• 9 padomi, lai lilijas ziedētu bagātīgi

    Dārzs
    Santa.lv
    Santa.lv
    29. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Lai gan krāšņus liliju ziedus puķu veikalos var nopirkt visu gadu, dārzos īstais liliju ziedēšanas laiks tikai vēl sāksies. Ja tev šķiet, ka citos dārzos tās vienmēr zied krāšņāk nekā tavējā, lūk, daži padomi, kā panākt, lai ziedi būtu izcili.

     9 padomi par liliju kopšanu

    1. Lilijām nav tāda viena ideālā stādīšanas laika. Tās var stādīt gan pavasarī, gan rudenī un kaut vasaras vidū. Tā ka – ja ieraugi kādā pilsētas svētku tirdziņā skaistu ziedošu liliju podiņā, droši vari pirkt. Svarīgi tikai, pārstādot dobē, tai nogriezt ziedus kopā ar trešo daļu no dzinuma garuma. Zieds tērē sīpola spēku, kas tam vajadzīgs, lai ieaugtos.
    2. Piemērotākā ir viegla, irdena, trūdvielām bagāta smilšmāla augsne ar labu gaisa un ūdens caurlaidību. Lilijas var audzēt arī mālsmilts augsnē, tikai tad jānodrošina laba augsnes caurlaidība, piejaucot augsnei kūdru vai smilti.
    3. Nav ieteicams veidot lielas liliju dobes, jo tad daudz ātrāk var izplatīties slimības un savairoties kaitēkļi.  Pareizāk ir lilijas stādīt nelielās grupiņās (5–7 sīpoli), izvietojot tās starp citiem augiem. Lilijas labi izskatīsies, piemēram, kopā ar astilbēm, hostām, flokšiem.
    4. Nedrīkst ļaut ieaugt nezālēs. Ravējot jāuzmanās, lai neaplauztu liliju asnus. Augsnes virskārtu nav ieteicams irdināt, jo tajā atrodas liliju piesaknes, ar kurām tās barojas.
    5. Jālaista regulāri, un nav pieļaujama sīpola iekaltēšana. Līdz ziedu izveidošanās brīdim lilijas jālaista biežāk, citādi veidosies mazāk ziedpumpuru, būs īsāks augu garums un bālākas lapas, bet pēc ziedēšanas var laistīt retāk.
    6. Liela mēslošana nav nepieciešama. Pavasarī, tiklīdz parādās paši pirmie asniņi, stādījumu vajadzētu nokaisīt ar kompleksā mēslojuma granulām. Jāraugās, lai mēslojumā nebūtu ļoti daudz slāpekļa – ja lilijām tā ir par daudz, stādījumu vairāk apdraud pelēkā puve. Komplekso mēslojumu (tādu, kurā vairāk ir kālija un fosfora, bet slāpekļa tikpat kā nav) var uzkaisīt arī tūlīt pēc ziedēšanas, bet, sākot no augusta vidus, lilijas vairs nav jāmēslo.
    7. Pēc noziedēšanas lilijām jānogriež vecie ziedi un jāsalasa nobirušās ziedlapas – pūstot uz mitrās augsnes, tās var kļūt par dažādu slimību ierosinātājām.
    8. Ja lilijām lapas un stublāji zaļi, tos nevajag griezt nost, jo stublāji baro sīpolus un vairsīpoliņus. Rudenī, kad stublājs atmiris, tad gan to vajadzēs izraut.
    9. Uz ziemu liliju sīpoli nav jārok ārā, bet, ja redzams, ka lilijai kaut kas nepatīk, jo ziedi kļuvuši sīkāki, tad gan var mēģināt situāciju uzlabot, sīpolus pārstādot. Sīpolus pēc izrakšanas nežāvē – tieši otrādi, ja tos uzreiz nestāda atkal zemē, ieliek maisiņos, lai neapžūst.

    Griežot liliju ziedus, vēlams saglabāt vismaz trešdaļu ziedkāta, nevis nogriezt to līdz zemei. Ziedkāts baro sīpolus un vairsīpoliņus, rudenī tie izaug lielāki.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē