• Rudens lapu savaldīšana — kādu grābekli izvēlēties?

    Māja un Dārzs
    Elīna Zalāne
    30. septembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai rudenī pagalms nepazustu zem krāsainās lapu segas, katrā šķūnī ir jābūt kārtīgam grābeklim. Dārzkopis un ainavu arhitekts Mārtiņš Šternbergs dalās padomos, kā izvēlēties piemērotāko darbarīku.

    Mārtiņš Šternbergs savulaik pamatīgu skolu izgāja Bulduru Dārzkopības vidusskolā, kur grābšanas iemaņas mācījās pie skolotāja Ences. «Daļa no mums bija rīdzinieki, kas nemācēja grābt un grābekli vilka aiz sevis. Tad viņš teica, ka grābeklis vada mūs, nevis mēs grābekli.» Vai skolotāja padomi vēl palikuši atmiņā? «Grābjot lielas platības, tu vienkārši iemāciet grābt pareizi,» smej Mārtiņš.

    Pirms Bulduriem pieredze lapu savaldīšanā tika gūta arī parastajās skolas grābšanas talkās, kad Mārtiņš mācījās Juglā. Uz tām bija jāierodas ar savu darbarīku, taču, kā jau deficīta laikos, grābeklis katram skolēnam, turklāt rīdziniekam, tā vienkārši mājās nemētājās.

    «Daudzi aizņēmās no kaimiņiem un pēc talkas atdeva atpakaļ. Grābekļus aizdeva tāpat kā kafijas dzirnaviņas.» Šodien tādas problēmas šķiet svešas, jo vietā nākušas citas – kā neapmaldīties lielajā piedāvājuma klāstā un saprast, par kādu grābekli būtu visprātīgāk atdot savu naudu.

    Speciālista ieteikumi:

    • Cik daudz vērts ieguldīt?

    Labs, saturīgs grābeklis maksā, sākot no padsmit eiro. Pērkot lētāku, ietaupījums nesanāks, jo tas nekalpos tik ilgi. Labāk ir iekrāt naudu kārtīgam grābeklim, nevis katru gadu no jauna pirkt lētāku.

    • Plastmasas vai metāla zari?

    Ieteiktu izvēlēties metāla. Ja grābekli neglabā mitrā vietā, kur tas ātri sāk rūsēt, tad metāla kalpos ilgāk. Plastmasa ar gadiem kļūst mazāk elastīga un sāk lūst. Arī aukstā laikā tā kļūst cietāka un trauslāka. Taču plastmasas zari ir vieglāki nekā metāla, tādēļ grābt būs ērtāk.

    • Kā glabāt, lai kalpo ilgāk?

    Grābekli vislabāk ir vienkārši glabāt šķūnī, kur tam draud tikai sals ziemā. Uz ziemu nav nepieciešams to speciāli ietīt. Labāk, lai cilvēki ietin slaloma slēpes. Ja sāk ietīt arī grābekli, tas jau liecina par skopumu, nevis taupību. Plastmasas grābekli nevajadzētu turēt saulē, jo tad tas var sākt sprēgāt un ar laiku sadrupt.

    • Vecais, mīļais rūsas gabals

    Teju katrā šķūnī var atrast pa sarūsējušam grābeklim, ar ko lapas dzenātas jau pagājušajā gadsimtā. Ja aprūsējušais vēstures liecinieks nav kļuvis pilnīgi bezzobains un joprojām turas kopā, to, protams, var turpināt izmantot. Taču jārēķinās, ka ar šādu rīku rudens lapu savaldīšanai būs jāvelta daudz vairāk laika, nekā izmantojot mūsdienīgāku versiju.

    «Ja tomēr gribas visu izdarīt ātrāk un mājās vairāk paskatīties televizoru, labāk saņemties un nopirkt jaunu grābekli,» iesaka Mārtiņš.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē