• Selekcionārs Jānis Rukšāns: Esmu pārdevis vienu krokusa sīpolu arī par 500 eiro

    Intervijas
    Gunta Šenberga
    20. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personīgā arhīva
    Selekcionārs, kolekcionārs un Atmodas darbinieks Jānis Rukšāns 5. septembrī atzīmēja 75 gadu jubileju. Labs iemesls pārlūkot viņa unikālo sīpolpuķu kolekciju un mazdrusciņ pat dzīvi.

    Pavasarī, kad viss bija pelēks un drūms un cilvēki bija ilgstošo ierobežojumu nogurdināti, Jāņa krokusu siltumnīca bija kā koša saliņa, uz kurieni aizbraukt sasmelties krāsas, sauli un prieku.

    Dažreiz ārpusē pat bija jāgaida rindā, un apmeklētāju rekords bijis ap tūkstoti vienā dienā. Krokusu skatīšanai der tikai saulainās dienas, mākoņainās tie ziedus aizver, redzama tikai necilākā ārpuse.

    Jāņa Rukšāna kolekcijā ir ap 5000 dažādību, visvairāk – ap 1500 – krokusu, un tā ir pasaulē vislielākā sīpolpuķu kolekcija. Lielāko daļu, apmēram 80 procentu no tās, viņš arī pašrocīgi savācis ekspedīcijās.

    «Ja rēķina, ka ar augu vākšanu nodarbojos no 12 gadu vecuma, tad var teikt, ka mana kolekcija ir veidota 63 gadus. Man ir ekskluzīvi augi, kādu citur nav, un tos pērk ārzemju kolekcionāri. Pie mums ir tikai daži cilvēki – kādi trīs –, kas jau uzcēluši savas siltumnīciņas un skatās pēc retumiem,» stāsta Jānis Rukšāns.

    Materiālā ziņā Jāņa Rukšāna kolekcija nav novērtējama.

    «Te ir sīpoli, kurus pat par 10 centiem nepārdot. Un visdārgākais, ko esmu pārdevis, maksāja 500 eiro par vienu sīpolu. Alatau krokuss ar rozā ziediņiem. Savvaļā tika atrasti tikai divi šādi sīpoli, jo normāli šīs sugas ziedi ir balti. Viens palika atradējam Kazahijā, otru viņš atsūtīja man. Viņa sīpols dārzā aizgāja bojā, palika man vienīgajam, un piecos gados no viena sīpoliņa izauga trīs. Es to piedāvāju interneta izsolē,» atklāj kolekcionārs.

    «Man atrakstīja japānis: «Maksāšu 500 eiro, ja pārdosi sīpoliņu.» Labi, vienu aizsūtīju. Kolekcionārs ir gatavs maksāt, tāpat kā filatēlists par retu pastmarku, jo tādu sīpolu pasaulē bija tikai trīs. Pēc tam atrakstīja vācietis. Tā kā otrs sīpoliņš bija mazāks, to pārdevu par 200 eiro. Vācieša sīpols aizgāja bojā, japānim pašlaik ir divi, man joprojām tikai viens, un pasaules kolekcijās arvien ir tikai trīs rozā krokusu sīpoli.»

    «Ziedi no viena sīpola gan var būt vairāki. Manam šogad bija pieci ziedi un ziedēja ilgāk nekā mēnesi. Kad pirmais bija noziedējis, pēdējam tikai parādījās galiņš. Tā suga ir slinka uz dalīšanos, bet citādi tos pavairot nevar, jo sēklaudži nebūs rozā, bet balti. Rozā krāsas krokuss ir absolūta dabas kļūda. Brīnums!»

    Visu interviju lasi žurnālā IEVAS Stāsti, kas pieejams preses tidzniecības vietās visā Latvijā līdz 23. septembrim vai Santa+.

    • Jānis Rukšāns: «Pavisam esmu pabijis apmēram 50 augu vākšanas ekspedīcijās.»
    • Kad tapa filma Vīrietis labākajos gados, arī režisora Oļģerta Dunkera privātajā dzīvē notika līdzīgas kolīzijas.
    • Šogad Romijai Šneiderei būtu tikai 83 gadi...
    • Atis Lejiņš: «Čekisti trimdas aktīvistu telefonus noklausījās regulāri, tāpēc mēs speciāli runājām muļķības.»
    • 20. septembrī aprit 35 gadi, kopš pārbaudes laikā sabruka Ķeguma hidroelektrostacijas tilts
    • Inga Jēruma: «Cīņa ar iedzimto slinkumu uz vecumgalu pieņemas spēkā.»
    Ievas Stāsti nr18

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē