• Dullais mazdārziņš — iesēj šogad neparastus dārzeņus!

    Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    11. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Gurķi, salāti un dilles, gurķi, salāti un dilles. Un tā katru gadu: gurķi, salāti un dilles. Nav apnicis? Varbūt šogad izmēģināt dullo mazdārziņu? Lūk, ieteikumi tieši tādam – košam, priecīgam un arī garšīgam!

    Ieteikumi atšķirīgam mazdārziņam:

    Košā lapu biete

    Mangolds (Beta vulgaris)

    • Izskats. Biete, kurai no saknes čiks vien iznāk, toties kādas lapas! Lielas, un leknas. Un kādi kāti! Oranži, sarkani, dzelteni, pat balti. Mangolds ir tik dekoratīvs, ka rotās pat puķudobi, turklāt lapas lieliski izskatās arī vāzē.
    • Audzēšana. Mangoldu var sēt pavasarī tieši dobē. Augsnei noteikti jābūt bagātīgai, jo mangolds aug ātri un raženi. Augam patīk labi padzerties, tādēļ arī ar laistīšanu nevajag skopoties. Ja mitruma trūks, ja augsne būs nabadzīga vai smaga – mangolds ne tikai slikti augs, bet arī būs negaršīgs.
    • Izmantošana. Lapas var izmantot līdzīgi kā spinātus – salātos, zupās, omletē, pesto, pankūkās, no tām var gatavot arī tīteņus līdzīgi kā no kāpostu lapām. Kātus vāra, sutina vai apcep, spiež no tiem sulu.

    Gurķi ogas lielumā

    Melotrija (Melothria)

    • Izskats. Viengadīgs pat trīs metrus augsts kāpelētājaugs. Aug tik steidzīgi, ka arī vienā vasarā var nosegt kādu neglītāku sienu vai sētu. Auglis maķenīt atgādina gan gurķi, gan arbūzu un vācams ir jau tad, kad sasniedzis trīs centimetru garumu.
    • Audzēšana. Aprīļa beigās sēj podiņos, siltā telpā sadīgst pusotras nedēļas laikā. Ārā stāda vien tad, kad pavasara salnas beigušās. Augam ļoti svarīgi nodrošināt iespēju kaut kur pieķerties ar savām ūsām un kāpt uz augšu, citādi ražas nebūs. Augļi noteikti jānovāc ik nedēļu, lai augs netērē spēku to briedināšanai.
    • Izmantošana. Svaigi garšo līdzīgi tikko ieskābētiem gurķiem. Melotrijas var arī izmantot tāpat kā svaigus gurķus: ēst salātos, skābēt, sālīt un marinēt, kā arī izmantot ēdienu greznošanai. 

    Ass, ēdams dadzis

    Artišoks (Cynara cardunculus)

    • Izskats. Patiešām kā dadzis: asi, zaroti dzinumi, jūnijā uzzied lillīgiem vai dzelteniem ziediem.
    • Audzēšana. Lai gan siltajās zemēs artišoks ir daudzgadīgs augs, Latvijā to var izdoties izaudzēt arī kā viengadīgu. Sēt dārzā par vēlu, bet, ja kaut kur tirdzniecībā redzi stādus – pērc. Stādīšanai jāizvēlas vissaulainākā dārza vieta, nepārcenšoties ar laistīšanu. Ļoti jāsargā no salnām!
    • Izmantošana. Ēdami ir artišoka pumpuri – neizplaukušie ziedi, savukārt jau uzplaukušie der ārstniecībā. Neizplaukušos ziedus vāra, apcep, pilda, sutina kopā ar citiem dārzeņiem. Svarīgi, lai artišoki ir gatavi: nevis sīksti, bet mīksti. Pārbauda ļoti vienkārši: kad lapiņu var noplūkt no kāta – ir gatavs.

    Neparastas pākstis

    Okra (Cynara cardunculus) 

    • Izskats. Augs pieder malvu dzimtai, tādēļ arī zied līdzīgi kā tik zināmās kāršrozes: lieliem, krēmīgiem ziediem. Tiklīdz okra nozied, strauji veidojas auglis, kas atgādina piparu. Pāksts ir ēdama, kad tā ir augusi tikai dažas dienas, jo pēc tam strauji sacietē.
    • Audzēšana. Okru audzē līdzīgi kā papriku. Pašlaik sēt par vēlu – tas bija jāizdara februārī, martā. Ja gribi audzēt tagad – jāmeklē stādi. Dārzā stāda vissiltākajā un saulainākajā vietā. Tomēr drošāk audzēt siltumnīcā, jo okrai vajag daudz siltuma – ap 25 grādiem plusā. Raža jāvāc ik dienu, jo pākstis ātri pārgatavojas.
    • Izmantošana. Ēdienu gatavošanai izmanto gan nenogatavojušās pākstis, pievienojot tās salātiem, zupām, sautējumiem, – tās var grilēt, sautēt, arī marinēt. Pākstis var gatavot gan ar visām sēkliņām, gan bez tām. Gļotainās sēkliņas ēdienu it kā uztumē un sabiezina.

    Zemenes un spināta krustojums

    Spinātzemenes (Blitum capitatum)

    • Izskats. Augs izaug pārdesmit centimetru augstumā. Lapas līdzinās spinātiem, ziediņi pavisam nemanāmi, bet katras lapas žāklītē izveidojas avenei līdzīga oga, kas nogatavojas sarkana.
    • Audzēšana. Viengadīgs augs. Sēj pavasarī tieši dobē. Sēklas sīkas kā magonei, augs dīgstot atgādina balandu: jāsargās izravēt! Pieticīgs augs – neprasa sevišķu aprūpi un labprāt augs arī pavisam liesā augsnē. Jo saulaināka vieta, jo saldākas odziņas.
    • Izmantošana. Uzturā var lietot visu augu – gan dzinumus un lapas, gan ogas. Zarus (ogas varbūt???) kopā ar zariem izžāvē un lieto tējā. Ogas var izmantot gan svaigā veidā, gan dekorēt kūkas vai izžāvēt.

    Tāds pats, tikai citādāks

    Ja tomēr baidies, ka neparasto dārzeņu dēļ paliksi pavisam bez ražas, vari sēt un stādīt to pašu, ko citus gadus: pupas, redīsus, bietes. Tikai izvēlies šķirnes, kas sola pavisam neparasta izskata ražu.

    • Redīsi
      ‘Zlata’. Sakne apaļa, ļoti garšīga, koši dzeltena.
    • Sinepes
      ‘Red Frills’. Koši lillā ciku caku lapām – pamanāms dekors salātiem.
    • Galda bietes
      ‘Chioggia’. Biete svītraina kā zebra. Agrīna šķirne, sakne apaļa, koši sarkana, sagriežot redzami balti gredzeni.
      ‘Burpees Golden’. Galda biete ar koši oranžu sakni.
      ‘Sniežna Kula’. Baltas, apaļas, ar mīkstu miziņu. Derēs baltajam borščam.
    • Paprika
      ‘Oda’. Agra šķirne, zems augums, lillā krāsa.
    • Pupas
      ‘Un Metro’. Pākstis izaug ļoti tievas, bet garas – pat 60 cm.
      ‘Purple Queen’. Pupas ar tumši violetām pākstīm, kas vārot kļūst zaļas.
    • Puķkāposti
      ‘Di Sicilia Violetto’. Violets, vārot kļūst zaļš. Saldāks par baltajiem puķkāpostiem.
      ‘Romanesco Natalino’. Neparasts izskats, kraukšķīgs, riekstaina garša.
    • Burkāni
      ‘Paris Market’.  Sakne golfa bumbiņas lielumā, lieliski der uzkodām.
      ‘Purple Haze’. Oranža sakne, izvārot kļūst koši lillīga.
      ‘Rainbow F1’. Baltas un dzeltenas saknes.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē