• Selekcionāram Jānim Rukšānam piešķirts prestižs apbalvojums - sera Daniela Hola balva

    Sabiedrība
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    27. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Jānis Rukšāns
    Jānis Rukšāns
    Jānim Rukšānam piešķirta prestiža balva – Lielbritānijas Karaliskās dārzkopības biedrība (RHS) izvēlējusies izcilo latviešu selekcionāru par pirmo sera Daniela Hola balvas ieguvēju.

    Ziņu par augsto apbalvojumu Jānis Rukšāns saņēmis no Lielbritānijas Karaliskās dārzkopības biedrības (RHS) Sīpolaugu komitejas priekšsēdētājas Terēzes Klementas.

    «Komiteja ir izvēlējusies jūs par pirmo sera Daniela Hola balvas saņēmēju, atzīstot jūsu nozīmīgos personiskos sasniegumus saistībā ar sīpolaugiem. Jūsu apņemšanās audzēt, izpētīt un izglītot ir radījusi iespaidīgu ieguldījumu, kas izpelnījās RHS Sīpolaugu komitejas ievērību un atzinību. Paldies un apsveicu! Sers Daniels Hols savā laikā bija ļoti ievērojama personība, viņš bija valdības padomnieks un strādāja gan izglītības jomā, gan zinātnē, bija īpaši ieinteresēts tulpju pētniecībā un divas viņa monogrāfijas par tulpēm nav zaudējušas nozīmi arī mūsdienās. Jūs esat pirmā persona, kas saņem šo balvu, kas iedibināta, lai atzīmētu īpašus sasniegumus attiecībā uz sīpolaugiem un citiem augiem. Jūsu interese gan par augiem, gan iesaistīšanās politikā, padara Jūs par īpaši nozīmīgu šīs balvas laureātu, jo Jums ar Seru Danielu Holu ir ļoti daudz kopīga,» raksta Terēze Klementa.

    Jānis Rukšāms ir viens no pasaules vadošajiem jaunu krokusu sugu selekcionāriem, viņa audzētavā aug pasaulē lielākā krokusu kolekcija ar unikāliem, tikai šajā audzētavā sastopamiem eksemplāriem. Pats izveidojis un aprakstījis vairāk nekā 30 krokusu šķirnes.

    Jānis Rukšāns selekcionējis vairāk nekā 500 jaunu sīpolpuķu – tulpju, narcišu, cīrulīšu, krokusu – šķirņu. Starptautiskajā tulpju reģistrā reģistrēta viņa Svētvakars (Lords Supper), no jaunizveidotajām 200 pasaules klases narcišu šķirnēm starptautiskajā reģistrā sastopamas: Freedom Stars, My Angel, Spring Tears u.c.

    Jāņa Rukšāna sīpolpuķu audzētavā šobrīd ir otra lielākā cīrulīšu (Corydalis) kolekcija pasaulē (pēc Gēteborgas botāniskā dārza Zviedrijā) – ap 250 taksonu, tajā skaitā arī paša izaudzētās Snowstorm, Moonlight, Cream Beauty, Evening Dream un daudzi citi.

    Jāņa Rukšāna kontā ir arī vairāk nekā 300 populārzinātnisku un zinātnisku rakstu. Selekcionāra panākumi aplūkoti vairāku starptautisko kongresu ziņojumos. Materiāls pētniecībai un selekcijai iegūts, piedaloties 26 zinātniskās pētniecības ekspedīcijās Vidusāzijā, Krimā, Kaukāzā, Tālajos Austrumos, Urālos, Karpatos, Turcijā, kur atklātas daudzas jaunas sugas un noskaidroti nozīmīgi dati par daudzām sīpolpuķu ģintīm un sugām.

    1993. gadā Jānim Rukšānam piešķīra Pētera Dindoņa Goda medaļu, 1998. gadā viņš apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni, bet kopš 2003. gada Jānis Rukšāns ir Latvijas Zinātņu akadēmijas bioloģijas zinātņu goda doktors.

    Sers Daniels Hols (1864 –1942) bija izcils britu zinātnieks, pētnieks un izglītības darbinieks. 19. gadsimta beigās viņš pie Birmingemas universitātes izveidoja agrokultūras koledžu. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē