• Siltumnīca iesācējam. Īsumā par siltumnīcas iekārtošanu

    Praktiski padomi
    Agnese Ģērmane
    25. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay.com
    Kādas ir būtiskākās lietas, kas jāzina, ja esi nolēmis darboties siltumnīcā.

    Raksts publicēts žurnāla Ievas Māja 2018. gada aprīļa numurā.

    Konsultē eksperti Andrejs Svilāns, Nacionālā botāniskā dārza direktors un Māris Narvils, Lauku konsultāciju centra vecākais speciālists dārzkopībā.

    Vietas izvēle siltumnīcai

    Ideāls siltumnīcas novietojums ir ziemeļu–dienvidu virzienā, lai karstā pusdienas saule ir vērsta pret dienvidu galu. Tad vienu siltumnīcas sānu sildīs priekšpusdienas, otru – pēcpusdienas saule, un siltums tiks iegūts un izmantots vienmērīgāk. Neliec siltumnīcu lielu koku tuvumā, jo tie radīs ēnu un uz jumta birs lapas, ziedputekšņi un spēcīgākā vējā varbūt pat zari, kas bojās siltumnīcas segumu.

    Siltumnīcas vēlamais izmērs

    Katram, protams, ir savas vajadzības, taču, jo siltumnīca lielāka, jo lēnāk tā sakarst un lēnāk atdziest. Līdz ar to tajā ir stabilāks un augiem labvēlīgāks klimats. Lielākā siltumnīcā var nodrošināt arī labāku ventilāciju, un augi mazāk slimo. Plašākā siltumnīcā ir svarīgi pareizi izkārtot celiņus un dobes, lai stādiem būtu ērti piekļūt un tos apkopt. Ja dobe ir siltumnīcas vidū, tās ideālais platums ir divu roku garumā. Savukārt celiņiem jābūt tik platiem, lai pa tiem varētu ērti iet, sāniem nerīvējoties gar tomātu lapām.

    Arī vēdināšanai ir liela nozīme

    Lai siltumnīca būtu labi vēdināta, abiem tās galiem jābūt atveramiem.

    Jo lielāka siltumnīca, jo vairāk vajadzīgi arī vēdlogi sānos.

    Vai nu abos galos ir durvis, vai arī vienā galā durvis, bet otrā logs. Arī jumtā vajadzīgs vēdlogs vai pat divi, lai karstais gaiss, kas ceļas uz augšu, neguļ uz tomātiem. Jo lielāka siltumnīca, jo vairāk vajadzīgi arī vēdlogi sānos. Turklāt labāk, ja tie izvietoti aptuveni metru virs zemes pamīšus, nevis viens otram tieši pretī.

    Kādu karkasu izvēlēties?

    Koka vai metāla karkass – tas ir gaumes un iespēju jautājums. Metāla karkass ir ilgmūžīgāks, taču to bojā, piemēram, siltumnīcas dezinfekcija ar dedzinātu sēru. Turpretī kokā dūmi iesūcas un iznīcina mikroorganismus, nenodarot tam neko sliktu.

    Kādu segums izvēlēties?

    Arī pārklājuma materiāls lielā mērā ir gaumes jautājums. Daudzi uzskata, ka labākais no visiem ir stikls, jo tas ir ilgmūžīgākais. Taču mūsdienās tehnoloģijas ir tik ļoti attīstījušās, ka arī plēves ražo teju izturīgākas par stiklu. Tikai svarīgi ir nopirkt siltumnīcu plēvi, kas ir izturīga pret ultravioleto (UV) starojumu, nevis celtniecības vai iesaiņojuma plēvi, kas to neiztur. Īpaši moderna un īpaši izturīga gan mehāniski, gan arī salā ir siltumnīcu plēve ar etilvinilacetāta (EVA) piedevu. Tā var kalpot pat desmit gadu. Savukārt modernais polikarbonāts ir viltīgs – labs no siltumizolācijas viedokļa, bet materiāla gaisa kamerās pa spraugām iekļūst putekļi, mitrums, sākt augt aļģes, un siltumnīca kļūst gaismas necaurlaidīga un nelietojama, jo kameras iztīrīt nav iespējams.

    Siltumnīcas forma

    Parasti izvēlas siltumnīcas ar arkveida vai trijstūra profila jumtu. Jumtam jābūt pietiekami stāvam, lai ziemā uz tā nekrātos sniegs, citādi vajadzēs to regulāri tīrīt.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē