• Silti un skaisti. Kā izvēlēties īsto paklāju?

    Māja
    Dace Kaņepe
    Dace Kaņepe
    15. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Bonami.lv
    Kamēr interjera tendences mainās, daži dizaina elementi ir mūžzaļi. Piemēram, kvalitatīvs paklājs aktuāls ir vienmēr. Kas jāzina par labu paklāju, un kur tādu meklēt? Konsultē Laura Liberte, interjera dizainere.

    Paklājam mājās ir ne tikai dekoratīva, bet arī praktiska funkcija – tas apslāpē skaņas, rada patīkamu virsmu staigāšanai un sēdēšanai, ar viena vai vairāku paklāju palīdzību iespējams telpu sadalīt zonās. Visdemokrātiskākie ir rūpnieciski ražotie paklāji, kādus varam iegādāties mājas dizaina veikalos. Cenā pieejamākie, taču no dizaina viedokļa arī plakanākie ir sintētikas paklāji. Tie, kas austi no vilnas, kokvilnas un zīda, jau ierindojas uz augstāka un, protams, arī dārgāka plaukta un var kalpot ne tikai kā krāsu fons, bet arī telpas raksturu izceļošs elements. 

    No rūpnieciski ražotajiem optimālākā izvēle lauku mājai ir vilnas paklāji. Tie ir silti, mīksti un ar to palīdzību iespējams radīt omulīgu gaisotni. Tomēr tiem ir zemāka noturība pret nodilumu un – pretstatā sintētiskajiem – jāuzmana no kodēm. Zīda paklāji ir ļoti blīvi, universāli un izturīgi, taču to trūkums ir salīdzinoši augstā cena. Ja vēlies atrast paklāju ārpus tradicionālā piedāvājuma un par labu cenu, ielūkojies, piemēram, vietnēs benuta.de un rugvista.com.

    Rūpnieciski ražotos lielākoties izvēlamies pēc toņa un raksta, savukārt otra grupa – rokdarbu paklāji – mājās pilda arī mākslas darba funkciju. Ar rokām austs paklājs atdzīvinās visvienmuļāko interjeru un var tajā spēlēt galveno lomu. Autentiski orientālie paklāji vērtības ziņā ir tuvi persiešu paklājiem, tie iedod telpai vēlamo glanci, taču cenu ziņā ir pieejamāki. Arī rokdarbu paklājiem ir daudz veidu, populārākie ir nomadu, antīkie un vintāžas. 

    Autentisks antīkais paklājs lieliski iegulst modernā, eleganti ieturētā lauku mājas interjerā, kļūstot par tā galveno spēlētāju. Joprojām aktuāla tendence ir paklājs uz paklāja.   Foto – no paklāju ekspertes Lauras Bones (Instagram @laura_bohne_carpets_kilims) kolekcijas.

    Rokdarbu paklāju cena veidojas no ieguldītā darba – pašus dārgākos vairākas sievietes reizē sarežģītā tehnikā auž vairākus gadus, un paklāja musturu veido sīki, ar rokām sieti mezgliņi. Jāzina, ka rokdarbu paklāji, piemēram, plānie un košie kilim, kuru dzimtene ir Turcija, ir ne tikai skaisti un oriģināli, bet arī kalpo vairākām paaudzēm. Tie ir neticami izturīgi, tāpēc arī bieži vien – antīki, turklāt nolietojuma pēdas tos padara tikai skaistākus. Rokdarbu paklājus iespējams atjaunot – jomas profesionāļi var rekonstruēt gan mezglojumu, gan bārkstis. Šādus izstrādājumus par labām cenām var atrast antikvariātos un retro stila bodītēs. Rīgā tās pārsvarā izvietotas Stabu un Čaka ielā. Budžetam draudzīgus rokdarbu paklājus var atrast arī Facebook Marketplace, kā arī vietnēs labaspreces.eu, vissantikais.lv

    Paklājam gan vizuāli, gan pēc tā īpašībām jāatbilst telpas funkcijai. Viesistabas interjerā košs paklājs var spēlēt galveno lomu vai arī, ja telpa iekārtota bagātīgi, kalpot tajā par maigu fonu. Gaišā interjerā vienlīdz labi iederēsies kā gaišs, tā krāsās košs paklājs, taču, piemēram, uz tumšas grīdas lieliski izskatīsies krēmkrāsas paklājs ar neuzkrītošu – etnogrāfisku vai ģeometrisku – rakstu. Nozīme ir arī videi, kurā atrodas māja. Meža namiņā labi izskatīties austrumu paklājs vai paklājs ar etnogrāfiskiem rakstiem, taču mājā pie jūras var izvēlēties paklāju liedaga krāsās – zilos vai smilšu toņos – un vai tādu, kas darināts no sizala vai džutas šķiedras. 

    Zini! 
    Zem plāna paklāja, kāds ir, piemēram, kilim, vislabāk likt pretslīdes paliktni, tādi nopērkami teju katrā mājlietu veikalā. 
    Paklāju nenovieto tuvu siltuma avotam – no kamīna lecošas dzirksteles tam var nodarīt pamatīgu skādi.  

    Nu jau vairākas sezonas aktuālie paklāji ar žakarda rakstu un nodiluma efektu lieliski izskatās uz raupjas dabiska koka dēļu grīdas. Paklājs no zarahome.com.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē