• Saplānot dārzu – tas nav nemaz tik sarežģīti!

    Zelta padomi
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    30. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja esi izlasījusi simt un vienu padomu, kā saplānot dārzu, bet joprojām nezini, kur tev savā ierobežotajā zemesgabalā dēstīt rozes, kur ērkšķogas, pamēģini plānot ļoti vienkārši – nevis švīkāt plānu uz papīra, bet ienākt savā pagalmā pa vārtiņiem un paskatīties ārā pa logiem. Konsultē apzaļumošanas speciāliste Senija Proose.

    Dārzs jāplāno ar acīm

    Dārzs ciematā ir pilnīgi kas cits nekā dārzs laukos. Laukos ir plašums un reljefs, ir ainava. Ciematā dārzs parasti ir ap 1500 kvadrātmetru liels (vai pat mazāks) taisnstūrveida gabals ar ceļu gar vienu pusi un trim vai pat četriem kaimiņiem visapkārt sētai.

    Kā vienkārši un gudri saplānot dārzu nelielā taisnstūrveida zemesgabalā:

    1. Vispirms ienāc pa vārtiem – pati pa savējiem, bet iztēlojies, ka esi te pirmo reizi.
      Tai dārza daļai, ko ieraudzīsi, jābūt parādes formā – to redzēs katrs, kas pie tevis ciemosies. Šo dārza daļu varētu salīdzināt ar sievietes seju – tādu, kādu to rādi citiem: bez spilvena nospiedumiem vaigā, bet ar drusku pūdera un mazliet skropstu tušas. Lai ir smuki! Tātad – te vieta košumdārzam.
    2. Tagad paskaties uz savu dārzu no iekštelpu puses.
      Atrodi vietas, kuras tu pa savas mājas logiem redzēsi visbiežāk. Arī šīs vietas jāiekārto īpaši skaisti – pašas priekam un baudījumam.
    3. Atrodi piemērotāko vietu atpūtai.
      Tai jābūt ērti sasniedzamai. Neiesi taču ar rīta kafijas krūzi rokā apkārt visai mājai, lai desmit minūtes pasēdētu dārzā! Lai kā tu ar prātu domā, ka iesi gan, ķermenis tomēr ir slinks un nekur iet negribēs. Arī tad, kad atpūtas vietā sēdēs viesi, nebūs ērti skriet apkārt mājai pēc aizmirstā kūkas naža vai ledus gabaliņiem kokteilim.

      Atpūtas zonas vietu vislabāk atrast, salāgojot saimnieku ikdienas paradumus un saules gaismas ceļu dārzā. Tātad: ja tev svarīga rīta kafija dārzā, atpūtas vieta jāiekārto tur, kur iespīd rīta saule. Savukārt tiem, kam svarīgāki jauki vakari, jāatrod vieta, kuru dārzā apspīd vakara saule. Protams, ideāli, ja iespējams atpūtas vietu iekārtot tur, kur sastopamas abas –gan rīta, gan vakara saule.
    4. Sameklē vietu saimniecības zonai – augļu kokiem, ogulājiem, mazdārziņam.
      Vislabāk, ja tā ir vieta, kas nav redzama, ienākot pagalmā pa vārtiem, un ir iespējami maz redzama arī pa istabas logiem.  
    5. Neaizmirsti par bērniem, jo arī viņiem vajadzīga vieta, kur spēlēties.
      Drošāk šo vietu izveidot tur, kur tā redzama gan pa virtuves logu, gan no atpūtas zonas.

     

    Cik pareizi saplānots mans dārzs?

    Un tagad, zinot, kā būtu jādara pareizi, – aplūko savu dārzu un konstatē, kas tajā ir labi, bet kas – ne visai. Raksta autores lielā kļūda: sakņu dārzs iepretī viesistabas logam. Mazdārziņam vajadzēja būt pretējā zemesgabala stūrī – tur, kur pa logu nevarētu redzēt ne komposta kaudzi, ne ķerru, ne melno zemes kvadrātu, kur pavasarī ilgi skumst tukša vieta.

    Atpūtas zonai jāatrodas vietā, kur tā būtu maksimāli prom no svešām acīm. Tātad – ciemata zemesgabalā tai noteikti nevajadzētu būt vietai starp māju un ielu, kur traucē garāmbraucošās mašīnas un sveši skatieni.

    Pat ļoti mazā zemesgabalā atpūtas vieta būs apdzīvota tikai tad, ja tajā ātri un ērti var nokļūt no mājas – pāri slieksnim, un jau esi atpūtas zonā.

    Ja tomēr dārzu gribi plānot pati

    Ja uzņemies savu dārzu plānot pati – dari to! Pirms tam gan zemes robežu plānā uzzini, kādi ir tava īpašuma apgrūtinājumi, – varbūt ir vietas, kur apakšzemes komunikāciju dēļ labāk neplānot ilggadīgus stādījumus vai, piemēram, lapeni. Apstaigā kaimiņmājas, paskaties, kā dārzus iekārtojuši viņi. Tomēr atceries, ka jāņem vērā ne tikai ceļa un vārtiņu novietojums, bet arī mājas projektu atšķirības: kur ir durvis, kur biežāk un retāk izmantojamo telpu logi. Bet nu – labā ziņa! Mazam dārzam un izdarīgai saimniecei ir kāda priekšrocība: pat tad, ja dārzs saplānots nepareizi, to vienmēr var pārveidot. Vajadzīga tika apņemšanās un darbs.

    Nevar šopavasar dārzu tikai plānot, un nākamgad tajā darboties. Dārzs prasa darbu jau šogad! Tādēļ katru mēnesi blakus lielajam jauna dārza ierīkošanas pamatpadomam – trīs padomi, kas var lieti noderēt maza dārza skaistumam.

    3 ātri īstenojami padomi maza dārza skaistumam:

    1. Likvidē sūnu zālienā.
      Ja saproti, ka šogad savu necilo zālienu vēl nepagūsi pārveidot par perfektu mauriņu, tā izskatu krietni vari uzlabot, iznīcinot sūnu, kas ieviesusies zālienā. Tas nav nemaz tik sarežģīti – jāizkaisa zāliena mēslojums, kas satur dzelzi un sēru. Jānogaida, kamēr mēslojums iedarbojas un sūna nodzeltē, un tad tā no zāliena jāizkasa un jāiznīcina. Ja palikušas tukšas vietas, tās pieber ar augsni un iesēj zālienu.
    2. Iestādi labas šķirnes ābeli.
      Skaidrs, ka ābeļdārzu tik mazā platībā nestādīsi – visticamāk, tajā būs tikai viens koks. Nelieliem dārziem pēdējā laikā tiek ieteikti tā sauktie ģimenes koki – uz viena potcelma uzpotētas dažādas augļu šķirnes. Tas var šķist tik brīnišķīgi – viens koks, kam zaros piecu šķirņu ābeles vai piecu šķirņu bumbieres. Tomēr – nesteidzies! Šādu augļu koku var būt grūti kopt, jo katras šķirnes zaram veidosies citāds skelets un būs sarežģīti izveidot kokam skaistu, precīzu vainagu, bet maza dārza vienīgajai ābelei tas ir ļoti svarīgi. Tad labāk iegādājies labas šķirnes ābeli un, kad tā paaugusies, uz kāda zara uzpotē citu šķirni.
    3. Veido precīzas apdobes.
      Jo mazāks dārzs, jo tam jābūt sakoptākam – nelielā dārzā viss redzams gluži kā tuvplānā. Sakopta dārza skatu vienkārši var iegūt, veidojot maksimāli precīzas apdobes, nu, tādas – uz ūsiņu! Nelīdzenas puķudobju malas atstāj paviršības iespaidu. Ar lāpstu vai nazi precīzas apdobes izveidot būs grūti, vēlams iegādāties speciālu instrumentu – apdobju veidotāju –, un tam jābūt patiešām labam, šī instrumenta iegādei naudu nevajag žēlot!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē