmēru nesasniegušas ogas priekšlaikus iekrāsojas.

    Slimības profilaksei ieteicams izvairīties no bāziskas un neitrālas augsnes. Mazākas iespējas attīstīties slimībai būs augsnē ar pH 6. Smiltsērkšķus nav ieteicams stādīt vietā, kur iepriekš auguši kartupeļi, rapsis, zemenes un dālijas. Vislabākais priekšaugs ir graudaugi. Ja krūms saslimis, tas jāizrok, jāsadedzina, un šajā vietā smiltsērkšķi vairs nevajag stādīt.

    • Pumpuru bakterioze (Pseudomonas syringae)

    Tā ir klasiska vārgu, maz koptu un vecu smiltsērkšķu slimība, ko var salīdzināt ar pamatīgām iesnām. Krūmu tā nenonāvē, bet ietekmē izskatu, sanitāro stāvokli un ražu. Nomelnē atsevišķi pumpuri un koksne ap tiem. Šur tur lapiņas saplaukst, bet šur tur ne. Pie neplaukstošajiem pumpuriem var pamanīt melnu, iegrimušu mizu.

    Šajā gadījumā nepieciešama sanitārā izgriešana. Profilaksei krūms regulāri jāatjauno, jo šādi tiks iznīcināti arī slimības perēkļi. Var palīdzēt arī varu saturoši preparāti, piemēram, 1% vara sulfāts, ko smidzina agri pavasarī un vēlu rudenī.   

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē