• Siers bez piena – tofu

    Uzkodas un salāti
    Elīna Kārkla
    23. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andrejs Nikiforovs
    Par vegānu sieru dēvētais tofu labi iederas salātos, siltajos ēdienos un pat kūkās. Taču svarīgs ir viens noteikums – jāzina, kā pirms tam ar to apieties.

    Izdzirdot, ka tofu ir sojas siers, iesācēji mēdz domāt – nu, liks tik uz maizes un locīs iekšā. Taču tad, visticamāk, gaidāma vilšanās un paredzams, ka nekāda ilgā draudzība ar sojas pupiņu sieru neizveidosies. Tofu ir bezgaršīgs, un tā ir šā produkta labākā īpašība, ir pārliecināta veģetārā uztura skolas un portāla vegus.lv izveidotāja Dita Lase. «Ar ko kopā tofu pagatavosiet, pēc tā tas arī garšos. Pirms to varēsiet likt uz šķīvja, priekšā vēl vesela epopeja, jo veikalā nopērkamais tofu ir paredzēts kā sagatave,» viņa skaidro.

    Stingrais vai zīda

    Veikalos pieejami divu veidu tofu – cietais un zīda jeb mīkstais, kas ir vegānā krēmsiera alternatīva. Kaislīgākie vegāni tofu var gatavot paši, nevis pirkt veikalā. Dita par savu tofu gatavošanas pieredzi teic, ka tas bijis interesants eksperiments, bet ir produkti, kas rūpnieciski tomēr izdodas labāk.

    «Jo vienkāršāka recepte, jo grūtāk realizējama – svarīga ir katra nianse. Tofu ir nepieciešams specifisks recinātājs – magnija hlorīds, ko dabūt Latvijā ir grūti. Tāpat pašam jāgatavo sojas piens, jo no veikalā nopērkamā nekas daudz nesanāk. Jātrāpa pareizā koncentrācija – ja būs par stipru, nekas neizdosies, ja par vāju, arī ne. Arī veikalā pirktie dažādu ražotāju tofu garšo ļoti atšķirīgi, lai gan recepte it kā ir viena.»

    Bioloģiskajiem ražotājiem stingrajam tofu izdodas panākt patīkamāku tekstūru, taču mīkstais esot vienlīdz labs visiem.

    Spēles ar garšu un tekstūru

    Stingrajam un zīda tofu atšķiras izmantojums un veids, kā ar to jāapietas pirms tam. «Stingrajam tofu jānospiež liekais mitrums, un tas vismaz uz 20 minūtēm jāliek marinādē, kur obligāti jābūt sojas mērcei un kaut kam skābam: citrona sulai, etiķim vai kam tamlīdzīgam pēc katra pašas izvēles. Skābums palīdz iesūkties garšām, savukārt sojas mērce noņems specifisko saldenumu, kas piemīt sojas pupiņām un cilvēkiem mēdz nepatikt. Ja tofu izmantos salātos, marinēt var mērcē, ko beigās paredzēts tiem pievienot,» padomos dalās Dita.

    Iemarinētu tofu var likt uz maizes tāpat vai apcept pannā, pirms tam to panējot, ja ir tāda vēlme. Vegānu stingrais siers labi garšos arī sautējumos, mērcēs vai kopā ar graudaugiem. «Tofu taisa no sojas pupiņām, līdz ar to tas iederas visos pākšaugu ēdienos, sākot ar salātiem un beidzot ar zupām.

    Tāpat tas ir olbaltumvielu produkts, ko viegli var adaptēt gan biezpiena, gan gaļas receptēs,» iesaka veģetāriete.

    Zīda tofu ir tikpat bezgaršīgs kā stingrais, bet atšķiras ar mīksto struktūru. Tam nav vajadzīga tik rūpīga liekā šķidruma notecināšana – zīda tofu parasti ir iepakots tetrapakās, kur mitrums ir ļoti minimāls. Otrs fasējuma veids ir tāds, ka siers peld šķidrumā, no kura to var viegli izcelt ārā.

    «Zīda tofu izmanto receptēs, kur vajadzīgs krēmsiers, piemēram, siera kūkās, mērcēs un dažādos zieķīšos uz maizes. Pie mums miso zupā ierasts izmantot stingro tofu, bez tas nav pareizi. Miso zupai būtu jāpievieno tieši mīkstais – izņem no paciņas, sagriež un liek iekšā,» uzskata veģetārā uztura skolas saimniece.

    Izmantojot tofu siera kūkai, vispirms to sablendē un tālāk rīkojas, kā receptē paredzēts – recina vai cep. Atšķirībā no stingrā sojas siera mīksto īsti nav jēgas marinēt – maisa iekšā un garšu piešķir pēc tam līdzīgi kā biezpienam, pievienojot sāli, lociņus vai papriku.

    Zīda tofu ļauj paspēlēties arī ar struktūru. «Ja samīcīs ar dakšiņu, būs biezpienam līdzīga struktūra; ja mals blenderī – viendabīga. Daļu var malt, daļu atstāt drupatiņās,» teic Dita Lase.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē