• Sliņķu puķes studentneļķes

    Dārzs
    Gunta Šenberga
    Gunta Šenberga
    Ievas Dārzs
    Ievas Dārzs
    30. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Studentu neļķes (Dianthus barbatus)
    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Studentu neļķes (Dianthus barbatus)
    Sen zināmā vecmāmiņu dārzu puķe studentu jeb čemuru neļķe ir slavena arī kā sliņķu puķe – nav daudz jārūpējas, bet zied tik un tā. Taču, kā izaudzēt tādu studentneļķi, lai vienam ceram būtu desmit un pat 15 ziedu, to katrs vis nezina.

    Pieredzē dalās Indra Prieciņa, zemnieku saimniecības Dārziņi 2 saimniece Jelgavā. Studentneļķes audzē ziedu griešanai.

    Čemuru jeb studentu neļķes (Dianthus barbatus) gan grezno dārzu, gan izturīgo ziedu un stingro kātu dēļ noder arī griešanai. Pie zemes veido ap 10 cm augstu lapu rozeti, kas pārziemo, un nākamajā gadā virs tās – atkarībā no šķirnes un augšanas apstākļiem – veidojas no 30 cm līdz pat pusmetram augsti ziedneši ar ziedu čemuru galā. Zied ap Jāņiem. Jūnijā un vēl arī jūlijā – neļķes var sēt tieši puķu dobē, un daudzi tā arī dara. Taču stādi būs spēcīgāki un nākamajā gadā ziedēs krāšņāk, ja darīsi tā, kā Indra.

    Izmēģina dažādas sēklas

    Indra sēklas pērk Onavā – audzēšanai laukā piemērotās vācu firmas Volmary šķirnes, kas der ziedu griešanai. Taču tās pašas šķirnes, protams, var audzēt arī dobes skaistumam. Ziedu griešanai piemērotākas ir studentneļķes ar garākajiem ziednešiem – 50 centimetru. Pēdējos gados senā puķe atkal kļuvusi moderna, un tai izveidots ļoti daudz šķirņu un hibrīdu dažādās krāsās, no baltas līdz sarkanai, ietverot visus rozā, sārtos un violetos toņus – gan tīras krāsas, gan raibas. Taču arī starp šķirnīgajām parasti gadās kāds cers, kas atšķiras – pat uz viena kāta var būt gan balti, gan rozā ziedi. Itin labi studentu neļķes izdodas arī no vienkāršajām un lētajām poļu un itāļu sēklu paciņām, ko var nopirkt lielveikalos.

    Audzē stādus

    Stādu audzēšanai Indra pavasarī studentu neļķes sēj kastītēs. Sēj marta beigās vai aprīļa sākumā. Tas gan it kā ir nedaudz par agru divgadīgām puķēm, taču zemnieku saimniecībā, kuras galvenais ienākumu avots ir griezto ziedu audzēšana, darbi sakārtojas tā, ka tad ir sējas laiks, un jāsēj visas puķes reizē. Reizēm gadās, ka tik agri sētas studentu neļķes pa druskai uzzied jau rudenī, nevis nākamajā vasarā, kā pienāktos. Lai ar šo steigu cīnītos, Indra studentu neļķes nepiķē, bet ļauj tām augt pirmajā kastītē līdz pat stādīšanai.

    Sēj irdenā substrātā

    Lai augsne sēšanai būtu pietiekami viegla un irdena, Lafloras kūdras substrātam – KKS S vai KKS 1 – piejauc smiltis. Bez smilts virs kūdras veidojas garoziņa, un asni to paceļ. Substrātu samitrina.

    Sēj reti

    Sēšanai izmanto finiera augļu kastītes no lielveikala. To lielums ir apmēram 30×60 centimetru. Sēj pēc iespējas retāk. Tas nozīmē, ka ar pusgramu sēklu, kas ir paciņā, pietiek vienai kastītei. Virsū plānā kārtiņā – apmēram triju sēkliņu biezumā – uzber to pašu zemi, kurā sēj. Sēklas 16–20 grādu temperatūrā sadīgs nedēļā vai divās.

    Kastīti pārsedz

    Vecie dārznieki sasētās kastītes pārklāja ar stiklu, Indra – ar parastajiem, caurspīdīgajiem veikala iepirkumu maisiņiem. Ja kādu dienu nav bijis laika kastītes apskatīt, un sēklas jau sadīgušas, stikls dēstus spiež, bet vieglais plēves maisiņš līdz ar tiem ceļas uz augšu. Maisiņu uz sējumu kastītēm tur līdz sadīgšanai. Ik pēc pāris dienām maisiņu paceļ vai noņem un ļauj sējumam pavēdināties.

    Sākumā – istabā, vēlāk – siltumnīcā

    Kastītes sākumā tur istabā pie loga. Kad sēklas sadīgušas, nes uz siltumnīcu. Siltumnīca nav apkurināma, un studentu neļķēm tas arī nav vajadzīgs, jo – kā jau divgadīgi augi – tās ir gana izturīgas, lai paciestu vēsumu.

    Ap Jāņiem stāda ārā

    Tad stādiņi jau ir ap 5 cm gari. Stāda pēc iespējas dziļāk, arī lapu pamatne var būt zemē, lai veidojas vairāk sāndzinumu. Studentneļķes ziedu griešanai Indra stāda vagās – kā kartupeļus – un arī apmēram tādā pašā pēdas attālumā citu no citas. Dobēs var stādīt ciešāk – ap 15–20 cm citu no citas – lai veidotu blīvāku un greznāku stādījumu, kur katram atsevišķam stādam un dzinumam nav tik liela nozīme. Studentu neļķēm patīk saulainā vieta, vidēji mitra, ūdens un gaisa caurlaidīga, auglīga dārza augsne. Nepatīk blīva augsne un ilga mirkšana ūdenī vietās, kur krājas lietusūdens peļķes.

    Mēslo vienreiz vasarā

    Lētākais (bet ne slikts) ir lietuviešu Achema vasaras mēslojums (NPK 8–5–20). Var izvēlēties arī kādu citu vasaras mēslojumu, kam pārsvarā kālijs, bet mazāk slāpekļa. Studentu neļķītes būs par to pateicīgas, un neko vairāk neprasīs.

    Netraucēt par biežu

    Ap studentu neļķēm ieaugušas nezāles izrauj piesardzīgi, pārlieku nerušinoties. Jo sevišķi rudens pusē – sakņu sistēma puķei ir neliela. Ja to izkustinās, tai būs grūtāk pārziemot.

    Var pavairot arī ar spraudeņiem

    Ļaujot studentu neļķēm nobriedināt sēklas, tās izkaisās zemē, un nākamajā gadā puķes aug no jauna – radot iespaidu, ka tās ir daudzgadīgas. Tad gan nekad nevar būt drošs, kā izskatīsies tas, kas no sēkliņām izaugs. Taču, ja no stāda, kas iepaticies, paņem spraudeni, arī nākamajā gadā ziedēs tieši tāda pati studentu neļķe, kāda patika šogad.

    Spraudeņus ņem, kad studentu neļķes jau noziedējušas un ziedi nogriezti. Par to liecina sažuvušās kātu atliekas. Saglabāt veco ceru nākamajam gadam nav vērts – tas būs vārgs. Taču jauno dzinumu var izmantot spraudenim – no tā nākamajā gadā izaugs spēcīgs, krāšņi ziedošs cers. Spraudeņus var ņemt augustā un septembra sākumā, vēlāk ne, jo tad tie vairs nepagūs apsakņoties.

    • Jauno dzinumu atrauj no auga.
    • Nokniebj cieto apakšējo daļu, atstājot lapaino daļu un dažus dzinuma posmus zem tās, kur, uzmanīgi ieskatoties, mezglu vietās redzami snaudošie pumpuri.
    • Stāda dziļi – līdz lapām –, lai veidojas pēc iespējas vairāk jaunu saknīšu un sānu dzinumu.

    Tā kā Indra studentu neļķes audzē plašā laukā vagās, tad tās pat netiek laistītas. Savā mazajā dārziņā spraudeņus, protams, var apčubināt. Ja augsne visu laiku būs mitra, spraudeņi ātrāk un labāk iesakņosies.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē