• Sildies droši jeb īsa pamācība gāzes apkures ierīkošanā

    Māja
    Elīna Kondrāte
    27. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja tavās mājās par siltumu jau gādā gāzes apkures katls vai tikai apsver domu par tāda iegādi, aizvien ir vērts atcerēties – jo vairāk zināsi par šo sarežģīto iekārtu, jo drošāk un ekonomiskāk varēsi to izmantot. Konsultē Ainārs Anis, Intrex serviss valdes loceklis; Edgars Dūmiņš, apkureskatluserviss.lv īpašnieks un servisa tehniķis

    Ar gāzes apkures katlu māju sildīt ir vienkārši – pietiek tikai noregulēt siltuma un karstā ūdens temperatūru. Tomēr, ja izvēlēsies šo apkures veidu, būs jārēķinās ar specifiskām niansēm gan tā ierīkošanā, gan arī pēcāk katla aprūpē.

    Gāzes apkures katla plusi un mīnusi

    Plusi

    • Pilnīgi autonoms apkures veids.
    • Ērti lietot.
    • Var regulēt attālināti.

    Mīnusi

    • Nevar ierīkot, ja nav pieejami gāzes tīkli, bet var izmantot arī sašķidrināto gāzi.
    • Ierīkošana ir laikietilpīga

    Tuvumā jābūt gāzes vadam

    Gāzes apkuri iespējams ierīkot gan pilsētu daudzdzīvokļu namos, gan lauku saimniecībās. Lai darbotos gāzes apkures katla mehānisms, tam nepieciešams arī ūdens. Ja mājās nav ūdensvada, tas nav šķērslis centrālapkures ierīkošanai, jo apkures sistēmā var iepildīt siltumnesēju šķidrumu, kas nodrošinās tās darbību. Tikai atceries – ja gāzes vads atrodas tālāk par 100 metriem no objekta, apkures ierīkošanas izmaksas būs stipri lielas. Ja dabasgāzes tīkls nav pieejams, var izmantot sašķidrinātās gāzes cisternas vai balonus. tiesa, tas nedaudz sadārdzinās apkures izmaksas.

    Ja gāzes apkuri vēlies ierīkot dzīvoklī, svarīgi noskaidrot, vai šo ēku neapsilda vienots siltuma piegādātājs.

    Tad vienam dzīvoklim ierīkot atsevišķu gāzes apkuri būs sarežģīti, jo būs grūti saņemt atļauju no ēkas apsaimniekotāja par to, ka tikai vienā dzīvoklī vēlies ierīkot atsevišķu autonomu apkures sistēmu.

    Kā izvēlēties apkures katlu?

    Populārākie gāzes apkures katlu modeļi ir caurplūdes (ūdens uzsilst tikai laikā, kamēr to lieto), ar iebūvētu boileru un tādi, kuriem boilers novietots blakus, tā ļaujot uzsildīt lielāku ūdens daudzumu. izvēloties apkures katlu, būtu jāņem vērā – ja mājā nav ūdensvada, centrālapkure nodrošinās tikai mājas apsildi, bet karstā ūdens iegūšanai būs jādomā citi risinājumi. Pārsvarā tirgotāji piedāvā apkures katlus ar 14–60 kilovatu jaudu, ko var regulēt pēc nepieciešamības.

    Piemēram, 40 kvadrātmetru dzīvoklim pietiks ar 14 kilovatu jaudu, savukārt 200 kvadrātmetru plašai mājai vajadzēs 19–26 kilovatu jaudu. Tāpēc svarīgi būtu apdomāt nākotnes plānus, piemēram, ja pašlaik māja ir neliela, bet plānota kāda piebūve, apkures katla jaudu vajadzētu izvēlēties ar rezervi. Un laikā, kamēr dzīvojamā platība nav paplašināta, centrālapkure var darboties ar mazāku jaudu, ko nodrošina gāzes katlu regulēšanas funkcijas.

    Latvijā šīs jomas populārākie zīmoli ir Junkers, Viessmann un Buderus, un cenas gāzes apkures katliem svārstās no 600 līdz pāris tūkstošiem eiro.

     

    Cenas lielā mērā atkarīgas no ražotāja piedāvājuma, ēkas lieluma un konkrētās apkures sistēmas risinājumiem.

    Aizvien populārāki kļūst kondensācijas gāzes apkures katli. Tie ir ekonomiskāki un videi draudzīgāki, salīdzinot ar vecāku modeļu, piemēram, atmosfēriskajiem, gāzes katliem, kuru ražošanu un pārdošanu plānots pārtraukt jau šajā pavasarī.

    Taupi gudri!

    Kamēr āra gaisa temperatūra nenoslīd zem mīnus 5 grādiem, gāzes apkure izmaksā salīdzinoši maz. Ikmēneša rēķins dzīvoklim ar platību līdz 50 kvadrātmetriem ir aptuveni 40 eiro, savukārt ap 200 kvadrātmetru privātmājas apsildīšana mēnesī maksā vidēji 100 eiro. Taču, ja āra gaisa temperatūra pazeminās līdz mīnus 20 grādiem, siltuma izmaksas strauji pieaug. Arī apkures katla izslēgšana un ieslēgšana nedos nekādu jūtamu ietaupījumu.

    Tas ieteicams vien tad, ja gaidāmi elektrības pārrāvumi vai negaiss, jo strāvas traucējumi iekārtu var neatgriezeniski sabojāt. Citviet Eiropā atzīst kombinēto apkuri – kopā ar gāzes iekārtu ierīko arī malkas vai granulu katlu, kas ikdienā netiek lietots, bet dod papildu siltumu aukstākajā laikā, tā izlīdzinot mēneša maksājumu par gāzi. Savukārt vasarā ūdens apsildei papildus var izmantot saules kolektorus.

    Temperatūras regulators

    Ja prāto par apkures izmaksu samazināšanu, viens no variantiem ir nepelnīti nenovērtētais temperatūras regulators – neliela ierīce, ko pievieno jebkura vecuma vai modeļa gāzes katlam. Kā tas darbojas? Ierīce kontrolē gaisa temperatūru un pēc vajadzības ieslēdz vai izslēdz apkuri vai arī palielina vai samazina tās jaudu.

    Pietiks vienu reizi uzstādīt temperatūru un laiku, un vairs nebūs jāpiedalās apsildes regulēšanā. Ar regulatora palīdzību var uzstādīt atšķirīgas temperatūras dažādos diennakts laikos, piemēram, zemāku naktsmiera laikā vai brīžos, kad mājās neviena nav. Tādējādi telpas bez vajadzības netiks pārlieku uzsildītas. Turklāt mūsdienu tehnoloģijas dod iespēju temperatūru regulēt attālināti, izmantojot internetu vai telefona aplikāciju.

    Tāpat telefonā iespējams saņemt īsziņu, ja katla darbībā radies kāds traucējums. Ja darba nedēļu pavadi pilsētā, šādi varēsi uzzināt, kā darbojas gāzes katls tavā lauku mājā, vai noregulēt piemērotu temperatūru pirms ierašanās.

    Dažādu ražotāju un modeļu regulatorus var iegādāties gan par 40 eiro, gan par vairākiem simtiem, uzstādīšana maksā ap 100 eiro. Lai taupītu siltumu, atceries, ka radiatorus nevajag apklāt vai aizsegt ar aizkariem, piebīdīt tiem priekšā mēbeles. Svarīgi būtu iztīrīt no tiem putekļus. Nereti arī radiatori ir aprīkoti ar termostatiskiem vārstiem (termogalvām).

    Tie automātiski regulē siltuma plūsmu radiatorā, uzturot nemainīgu telpas ieregulēto temperatūru. Svarīgi vārstus bez vajadzības negrozīt un neatstāt uz maksimālo ieregulējumu, tāpat uz tiem neko nevajadzētu karināt.

    Lieto ilgi un prātīgi!

    Gāzes apkures katlam reizi gadā jāveic apkope, tad tas kalpos pat 15 līdz 20 gadu. Te meistaru viedoklis ir strikts: gāzes katla apkopi, tīrīšanu vai remontēšanu noteikti nevajag veikt pašam, bet uzticēt sertificētam meistaram. katla lietotājam būtu jāzina tikai tas, kur atrodas ieslēgšanas un izslēgšanas poga, spiediena manometrs un apkures sistēmas uzpildes krāns. nekādā gadījumā pašam nevajag noņemt apkures katla vāku un pārbaudīt detaļas. nav būtiski, kurā gadalaikā veic apkopi, taču pavasarī un vasarā meistaru atrast būs krietni vieglāk un arī lētāk.

    Apkopes laikā tiks pārbaudīts, vai iekārta strādā droši un ekonomiski, vai visas detaļas pilda savas funkcijas un drīzumā nepārstās darboties, vajadzības gadījumā detaļas tiks pieregulētas, notīrītas vai nomazgātas. Vidēji apkope izmaksā 60 līdz 100 eiro. Vērtīgi būtu atrast uzticamu meistaru, kuram varētu piezvanīt arī ārpus darba laika, ja katls sācis niķoties. Svarīgi, lai meistaram ir atbilstošs sertifikāts.

    Kā rīkoties, ja vēlies mājās ierīkot gāzes apkuri:

    1. AS Gaso noskaidro, vai tavā mājvietā to iespējams izdarīt. Ja šķēršļu nav, tiks izsniegti tehniskie noteikumi.
    2. Kompetentiem speciālistiem pasūti projektu par gāzes apkures ierīkošanu mājoklī – kur tiks novietots apkures katls, kur ierīkota ventilācija, kā izvietoti gāzes vadi un nodrošināta piekļuve skurstenim. Tāds projekts maksā aptuveni 200 līdz 250 eiro dzīvoklim un 350 līdz 400 eiro privātmājai. Nebaidies uzdot jautājumus par visu neskaidro. Bieži cilvēki konsultāciju meklē tikai tad, kad gāzes sistēmas ierīkošana ir jau finiša taisnē, bet tad kļūdas novērst ir grūti un dārgi.
    3. Saskaņā ar centrālapkures ierīkošanas tehniskajām prasībām, gaumi un finansiālajām iespējām izvēlies gāzes apkures katlu. Visdrošāk to iegādāties specializētajos veikalos – tas gan nodrošinās kvalitāti, gan samazinās iespēju, ka nopirksi nepiemērotu gāzes apkures iekārtu.
    4. Speciālisti izbūvē gāzes tīklus un uzstāda gāzes apkures sistēmu un katlu.
    5. a viss ierīkots pareizi, apkures sistēma sāk darboties un tiek palaista ekspluatācijā.

    Apkures katla vainas, ko viegli pamanīt pašam

    • Ieslēdzas un izslēdzas – visbiežāk pie vainas ir degkameras piesārņojums. Lai nesaindētos ar tvana gāzi, katls jāizslēdz.
    • Apkures sistēmas spiediens krīt vai stāv uz 0 – vienmēr vēro, vai spiediena rādītājs ir normas robežās. Ja nepievērsīsi uzmanību spiediena izmaiņām, var tikt sabojāta vēl kāda detaļa, kas palielinās remonta izmaksas.
    • No katla tek ūdens – bojāts spiediena drošības vārsts. Ieskrūvēt korķi ir bīstams risinājums, jo tas neizslēdz iespēju, ka spiediens kāps un plīsīs caurules apkures katlā vai citviet apkures sistēmā.
    • Bojāta vadības plate – elektronikas defekts. Parasti tā nav lietotāja vaina.

    Veselībai bīstami riski

    • Gāzes noplūde – sajūtot gāzes smaku, necenties izslēgt gāzes apkures katlu vai kādu citu ierīci, bet nekavējoties atstāj telpas. Kad telpas atstātas, zvani gāzes avārijas dienestam.
    • Tvana gāzes noplūde – rodas, ja ilgstoši nav veikta gāzes katla tehniskā apkope vai tas darbojas neatbilstošos apstākļos, piemēram, nevēdinātās telpās. Skābekļa deficīts var izraisīt pastiprinātu katla piesārņojumu, tāpēc degšanas procesi nenotiks, kā paredzēts, un katls sāks dūmot. Lai novērstu saindēšanos, būtu derīgi mājās izvietot arī tvana gāzes detektorus.

     

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē