• Izgatavo dekoru no sakaltētām hortenzijām!

    Svētki
    Ilvija Melne
    Ilvija Melne
    25. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Zita Petruseviča
    Ja palūkojas sociālajos tīklos, tad var redzēt, ka sausie augi dažādos dekoros ir modē. Un ne tikai spilgti un krāsaini, bet tādi, kādi tie gada izskaņā bija dabā – arī noziedējuši, necili brūni un pelēcīgi.

    Konsultē: Zita Petruseviča, floriste, dārzniece, no dabas veltēm arī gatavo sīrupus, neparastus ievārījumus. Vairāk idejas var smelties viņas lapā: www.facebook.com/rotazita

    Durvju dekors ar salmenēm

    Vainaga veidošanā izmantotas salmenes, kuras daudzi mēdz uzskatīt par vecmodīgām, taču mūsdienās tās atgriežas atpakaļ modē un arvien vairāk tiek liktas dažādos pušķos un dekoros.

    Šajā vainagā ieliktas arī sarkanā ozola zīles, auzu skaras un šāvējgurķa sēklkopas, kas sāka sadalīties un atgādina mežģīnes. Vainags papildināts arī ar mākslīgajām odziņām, kuras nopērkamas veikalos gatavos zariņos.

    Ogu zariņus vainagos var nelikt veselus, kas nereti rada blīvu un smagnēju efektu, bet droši var sagriezt arī pa mazākiem gabaliem un posmiem.

    Dekors papildināts ar sirsniņām, kas atgādina piparkūkas. Tās pagatavotas no veidošanas masas, ko var nopirkt hobijpreču veikalos. Masa parasti ir baltā vai brūnā krāsā, un no tās var izveidot dažādas figūras.

    Masu izrullē, izspiež formiņas un ļauj tām 24 stundas izžūt. Lai iegūtu dažādas faktūras, izrullētajā māla masā veido nospiedumu ar maisaudumu vai mežģīnēm. Var izmantot arī speciālos mīklas ruļļus ar dažādiem rakstiem. Kamēr formiņas mīkstas, uz tām var arī uzrakstīt virsū vai izspiest caurumiņu, lai pēc tam var iekārt.

    Skaistais zirnekļa tinekļu-pinekļu diegs, kas redzams uz vainaga, patiesībā ir parastā sizala aukla, kas ir pa posmiņiem pašķetināta vaļā, saplūkāta un sagriezta, lai izskatītos gaisīgāka un interesantāka. To izkārto pa visu pamatni, un tālāk uz vainaga kārto salmenes, tajā sasprauž auzu skaras, zariņus ar odziņām. Kā pēdējās izkārto un pielīmē sirsniņas.

    Durvju dekors rustik stilā

    Šim vainagam ir sava burvība – rustik stilā. Vainags pagatavots no sausām hortenziju ziedkopām, verbenu un astilbju noziedējušajām ziedkopām, kas nogrieztas dārzā, kad ieguvušas brūnu (bet varbūt tomēr zeltainu) nokrāsu, īsi pirms vainaga gatavošanas, lai būtu mitras un padevīgas.

    Izmantotas arī no kukurūzas vālītēm nolobītas kauslapas, kas ir dabīgi gaišā nokrāsā. Vainags pīts uz metāla riņķa, kas nopērkams hobijpreču veikalos. Augi pie pamatnes pietīti ar smalku stieplīti, noslēgumā vainags dekorēts ar zeltītu lentu un auklu pelēkā krāsā.

    Šādam vainagam var izmantot arī dažādas graudzāles un smilgas, izkaltušus biškrēsliņus, noziedējušās saules sveces sēklu pogaļas, sakaltušās pīlādžogas. Vienkārši paņem to, kas ir tavā dārzā – ienes to istabā un ieliec savā dekorā! Dabā joprojām visu ko var atrast, ja vien māki un gribi to ieraudzīt!

    Hortenzijas arī Adventes vainagam

    Hortenzijas Adventes vainagam vari nogriezt jau augustā vai septembrī, kamēr tās vēl ir krāsu pilnas. Tad nopin vainagu, sakaltē un izmanto kā pamatni vainagam. Un reizēm neko arī vairāk nevajag – vainagu var aptīt ar smalku stieplīšu lampiņām, kas darbojas ar baterijām, un sanāks brīnišķīgs Ziemassvētku dekors.

    Zitas praktiskie padomi

    • Kā panākt to, lai dabīgie materiāli labi izskatītos kopā ar mākslīgajiem? Dekoru izvēlē svarīgi ievērot, lai viss būtu saskanīgā toņu gammā, lai dekoriem būtu dažādas struktūras un faktūras (spīdīgs, matēts, gluds, ass, mīksts, pūkains), lai būtu arī formu spēles – smalkas lapiņas un ziediņi, lielākas lapiņas un ziedi, augļi, sēklotnes.
    • Manuprāt, sausajā oāzē iesprausti sausie augi izskatās daudz labāk nekā, ja tie būtu pielīmēti. Tādā veidā izkārtoti tie vainaga izskatam piešķir papildu gaisīgumu un vieglumu.
    • Visskaistākie un dabiskākie vainagi izdodas tad, ja dekorus izvieto pēc sajūtām! Jo dabā jau arī lapas no kokiem nekrīt vienādā attālumā viena no otras – tās krīt tuvāk un tālāk, tās krīt viena otrai virsū. Vislabākos izcilas kompozīcijas piemērus vienmēr atradīsi dabā – pavēro, kā ogas izkārtojas ķekarā, kā ziediņi sagulst ziedkopās.
    • Dārzs ir skaists ne tikai pavasarī, vasarā un rudenī, bet arī ziemā. Cik skaistas ziemā ir graudzāles un brūnās hortenziju ziedkopas, kas šūpojas vējā. Es rudenī nesteidzos dārzu nogriezt pa tīro, bet priecājos par to, cik ilgi vien var… Atstāju daudzus augus, kuri tik un tā ir skaisti, kaut arī noziedējuši un sakaltuši. Nogriežu tikai tad, kad tie jau sagūluši zemē vai vējš tos sācis kaisīt pa dārzu.
    • Šogad gan interjerā, gan apģērbā, gan arī rokdarbos un floristikas kompozīcijās modē ir viss dabīgais – tāds, kāds tas nācis no dabas. Tāds, kas nav nopūsts ar krāsu un spīdumiem.
    • Šī gada modes tendencēs vadošais moto ir arī dabas resursu taupīšana. Tāpēc pēc iespējas vairāk tiek izmantoti dabā pieejamie materiāli, lai mazāk pirktu mākslīgos materiālus no plastmasas.
    • Šī gada tendenču pamatā ir arī nostaļģija un atmiņas no bērnu dienām, ilgas pēc kaut kā autentiska, ilgas pēc tā, kā bija pie vecmāmiņas, kur mazās actiņas manīja kaltētas salmenes, lina galdautiņus, kastītēs saliktos, kaltētos ziediņus, salasītos čiekuriņus un ozolzīles. To visu izmantojot noteikti var radīt visskaistāko un modernāko dekoru!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē