• Sēšanai sagādā īsto substrātu!

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    26. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pienācis laiks lūkoties pēc visa sēšanai nepieciešamā… Kurā substrātā sēkliņas dīgs vislabāk? Pieredzē dalās Jūlija Vilcāne, Agrimatco Latvia agronome, mikrobioloģe.

    Sēkliņas izdīgs arī dārza zemē, taču tajā var būt ne tikai vēlami, bet diemžēl arī nelabvēlīgi mikroorganismi un slimību ierosinātāji, kas kavēs dīgšanu un, iespējams, izraisīs dīgstu melnkāju, sakņu puvi vai pelēko puvi. Jo sīkākas sēkliņas, jo smalkāki, jutīgāki dīgsti un lielāka iespēja, ka tos ietekmēs patogēni.

    Smalku frakciju!

    Savā praksē esmu pārliecinājusies, ka nevar nošaut greizi, sēšanai izmantojot neitralizētu smalkas frakcijas kūdras substrātu (0–7 mm) ar pH 5,5–6,5, piemēram, Laflora KKS-1 vai Suli Flor.

    Lai gan uz substrātu iepakojuma ir uzraksti Sēšanai vai Sēšanai un piķēšanai, Dārzeņiem vai Puķēm, tas bieži vien ir tikai mārketinga triks – to sastāvs var īpaši neatšķirties no smalkas frakcijas kūdras substrāta.

    Ja gadījies nopirkt rupjāku substrātu, vari to izsijāt caur režģi vai arī vēlāk izmantot pārpodošanai. Kad dīgsti būs paaugušies, tiem labāk patiks rupjāks substrāts, kurā vieglāk nodrošināt vienmērīgu mitruma režīmu.

    Neko lieku!

    Sēšanai izmantojot substrātu, kas veidots uz augsnes vai melnzemes bāzes, svarīgi izvēlēties pārbaudīta ražotāja produktu, kurā nav nevēlamu piemaisījumu. Piemēram, pati izmantoju Biolan, Compo un Laflora substrātus. Iegādājoties nepārbaudītas firmas substrātu, var gadīties, ka tajā būs liels smilts īpatsvars, zems organiskās vielas saturs, tas ātri izkaltīs, to būs grūtāk saliet vai arī tas pelēs. Melnzemei un dārza zemei kvalitātes prasības nav tik augstas kā kūdras substrātiem, taču sēšanai ir svarīgi, lai tas būtu viendabīgs, bez nevajadzīgiem piemaisījumiem.

    Atceries, ka pašā sākumā sēkliņām nevajag daudz barības vielu, taču, kad tās sadīgušas, vari pabarot, piemēram, ar zaļo Kristalonu. Uzmanies, izmantojot substrātu, kas bagātināts ar ilgas iedarbības mēslojumu. Ja mēslojums nav kārtīgi izmaisīts, tas var būt par stipru un radīt sakņu apdegumus. Ne vienmēr vēlams ir arī perlītu saturošs substrāts, jo tas ātrāk izkaltīs un sēkliņas būs grūtāk nodrošināt ar mitrumu. 

    Vērtīgas piedevas

    Laba izvēle ir kūdras substrāts ar mitrinātāju, piemēram, Laflora KKS-1, – tādu ir vieglāk salaistīt un uzturēt vienmērīgi mitru, augi tajā labāk jūtas un aug.

    Substrātam iesaku pievienot kādu mikrobioloģisko piedevu, piemēram, Subtimikss, it īpaši, ja agri sēj, vai arī izmantot bagātinātu substrātu – ar organiskās vielas, komposta vai dārza zemes piedevu. Mikrobioloģiskās piedevas sabalansē labos un ne tik labos augsnes mikroorganismus, tāpēc sēklas un vēlāk dīgsti tiek labāk pasargāti no melnkājas un puves attīstīšanās.

    Rēķinies, ka kūdra nav sterila, tajā mēdz būt kanēļa sēne un citi slimību ierosinātāji. Turklāt ar laistāmo ūdeni substrātā var ienest sakņu puves ierosinātājus. Ja iepriekš jau piedzīvota izteikta sēklu sapelēšana, nedīgšana vai dīgstu izkrišana, lai no tā pasargātos, substrātam piejauc vai to salej ar kādu no augu aizsardzības līdzekļiem, piemēram, Mycostop vai Prestop, kas ir bioloģiski produkti.

    Substrātu vari bagātināt arī ar jūras aļģu ekstraktu, ko, piemēram, piedāvā firma Biolan. Tas veicinās sēklu dīgšanu, dīgsti mazāk izstīdzēs, jo jūras aļģēs esošās vielas veicina sakņu attīstību un druknāka auguma veidošanos. Augs labāk uzsūks ūdeni un izturēs stresa apstākļus, ko tam sagādā augšana uz palodzes mākslīgā apgaismojumā un centrālā apkure.

    Neaizmirsti pārliecināties par substrāta derīguma termiņu! Jo tas svaigāks, jo auglīgāks un vieglāk to salaistīt.

    Ja substrāts palicis pāri no pagājušā gada un maiss glabājot bijis cieši noslēgts, to vari izmantot arī šogad. Tikai pirms lietošanas apskati! Ja tas izkaltis, jāsalaista un jāsēj tikai tad, kad substrāts atguvis mitrumu.

    Vai substrātam piejaukt augsni no kurmja rakuma?

    Pirms sēšanas labāk to nedarīt, jo, ja tam būs klāt māla daļiņas, tas iekaltīs, vairāk plaisās un var bojāt saknītes. Taču, audzējot dēstus, it īpaši lauka stādus, šāds papildinājums nāks tikai par labu.

    Ieteicamie substrāti:

    • Kūdras substrāts KKS-1. Satur smalkas frakcijas kūdru un ir bagātināts ar mitrinātāju. To izmanto arī profesionāļi. Cena: 250 l – no 9 eiro.
    • Biolan augsne sēšanai un piķēšanai. Viens no labākajiem variantiem, ja vajadzīgs neliels substrāta daudzums. Cena: 12 l – no 2 eiro.
    • Compo universālais substrāts. Bagātināts ar sakņu aktivētāju Agrosil. Cena: 5 l – no 6 eiro.
    • Mikrobioloģiskais mēslojums Subtimikss. Labo mikroorganismu kokteilis, kas veicina auga sakņu sistēmas izveidi. Cena: 1 kg – no 3,70 eiro.
    • Mycostop. Mikrobioloģiskais augu aizsardzības līdzeklis pret sēklu un dīgstu izkrišanu. Cena: 5 g – 30,55 eiro.
    • Prestop. Mikrobioloģiskais augu aizsardzības līdzeklis pret sēklu un dīgstu izkrišanu. Cena: 100 g – 22,80 eiro.  
    • Kelpak. Jūras aļģu ekstrakts, kas samazina dīgstu izstīdzēšanu, it īpaši, ja sēj agri. Cena: 0,5 l – no 9 eiro.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē