• Krāsu burvis — ātri augošais grimonis

    Dārzs
    Līga Popova
    19. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kad ziemā vai agrā pavasarī, sniegam kraukšķot zem kājām, dodies pastaigā, skatienu noteikti piesaistīs krāsu saspēles, ko piedāvā izteiksmīgie grimoņi. No ikdienišķi brūnas līdz klasiski zaļai, no interesanti dzeltenas līdz pat koši sarkanai – šīs toņu dažādības īpaši izceļas, kamēr grimoņiem nav lapu. Konsultē Renārs Prūsis, kokaudzētavas Bulduri dārznieks, stādu audzētājs.

    Taču arī vasarā grimoņi izskatās dekoratīvi, īpaši šķirnes, kam dzinumi un lapas ir kontrastējošās krāsās. Lapas ir dažādos zaļos toņos, arī zaļas ar baltiem lāsojumiem un pat dzeltenas. Grimoņiem ir arī skaisti ziedi – balti vai krēmkrāsas. Turklāt vasaras beigās veidojas auglīši. Apstādījumos izmantotajām sugām un šķirnēm šie augļi nav ēdami. Bet ir kāds izņēmums – ēdamais grimonis, ko pazīstam ar nosaukumu kizils.

    Grimoņi dārzā labi izskatās, gan sastādīti grupās, gan vieni paši.

    Īpaši spilgtu krāsu grimoņi iegūst pavasarī – laikā, kad kūst sniegs! Tas ir īstais brīdis, kad griezt dzinumus, ja iecerēts tos izmantot floristikai vai grozu pīšanai.

    Vienkārši audzējami

    Grimoņu audzēšana ir pavisam vienkārša un neprasa daudz pūļu. Vislabāk tie augs mitrās vietās, taču neko daudz nedusmosies arī par sausāku augsni. Ja nu vasara ir ļoti sausa, tad gan grimoņi ir jāaplaista – vēlams, lai zeme būtu samitrināta 15–20 cm dziļumā. Grimoņi labi jūtas dažādās augsnēs: smilšainās, kaļķainās vai pat māla. Vēlams stādīt saulainā vietā, bet grimoņi neiebildīs arī pret vieglu noēnojumu. Pavasarī tos var pabarot – ar kompostu, kūtsmēsliem, kas jau sadalījušies, vai minerālmēslojumu.

    Vēl viena laba grimoņu īpašība ir ziemcietība – tie pārziemo ikvienā Latvijas reģionā. Tie arī var lepoties ar labu veselību, jo slimības tos nemoka un arī nikni kaitēkļi nemēdz apsēst. Kā stāsta dārznieks, rudens pusē gan uz grimoņiem dažreiz uzmetas mazi kukainīši, taču, tā kā tas notiek tieši pirms lapu nokrišanas, nekādu skādi šīs radības nenodara.

    Kā apgriezt?

    Ja vēlies, lai grimoņi augtu blīvāk un skaistāk, tie jāapgriež. Regulāri vajadzētu izgriezt salīdzinoši vecākos, tāpat arī apkaltušos un aizlauztos zarus. Veidojot krūmus, noteikti jāizgriež tie zari, kuri traucē cits citam augt un krustojas. Lai krūmam būtu glīta un akurāta forma, ieteicams saīsināt par citiem zariem garākos sānu zarus, lai tie neliecas pie zemes un neveido nevīžīgu skatu.

    Nebaidies griezt, jo šis audzelīgais krūms ātri vien ataugs!

    Tā kā grimonis dzīvo vidēji 15 gadus, vecam grimonim, iespējams, būs jāveic atjaunojošā griešana. Vari vecu krūmu apgriezt gandrīz līdz ar zemi (atstājot aptuveni 15 cm), un drīz vien jau ataugs jauni zari un atvases.

    Vai der dzīvžogam?

    Nereti grimoņi minēti arī kā dzīvžogam piemēroti augi, taču par to speciālistu viedokļi atšķiras. Dārznieks Renārs Prūsis uzskata, ka grimoņi nopietnam dzīvžogam īsti neder, jo tie nav blīvi augoši. Turklāt, ja tos bieži apcirps, kā parasti rīkojas ar standarta dzīvžogiem, tiem veidosies ne visai pievilcīgi celmiņi (nogrieztās zaru vietas virs zaru mezgla).

    Šādi apstrādātam krūmam apgriezto zaru vietas pārkoksnējas tumšas, un grimoņi vairs neizskatīsies tik dekoratīvi. Šie kokaugi ir ļoti ātraudzīgi, tie arī ātri apsakņojas, dzen jaunas atvases un veido pudurus. Šo grimoņu īpatnību var izmantot, ja vēlas ātri apaudzēt kādu dārza daļu.

    Pavairo ar spraudeņiem

    Viens no biežāk izmantotajiem grimoņu pavairošanas veidiem ir ar lapu jeb zālainajiem spraudeņiem. Tos gatavo no jūnija beigām līdz jūlija vidum, spraudeņiem izmanto daļēji nobriedušus viengadīgos dzinumus.

    Spraudeņus labāk griezt no rīta, kad augi pa nakti ir atveldzējušies. Visveiksmīgāk apsakņojas spraudeņi, kas ņemti no dzinumu galotnēm.

    Otrs pavairošanas veids ir ar koksnainiem spraudeņiem. Tos vislabāk sagatavot rudenī pirms sala iestāšanās un uzglabāt telpā, kur temperatūra ir plus 2–5 grādi. Spraudeņus var glabāt kūdrā vai grantī, uztur tur nelielu mitruma līmeni. Ja ziema nav bijusi barga, koksnainos spraudeņus var gatavot arī pavasarī un uzreiz tos spraust sagatavotā substrātā.

    Dažu šķirņu grimoņus var labi pavairot ar aprausumiem – zaru noliec pie pašas zemes, piestiprina, aprauš ar auglīgu augsni un gaida, līdz apsakņojas. Vēlāk atdala no mātesauga, un jauns stāds gatavs!

    Kā liecina dārznieka Renāra Prūša pieredze, grimoņi no spraudeņiem apsakņojas ļoti labi – vidēji 95–97 procenti.

    Kādi stādi vislabākie?

    Renārs Prūsis iesaka iegādāties labi apzarotus viengadīgos vai divgadīgos grimoņu stādus. Viengadīgie stādi parasti būs ar vienu vai diviem zariem. Nākamā gada pavasarī tie jānogriež, atstājot virs zemes vien 15–20 centimetrus. Tā jādara, lai veidotos labi sazarots krūms. Divgadīgajiem stādiem parasti ir jau trīs līdz pieci spēcīgi zari.

    Ja augs ir konteinerā, to var stādīt visu sezonu no pavasara līdz rudenim. Ja tas ir kailsakņu stāds, grimonis jāstāda laikā, kad tam nav lapu, – pavasarī vai rudenī.

    Dažādas grimoņu sugas un populārākās šķirnes:

    Baltais grimonis (Cornus alba)

    Augumā sasniedz vidēji 2,5 metrus. Veido noapaļotas formas vainagu. Sarkani dzinumi, lapojums virspusē zaļš, apakšpusē gaiši zilganzaļs. Zied jūnijā un jūlijā ar dzeltenīgi baltiem vairogveida ziediem. Auglis – balts kaulenis.

    Balto grimoņu šķirnes

    •  ‘Argenteomarginata’. Zaļas lapas ar baltu apmali. Krēmkrāsas ziedi. Sarkani dzinumi.
    • ‘Aurea’. Dzeltens lapojums. Oranžsārti dzinumi.
    • ‘Elegantissima’. Zaļš grimonis ar platām, baltām lapu malām. Sarkani dzinumi.
    • ‘Gouchaultii’. Zaļgans grimonis ar dzelteni raibām lapām. Oranždzelteni dzinumi. Īpaši interesanti lapas izskatās plaukstot – tad tās ir rozā ar baltu apmali.
    • ‘Kesselringii’. Lapas plaukstot tumši brūnas, rudenī kļūst skaisti dzeltenas. Brūnganmelni dzinumi.

    ‘Sibirica’. Zemāka auguma nekā citi baltie grimoņi. Zaļš lapojums, ziemā izteiksmīgi izskatās koši karmīnsarkanie dzinumi.

    Asinssarkanais grimonis (Cornus sanguinea)

    Izaug līdz pat 4 metru augstumam (bet ir arī zemāka auguma šķirnes), veido noapaļotas formas vainagu. Gaiši zaļš lapojums. Balti ziedi, augļi – zilganmelni kauleņi. Šim grimonim dzinumi ir maigāk brūnos toņos. Ieteicams stādīšanai veidojamos dzīvžogos, piemērots vēja aizsargstādījumiem.

    Asinsarkano grimoņu šķirnes

    • ‘Midwinter Fire’. Gan augumā, gan platumā 2 metri. Zaļš lapojums. Krēmkrāsas ziedi. Skaisti dzinumi – divkrāsaini. Šī šķirne ir ar smalkāku zarojumu nekā citiem grimoņiem.
    • ‘Magic Flame’. Zaļas un rozā lapas. Krēmkrāsas ziedi. Ziemā dzinumi ir ugunīgi oranži.

    Atvašu grimonis (Cornus stolonifera)

    Šis grimonis ir līdz 2 metriem augsts un pārkarens krūms, kam raksturīga izteikta dzinumu apsakņošanās. Balti vairogveida ziedi. Zaļs lapojums, apakšpusē zilganbalts. Balti vai zilgani augļi. Lieliski piemērots audzēšanai pie ūdenstilpēm.

    Atvašu grimoņa šķirnes

    • ‘Flaviramea’. Gan augumā, gan platumā 2 metri. Zaļš lapojums. Gaiši dzeltenzaļi dzinumi.
    • ‘Kelsey’. Vainags ir kompakts un smalki sazarots. Veido maza auguma krūmu – ne augstāku par 0,75 metriem. Zaļš lapojums, rudenī lapas krāsojas dzeltenas līdz oranžsarkanas.  Brūngani dzinumi. Labs augsnes sedzējs.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē