• Senatnes smeķis lauku mājas virtuvē

    Virtuve
    7. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības publicitātes materiāliem
    Tieši tas, kas piedzīvojis laika zoba cirtienu, padara mājas auru tik īpašu. Iedvesmai – mūziķa Māra Mihelsona lauku mājas virtuve, kas no reiz sodrējiem nokvēpuša ķēķa pārtapusi par omulīgu mājas pavardu.

    Konsultē interjera dizainere Laura Liberte.

    Vai koka var būt par daudz?

    Koka atjaunošana un darbošanās ap to ir katras lauku mājas otrās dzīves sākums. Prasmīgi rīkojoties, iespējams panākt brīnišķīgus efektus gan krāsās, gan faktūrās.

    Šajā virtuvē grīdai izmantoti skaisti, plati dēļi, kas iepriekš bijuši kūts griesti, bet griesti, kas pirms restaurēšanas bija nokvēpuši melni, ir viens no autentiskajiem vecās mājas elementiem. Izvēloties dēlīšu apdari vairākām plaknēm vienlaikus, jāpiedomā, lai nerastos nospiedošs pirts efekts. Šajā gadījumā to izcili kliedē cementa apmetuma sienas un gaišāka toņa griestu dēlīšu risinājums.

    Ķieģeļu elementi

    Kā organiska sastāvdaļa ķieģeļu dekoratīvie elementi ienāk teju katrā rustic stila interjerā. Šajā telpā ķieģelis ir vienojošs interjera elements pie darba virsmas un plīts. To apdares var būt dažādas – tos var vienkārši notīrīt, taču, ja patīk glancētāks efekts, nolakot. Ja vēlas saglabāt ķieģeļu faktūru, vienlaikus panākot viegluma efektu, tos var nokrāsot ar baltu krāsu. Dabīgi tumšo ķieģeli apgaismojot ar silti dzelteno gaismu, telpa iegūst papildu omulību. Vēso gaismu kombinēt ar ķieģeli neiesaka.

    Mājas sirds – vecā plīts un sildmūrītis

    Malkas plīts allaž tikusi uzskatīta par mājas dvēseli, tāpēc tai ir ne tikai praktiska, bet arī simboliska nozīme. Aizraujoties ar mūsdienīgiem apkures risinājumiem, bieži vien neaizdomājamies, ka vecas plīts restaurēšana var izmaksāt lētāk nekā tās nojaukšana. Atjaunošanas procesā var izvēlēties jaunu čuguna cepeškrāsni, taču vecos ķieģeļus, saglabājot to unikālo faktūru, apstrādāt ar fleksi un notīrīt ar drāšu disku.

    Tradicionāla izvēle

    Šīs virtuves iekārtojumā  priekšroka dota lauku stilam ar iespējami daudz tradicionālajiem elementiem. Baltā fajansa izlietne labi sader ar siltā mūrīša estētiku, savukārt atšķirīgie vintāžas krēsli un rūtotais kokvilnas aizkariņš, kas izmantots plauktu fasāžu vietā, uzsver mājas laipnību.

    Krāsas rotaļīgumam

    Vēloties kliedēt vecas mājas smagnējumu, prasmīgi jāizvēlas arī dekoratīvie priekšmeti. Piemēram, aplūkojot tipiskus zviedru lauku stila interjerus, pamanīsiet, ka bieži tiek izmantota zilā krāsa (ukraiņu zilais, starp citu). Ar krāsu laukumiem var izcelt atsevišķas zonas, piemēram, durvju aplodas vai mēbeles. Vislabāko efektu var panākt, vienā tonī saskaņojot dažādus priekšmetus. Šeit koši dzeltenais krēsls lieliski sasaucas ar puķupodu. It kā sīkums, taču, kā zināms, laba gaume slēpjas detaļās.

    Grīdsega arī virtuvē

    Grīdsega, grīdceliņš lauku mājas interjerā ir neatņemama sastāvdaļa, jo sniedz siltuma un drošības sajūtu. Šeit tas redzams no virtuves atvērtajās durvīs uz guļamistabu, taču tikpat labi austos tekstilizstrādājumus kā estētisku pienesumu var ieviest arī virtuvē. Lieliska izvēle virtuvē būs austrumu kilim veida vilnas paklāji (jāizvēlas ar pretslīdes apakšklāju), jo tie nav spalvaini.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē