• Signalizācija, kameras, gāzes detektori, apsardzes firma – viss tavas lauku mājas drošībai

    Zelta padomi
    Lauku Māja
    16. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Fixr
    Žurnāla LAUKU MĀJA lasītāja Līva jautā: «Gribētu uzzināt par ieteikumiem, kā var attālināti rūpēties par drošību brīvdienu mājā, kamēr paši neesam uz vietas. Atsākoties aukstajai sezonai, vairāk būsim pilsētā, bet lauku mājā pārsvarā tikai nedēļas nogalēs. Negribētos kļūt par upuri zagļiem vai kādai neparedzētai nelaimei.»

    Tu jautā, mēs atbildam! Savu jautājumu vari sūtīt uz [email protected]

    Konsultē Jānis Aļeksejevs, LIVOLO Baltic Latvijas, Igaunijas un Somijas pārstāvniecības vadītājs.

    Apsardzes firma

    Klasisks veids, kā pasargāt māju no ielaušanās un pieskatīt arī dažādu citu nelaimju gadījumos, ir ierīkot signalizāciju, kas trauksmes brīdī rada troksni un sūta signālu apsardzes firmai, ar ko noslēgts līgums. Sensorus var uzstādīt gan mājas iekšpusē, gan arī ārpusē, ja mājas teritorijā izvietotas kādas vērtīgas lietas, piemēram, tehnika, instrumenti.

    Tāpat apsardzes firmai var uzticēt arī ugunsdrošības uzraudzību mājoklī, ierīkojot speciālu signalizāciju, kas dod trauksmes signālu, ja māja sāk degt. Apsardzes firmai var uzticēt arī tvana gāzes, dabas gāzes noplūdes vai ūdens noplūdes uzraudzību, par ko atbild speciāli detektori, ko izvieto atbilstošās mājas vietās. Tad, ja mājas uzraudzība uzticēta vienai apsardzes kompānijai, pilnīgi visi trauksmes signāli nonāk viņu redzeslokā, un tā attiecīgi rīkojas tālāk – sazinās ar mājas saimniekiem, dodas uz objektu, sauc papildspēkus, ja atgadījusies, piemēram, ugunsnelaime.

    • Izvēloties apsardzes firmu, ieteicams aprunāties ar tuvākajiem kaimiņiem un viņu izvēlētajiem risinājumiem.
    • Svarīgi noskaidrot, cik ekipāžu darbojas reģionā un cik ātrā laikā apsardzes firmas darbinieki var ierasties objektā – vēlamais laiks ir līdz desmit minūtēm.

    Gudrās ierīces

    Ja lauku māja atrodas tālākos lauku apvidos, kur apsardzes firmas pakalpojums nav pieejams vai arī ir bezjēdzīgs (jo apsardzes darbinieki nevar objektā ierasties ātri), par mājas drošību jārūpējas pašam, kas nozīmē, ka uzstādīto detektoru raidītos signālus, jāuzrauga pašam un uz tiem vajadzības gadījumā jāreaģē. Par laimi, iespēja pieskatīt savu īpašumu, esot pat vairāku simtu kilometru attālumā, ir viena no mūsdienu tehnoloģiju priekšrocībām.

    Var uzstādīt dažādus sensorus, piemēram, durvju vai logu atvēršanas sensorus, dūmu detektorus vai ierīces, kuras uztver applūšanas draudus, kā arī izvietot novērošanas kameras, kas fiksē notikumus un spēj uztvert attēlu gan dienas, gan nakts laikā. Ar tām iespējams fiksēt, piemēram, ielaušanās faktu, ko pēc tam var iesniegt policijā.

    Kamera var palīdzēt arī pārliecināties, vai, piemēram, dūmu detektora sūtītais signāls par ugunsdrošības draudiem ir īsts un uz to patiešām nepieciešams reaģēt. Tāpat mājas ārpusē uzstādītas kameras var kalpot par iemeslu, kāpēc garnadži izvēlas mājai iet ar līkumu.

    Vēl pie lauku mājas vai tajā iekšā var novietot gaismas avotus, kuru darbību iespējams regulēt no attāluma. Piemēram, var iestatīt, ka noteiktā dienas laikā kādā mājas daļā ieslēdzas gaisma. Tas var aizbiedēt potenciālos zagļus, liekot domāt, ka mājā kāds ir.

    Lai darbinātu šādas ierīces, būs nepieciešama elektrība un stabils interneta pieslēgums. Tad, piemēram, kustību sensors tiek savienots ar interneta rūteri, un tas vajadzības gadījumā nekavējoties nosūta ziņu uz mājas saimnieku tālruni, ka mājā notiek kāda kustība. Saimnieki no jebkuras vietas pasaulē var pieslēgties un redzēt, kas īpašumā notiek, turklāt to visu var ierakstīt videoierakstā.

    Vienlaikus nav arī tā, ka mājas īpašniekam, kurš uzstādījis attālinātās drošības ierīces, ir nemitīgi jāseko līdzi to darbībai. Viss, kas viņam jādara, ir jāieskatās telefonā, ja atnāk paziņojums. Tāpat brīžos, kad saimnieki paši atrodas īpašumā, ierīci var atslēgt un ieslēgt atpakaļ, atkal dodoties prom, vai iestatīt pielāgotu režīmu.

    Der zināt!

    • Labāk nemēģināt ietaupīt, pasūtot lētas ierīces, piemēram, no Ķīnas – ļoti liela iespēja, ka tās nemaz nespēs veikt nepieciešamos uzdevumus.
    • No lietošanas viedokļa ērtāk ir izvēlēties viena, nevis dažādu ražotāju ierīces, jo parasti viens ražotājs piedāvā vienotu ierīču pārvaldības lietotni, kurā iespējams kontrolēt uzstādījumus un vienuviet redzēt ienākošo informāciju. Turklāt var gadīties, ka dažādu ražotāju ierīces nemaz nav savstarpēji savietojamas. Tādēļ, ja lemjat par labu šādiem attālinātās drošības ierīču risinājumiem, racionālāk un parasti arī lētāk ir pakonsultēties ar Latvijā esošu pārstāvniecību, kura turklāt var piedāvāt arī garantiju un ieteikt labākos risinājumus konkrētam mājoklim.
    • Jo vairāk drošības ierīču izvietotas mājā, jo lielāka iespēja, ka vajadzības gadījumā tiks izmaksāta apdrošināšanas atlīdzība par neparedzētiem atgadījumiem.
    • Bezvadu detektori ir apmēram divreiz dārgāki nekā risinājumi ar vadiem. Un izmaksu aprēķinā, protams, jāiekļauj arī elektrības un interneta pieslēguma cena.

    Ja pazūd elektrība

    Īslaicīgs enerģijas zudums (līdz 24 stundām) neradīs kaitējumu ne signalizācijai, ne attālināti vadāmajām ierīcēm. Bet, ja gribas, lai ilgstošāks elektrības pārrāvums neradītu arī drošības ierīču darbības pārrāvumu, ieteicams iegādāties nepārtraukto barošanas bloku (UPS). Vēl var izvēlēties ierīces, kurās var ievietot baterijas, tā nodrošinot to darbību ārkārtas gadījumos.

    Cik tas izmaksā?

    • Līgums ar apsardzes firmu – sākot no 20 eiro mēnesī.
    • Sensoru uzstādīšana (pret nevēlamu ielaušanos, ugunsgrēku, applūšanu) – no 30 līdz 100 eiro. Šādas ir vidējās izmaksas par viena veida sensoriem vienam īpašumam.
    • Advancētāks un daudzveidīgāks drošības ierīču kopums – gan sensori, gan kameras – var izmaksāt līdz pat 1000 eiro. Gala cenu ietekmē īpašuma platība, vajadzīgo ierīču skaits, izvēlētais ražotājs.
    • Kameru uzstādīšanas un uzturēšanas cena ir aptuveni no 150 eiro, un šī cena ietver pašu ierīci, videonovērošanas risinājuma izveidi, kabeļus uzstādīšanai, rezerves barošanas blokus, ierakstīšanas ierīci (piemēram, cieto disku). Gala cenu ietekmēs tas, cik un kāda ražotāja kameras tiks izvēlētas, cik lielā attālumā tās jāizvieto, vai tās tiks saslēgtas ar cieto disku vai internetu, kādu attēlu vēlēsies uztvert. Kameras, kas uztvers objektus lielākā attālumā vai būs ar nakts redzamību, būs dārgākas. Tāpat kameras, kuras savieno ar internetu, būs dārgākas, bet saimnieki tās var uzstādīt paši, tā ietaupot naudu, ko maksātu uzstādītājiem.

    Apdrošini īpašumu un atceries!

    • Nekustamā īpašuma apdrošināšana nozīmē apdrošināt iekšējo un ārējo apdari, kanalizāciju, elektroinstalācijas un inženierkomunikācijas, reizēm iekļauta sēta, bruģis, lapene. Apdrošinot māju, netiek apdrošinātas pārējās pie mājas esošās ēkas (pirts, kūts, šķūnis). Tās jāapdrošina atsevišķi.
    • Var apdrošināt arī iedzīvi (kas nereti ir tikpat vērtīga, cik māja) – mājā esošās mēbeles, tehniku, traukus u. c.
    • Polises cena būs zemāka, ja mājā būs izvietoti dūmu detektori, ierīkota signalizācija.
    • Apdrošināšanas polises cenu ietekmēs mājas vecums, materiāls, no kāda tā būvēta, kad pēdējo reizi remontēta. Svarīgs faktors ir arī atrašanās vieta. Piemēram, ēkām galvaspilsētas tuvumā ir lielāks zādzību risks, tātad augstāka polises cena.
    • Gadījumā, ja īpašnieks kādā brīdī saprot, ka apdrošināšana vairs nav nepieciešama, no tās jebkurā laikā var atteikties.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē