Pieredzē dalās Saiva Pekuse, dārzniecības Neslinko dārzniece.
Līdz ar svaigēšanas izplatīšanos ogu fizāļi (Physalis pubescens) Latvijā kļūst arvien populārāki. Tie, kas neatzīst mākslīgos saldinātājus, fizāļus ēd kā konfektes. Saldās odziņas īpaši garšo bērniem.
Gadu gaitā esam izmēģinājuši vairākas fizāļu šķirnes un atzinuši, ka Latvijas apstākļos labu ražu dod tikai viena šķirne – ‘Sadovaja Jagoda’ jeb ‘Dārza Oga’ –, kas ievesta no Krievijas. To audzējam jau apmēram 20 gadu.
Krūmiņš izaug 50–60 centimetru augsts, ar izteikti plašiem sānu dzinumiem. Ziediņi parādās jūlija sākumā vai beigās, un kopš augusta sākuma var baudīt ražu līdz pat salnām. Dzeltenīgi brūnās, saldās ogas sver 6–7 gramus. Īpaši bagātīgi fizāļi ražo siltās vasarās. No viena auga sezonas laikā var novākt līdz pat trim litriem ogu.
Kas patiks fizāļiem?
Fizāļus sējam marta vidū kūdras substrātā, sēklas viegli apberot. Sākotnēji sējumu uz divām trim dienām var ievietot ledusskapī stratifikācijai. Ja nav vietas ledusskapī, noliek citā vēsā vietā, kur ir mazāk par 10 grādiem. Pēc tam pārvieto 23–28 grādu temperatūrā. Pēc 3–4 nedēļām stādiņus piķē katru savā podiņā.
- Fizāļi ir gaismas prasīgi un uz palodzes var izstīdzēt, izskatīties vārgi un knapi turēties kājās, bet par to īpaši nevajag satraukties, jo, kad izstādīs pastāvīgā vietā, tie saņemsies.
- Šie augi ir jutīgi pret salnām, tāpēc jāstāda ne agrāk kā pēc 20. maija. No nelielām salnām augus var paglābt, uzliekot spaini vai uzklājot agrotīklu.
- Stādiņus stāda 40–50 centimetru attālumā citu no cita. Nokļūstot augsnē, tie ātri saņemsies, nedēļas laikā sāks intensīvi augt, zaroties un izveidos smuku, kuplu krūmu.
- Fizāļiem patiks barības vielām bagāta augsne, saulaina augšanas vieta. Augsnes pH vēlams 6,1–6,5, tāpat kā pipariem un tomātiem. Ieteicams ievērot augu seku un katru gadu stādīt citā vietā, jo katrs augs paņem no augsnes citas barības vielas.
- Ja fizālis audzēts uz palodzes salīdzinoši vājā apgaismojumā, tas pakāpeniski jāpieradina pie ultravioletā starojuma, nesot ārā mākoņainās dienās, lai mīkstās, pūkainās lapiņas neapdeg. Ja stādiņam trūcis gaismas, apmēram kādu nedēļu pēc izstādīšanas atkarībā no laika apstākļiem to vajag noēnot.
- Var stādīt uz melnā agrotīkla, tad nevajadzēs ravēt un odziņas būs tīras. Lai apakšējie zari neskaras pie zemes un nepūst, pieliek balstus, piemēram, no koku zariem.
- Labi aug un ražo lielos podos, ko var novietot uz balkona vai terases. Poda tilpumam jābūt vismaz 15 litru, bet vislabāk izmantot 20–25 litrus lielu.
- Ogu fizāļus var audzēt siltumnīcā, taču fizālim vajag apputeksnētājus – bites vai kamenes. Ja kukainīši tur neielido, var nenotikt apputeksnēšanās un līdz ar to raža būs mazāka nekā uz lauka saulainā vietā.
- Augi ir jālaista, jo sausumā augļi neaizmetīsies.
- Ar mēslošanu bagātīgā augsnē nevajag pārcensties. Augs pats pateiks, vai tam vajag barības vielas. Ja apakšējās lapas jau augustā sāk dzeltēt, birt un neaizmetas augļi, tad to vajag pabarot. Šim nolūkam var izmantot Vito vai jebkuru tomātiem un pipariem piemērotu mēslojumu, arī zaļo vircu, kūtsmēslu raudzējumu. Ja augsne ir smilšaina un tajā maz barības vielu, mēslo 2–3 reizes sezonā, jo, intensīvi laistot, no augsnes izskalojas barības vielas. Ja fizālis aug podā, tad jāmēslo reizi nedēļā.
- Ja septembrī uznāk salnas, fizāļus noteikti vajag piesegt ar agrotīklu, lai turpinātu ienākties raža. Pirmais aukstums parasti tiem nodara minimālus postījumus. Pēc tam parasti atkal ir silts laiks un fizāļi turpina ražot.
Odziņas gatavas!
Sākumā augļi ir zaļi, bet nobriestot kļūst dzeltenīgi brūni. Fizāļi ir gatavi, kad apvalks piepildījies ar augli. Visgaršīgākās ir ogas, kas nobirst, krūmu papurinot, – tās ir pilnībā gatavas un uzreiz ēdamas.
Novācot auglīšus, tie jātur 12–14 grādos, piemēram, uz grīdas. Kad apvalki kļūs dzeltenīgi brūni, auglīši būs gatavi. Augstākā temperatūrā tie sakaltīs, nevis smuki, vienmērīgi nogatavosies. Odziņas var saglabāt līdz pat jaunajai ražai. Arī sēklas var novākt pakāpeniski ziemas laikā. Sīkās sēkliņas iegūst, augli griežot šķēlēs, izkasot tās ārā un žāvējot.
Kā izmantot?
- Ēst svaigas ogas. Tā var uzņemt visvairāk C vitamīna.
- Vārīt ievārījumu. Auglīšus pārgriež uz pusēm. 1 kilogramu ogu pārber ar 300 gramiem cukura, pāris stundu notur, uzkarsē, nedaudz pavāra un pilda burkās.
- Saldēt. Ogas apber ar cukuru, sablendē, pilda kastītē un liek saldētavā.
- Gatavot sukādes. Noņem apvalciņus, ogas pārgriež uz pusēm un liek kaltējamā iekārtā. Cukuru nevajag, jo ogas ir diezgan saldas, bet, ja vēlas, var pievienot.
Kas fizāļos labs?
Ogu fizāļi satur divreiz vairāk C vitamīna nekā citroni, tāpēc tos vislabāk lietot svaigus. Vēl tajos ir daudz A, B un PP vitamīna, kā arī dzintarskābe, kas uzlabo šūnu apgādi ar slāpekli.
Nejauc!
Ēdami ir arī dārzeņu fizāļi – lielas, gaiši zaļas ogas kā vidēji lieli tomāti apvalkā. Sver ap 100 gramiem. Tiem ir ļoti īpatnēja garša. Vairāk piemēroti pārstrādei, sautējumiem, marinēšanai kopā ar gurķiem, tomātiem. Var lietot ķiršu, apelsīnu, banānu ievārījumos kā masas papildinātāju. Dārzeņu fizāļus audzē tāpat kā ogu fizāļus, tikai sēj vēlāk, aprīļa vidū, jo tie ir ātraudzīgāki. Var audzēt tikai uz lauka, no vējiem pasargātā vietā. Tie veido līdz 1,5 metrus augstus krūmus. Stāda 60 centimetru attālumā. Sausā vietā var saglabāt līdz pat jaunajai ražai.
Vēl fizāļiem ir attāli radinieki – ēdamie līčiju tomāti, kas arī aug apvalkā.
Atceries arī, ka izteikti oranžie fizāļi nav ēdami – tie ir tikai dekoratīvi un indīgi.
Ņem vērā!
Pieredze liecina, ka no ogu fizāļu importa sēklām izaug ap metru gari krūmi ar skaistām lapām, bet sāk vēlu ziedēt, un raža Latvijas apstākļos ienākas niecīga.
Kur nopirkt stādus
- Dārzniecībā Neslinko Baložos.
- Stādu laboratorijā Rīgā.
- Ilgas Cābules saimniecībā Priekuļos.