• Smiltsērkšķis – nenovērtēts dakteris! Kā to izaudzēt pašam?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    26. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    3/7Kopšanas nianses

    Kopšanas nianses

    Smiltsērkšķu krūma mūžs ir ap 20–25 gadi – ar nosacījumu, ka tas tiek veidots. Ražot tas sāk trešajā gadā pēc stādīšanas, bet ogu maksimumu sasniedz ceturtajā piektajā gadā. Pēc tam, to nekopjot, raža pamazām samazināsies, ogas kļūs sīkākas un būs grūtāk aizsniedzamas.

    Tāpēc – lai no smiltsērkšķa krūma saņemtu maksimumu, ievēro svarīgus priekšnosacījumus!

    1. Ielāgo – smiltsērkšķim nepatīk ieplakas un vietas, kurās krājas mitrums, jo tad saknes nesaņem skābekli. Tam netīk arī smaga, trūdvielām pārāk bagāta augsne, jo tādā mēdz savairoties patogēni. Tad smiltsērkšķi, lai arī augs labi, bet būs vairāk apdraudēti saslimt ar sakņu slimībām.
    2. Stādot smiltsērkšķi, saknes tiešā veidā nedrīkst saskarties ar svaigiem kūtsmēsliem vai minerālmēsliem (ja vien tie nav ilgstošas iedarbības ar aizsargājošu apvalciņu), jo pretējā gadījumā apdegs.
    3. Pirmajos gados smiltsērkšķus mēslo katru gadu ar kompleksajiem minerālmēsliem, sākot ar 100 gramiem un beidzot ar 250 gramiem uz krūmu (atkarībā no vecuma), tos izkliedējot vainaga projekcijā.
    4. Pirmajā gadā pēc stādīšanas mēslojumam visiem NPK cipariem jābūt vienādiem, piemēram, 15:15:15, 18:18:18 vai tuvu tam, kas nozīmē, ka ir paaugstināts slāpekļa saturs. Turpmākajos gados NPK attiecībai jābūt 11:11:21 vai līdzīgai, jo augļu veidošanas vecumā krūmiem pārsvarā vajag kāliju. 
    5. Smiltsērkšķim patiks mulča, īpaši irdena, piemēram, rupja šķelda, kas uztur patīkamu mikroklimatu pie saknēm.
    6. Lai arī smiltsērkšķi necieš pārlieku slapjumu, tiem nepieciešams regulārs mitrums, tāpēc jānodrošina laistīšana.
    7. Ja krūms ir sasniedzis 4 metru augstumu vai ir vecāks par 6–7 gadiem, iesaku to martā pirms pumpuru plaukšanas nozāģēt apmēram metra augstumā. Pēc tam būs divi tukšie gadi, kad nebūs ogu, jo tas ražo uz divgadīgiem un trīsgadīgiem dzinumiem. Toties tādējādi krūms atjaunosies un samazināsies slimību risks. Galvenais – griezumu veidot virs sazarojuma, jo tur ir jaunāka koksne un labāk plauks pumpuri. Smiltsērkšķi, arī vīrišķo, apgriež ik pēc sešiem gadiem. 
    8. Mazdārziņos diezgan traucējošas ir sakņu atvases. Ja smiltsērkšķi aug zālienā, ko regulāri pļauj, tad tās nemana, jo neizaug lielākas un cietākas par zāli, bet citādi ar tām ir grūti cīnīties. 
    9. Nav ieteicams rušināt augsni, lai nebojātu saknes, kas atrodas tuvu augsnes virskārtai.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē