• FOTO: Saules rozes: skaistākās dzelteno rožu šķirnes

    Dārzs
    Romija Andersone
    11. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No Romijas Andersones un no izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Pajautā sev – kāds izskatās silts un priecīgs smaids, kurš draņķīgu dienu pārvērš laimīgā? Protams, ka dzeltens, zeltains. ​​​​​​​Iesaka ROMIJA ANDERSONE, kaislīga rožu kolekcionāre un Facebook grupas Tikai rozes izveidotāja.

    Dzeltenā nav mana mīļākā krāsa – nav man skapī dzeltenu drēbju, ne arī mājokļa interjerā kāds dzeltens priekšmets. Taču dzelteni ziedi man pat ļoti patīk. Tie izceļas citu augu vidū ar savu košo toni, no kura nevar novērst acis. Dzeltenās rozes kā spilgtas saules gaismas pielieti akcenti dārzam piedod dzīvespriecīgu un atsvaidzinošu izskatu.

    Kad pirms vairāk nekā desmit gadiem plānoju savu pilsētas rožu dārzu, virtuvē mazgājot traukus, mēģināju iedomāties, kādas krāsas rozes es vēlētos redzēt, paraugoties pa logu… Kura būtu tā krāsa, kas uzreiz piesaistītu uzmanību? Kā vienīgā pretendente prātā iešāvās dzeltenā. Domāts – darīts. Tieši ar dzelteno stūri sākas mana lielā rožu dobe, kas pakāpeniski, pieaudzējot silti dzeltenās krāsas intensitāti, pāriet oranžās krāsas rožu laukumā.

    Dzeltenā ne tuvu nav vienkārši dzeltena krāsa, jo rozes mēdz būt gan bāli dzeltenas, kad par dzeltenās krāsas klātbūtni var tikai nojaust, gan citrondzeltenas, gan saules dzeltenas, gan gandrīz oranžas, kad tonis ir tuvs laimīgas lauku vistas olas dzeltenumam un tu jau šaubies, vai maz to pieskaitīt pie dzeltenās krāsas paletes. Dzeltenas rozes labi kombinējamas ar lieliskiem rožu kaimiņiem – ziemcietīgiem augiem koši zilā vai violetā krāsā (veronikas, salvijas, lavandas, perovskijas, kaķumētras u. c.), kas bagātinās kopskatu un vēl vairāk izcels ziedu karalienes skaistumu uz pārējo augu fona. Turklāt man pašai dzelteno/oranžo un zilo/violeto krāsu salikumi dārzā ir tie mīļākie, jo ir ļoti kontrastējoši.

    Šķirņu ieskats:

    • ‘Friesia’. Šī firmas Kordes citrondzeltenā floribundroze bija viena no pirmajām, ko iegādājos, kad vispār nolēmu stādīt rozes. Toreiz ļoti piesaistīja spēcīgais aromāts, par kuru lasīju rozes aprakstos. Šķirne ir ideāla priekšplānam, jo 70 cm augstais krūms tā vien sauc, lai, garām ejot, iebāztu savu degunu smaržīgajos ziedos, taču – ziedi ātri nobirst.
    • ‘The Poet’s Wife’. 2014. gada angļu roze (kā mēs saucam visas David Austin krūmrozes) ir viena no manām favorītēm. Lai arī lielie, citrondzeltenie ziedi saulē ar laiku nedaudz zaudē savu spilgtumu, rozes spēcīgais citrusu aromāts vienkārši gāž no kājām. Krūma augstums ir ap metru, bet tā forma ideāli iederas dobes priekšplānā, ziedi izkārtoti vidēji lielās ziedkopās pa 3–5 ziediem katrā. Visas vasaras garumā krūmā ir ziedi, tāpēc šo noteikti iesaku.
      • ‘Inka’. Arī citrondzeltenā, vairākas godalgas ieguvusī Tantau floribundroze (2015) nevar atstāt vienaldzīgu. Vienmēr, kad publicēju feisbuka grupā Tikai rozes! sava dārza fotogrāfijas, par šo rozi ir visvairāk jautājumu un sajūsmas pilnu komentāru, jo tās ziedēšanas intensitāte ir fantastiska! Metru augstais krūms ir ziediem nosēts, turklāt tie turas ļoti ilgi. Roze ir nenogurstoša ziedētāja visas vasaras garumā. Krūma forma ir pateicīga dobes priekšplānam, un abas ar ‘The Poet’s Wife’ manā dārzā veido lielisku tandēmu. Pie šīs rozes plusiem var minēt toņa noturību arī saulē.
      • ‘Golden Smiles’. (Gareth Fryer, 2006). Krāsas ziņā līdzīga šķirnei ‘Inka’, taču iesaku neticēt internetā norādītajam krūma augstumam, jo reāli šī krūma augstums ir virs metra. Ziedēšana ir pietiekami bagātīga un ilgstoša, krāsa neizbalo, ziedi ir vidēji lieli un puspildīti, kausiņa formā, ziedlapiņas ir viegli viļņotas, lapojums koši zaļš, spīdīgs.
      • ‘Sterntaler’. Zināt, bez kuras šķirnes es nevaru iedomāties savu dzelteno rožu dobi un dārzu kopumā? Bez šīs vairākus apbalvojumus guvušās, smaržīgās Kordes firmas krūmrozes (2004), kas ar savu iespaidīgo augstumu (150 cm) un milzīgajiem, 12 cm lielajiem ziediem ir katra dzelteno rožu cienītāja vērtīgs ieguvums. Ar aizrautību var sekot ziedu plaukšanai, kad no lielajiem, citrondzeltenajiem pumpuriem izveidojas zvaigznei līdzīgs zieds. Tas ar laiku nedaudz izbalo, taču savu šarmu nezaudē arī pirms noziedēšanas, kad ziedlapiņas iegūst sārtu apmalojumu. Ziedi turas gana ilgi, krūma dzinumi ir stingri un stabili. Es rozei nevaru nosaukt nevienu mīnusu, lai kā pūlētos.
      • ‘Graham Thomas’. (David Austin, 1983) Angļu krūmroze pirms deviņiem gadiem mani pārsteidza nesagatavotu. Kad iestādīju to pilsētas dārzā, neienāca prātā, ka jau pirmajā gadā tā parādīs savu straujo augtspēju, kas izpaudīsies gandrīz divu metru garos, lokanos, arkveidīgos un balstāmos dzinumos. Tā kā sapratu, ka šī neprognozējamā īpatne pieprasa lielāku brīvību, nācās to pārvest uz fārmklubu, kā saucu savu dārzu laukos. Tās augstums šķirnes radītāja mājaslapā norādīts pat līdz 4 m. Tādus vīteņrozes izmērus Latvijā, domājams, ‘Graham Thomas’ nekad nesasniegs, taču savu varenību tai izrādīt patīk, tāpēc, manuprāt, laukos tā jūtas kā zivs ūdenī. Krāsa diezgan izbalo, vidēja izmēra ziedi sakopoti ziedkopās pa 3–5 ziediem, roze noteikti balstāma vai atsienama arī tad, ja pavasarī zemu apgriezīsi. Aromāts vidēji intensīvs, ziedi, manuprāt, nobirst par ātru.
      • ‘Charlotte’. Mēdz teikt, ka talantīgi bērni manto savu vecāku labākos gēnus. Laikam tā būs noticis ar angļu krūmrozi, kuras sencis ir jau pieminētā angļu krūmroze ‘Graham Thomas’. Kurš rožu cienītājs gan nepazīst skaistuli ‘Charlotte’, ko rožu burvis Deivids Ostins radījis tālajā 1993. gadā par godu vienai no savām mazmeitām?! Šī šķirne ar savu kuplo, 110 cm augsto krūmu, kas ik pa laikam mēdz izšaut debesīs arī kādu garāku un lokanāku dzinumu, lai parādītu saulei koši dzeltenos pumpuru bumbuļus, kas vēlāk, atveroties kausveida ziedos, parādīs savas košās actiņas, ir katra rožu dārza rota. Šī iemesla dēļ dažreiz pēc lietus garie dzinumi varētu būt jābalsta. Dzeltenais ziedu mākonis, kas ar laiku nedaudz zaudē savu košo toni, apveltīts ar maigu tējas rozes aromātu. Mana ‘Charlotte’ sauli ierauga tikai pēcpusdienā, varbūt tāpēc tā savu košo toni nezaudē gandrīz nemaz. Jā, šī roze ir viena no manām favorītēm tieši bagātīgās ziedēšanas, šarma un elegances dēļ.
      • ‘Golden Celebration’. (David Austin, 1992) Šī angliete izceļas ar milzīgo ziedu izmēru (pat līdz 14 cm diametrā), kausa formu un pilnmiesīgi dzelteno toni. Te nu būtu tā reize pieminēt labi barotās lauku vistu olas dzeltenumu, jo rozes tonis ir tam ļoti pietuvināts. Rozes pumpuri vien ir ko vērti! Tie izskatās tik garšīgi un fotogēniski, ka, šķiet, varētu šajā plaukšanas stadijā arī apstāties. Šķirnes nosaukums radies, pateicoties tieši kolorītajai krāsai, un padara to par perfektu rozi, lai atzīmētu zelta kāzas, apaļas jubilejas, jebkuras citas svinības vai svarīgu notikumu. Rozei ir spēcīgs tējas rožu aromāts. David Austin mājaslapā minēts, ka tās aromātā varot sajust Sauternes vīna un zemeņu notis. Mans deguns gan nav tik smalks, lai kaut ko tādu sajustu, taču – lai tā būtu. Noteikti neieteiktu paļauties uz katalogos minēto augstumu 125 cm, jo krūms ir manā augumā, dzinumi nav stingri, mēdz noliekties uz visām pusēm (vismaz manai rozei), tāpēc tie ir balstāmi. Taču noteikti lieliska roze! Tā ir viena no nedaudzajām rozēm manā dārzā, kas bez piesegšanas ir izturējusi šīs ziemas lielos mīnusus.
        • ‘Crown Princess Margareta’. (1999) Lai gan David Austin mājaslapā tās krāsa apzīmēta kā aprikožu oranža (tiesa, ar piebildi, ka krāsu var ietekmēt gan atšķirīgs klimats, gan augsnes īpašības, gan augšanas apstākļi), manā dārzā tā noteikti ir dzeltena ar nedaudz dūmakainu nokrāsu. Ziedi ir vidēji lieli, ļoti pildīti skaistās rozetēs, sakopoti palielās ziedkopās. Šķirnei piemīt vidēji spēcīgs augļu aromāts, lapojums spīdīgs. Šo rozi iegādājos 2012. gadā no mūsu rožu fejas Dailas Trubiņas, un tā vēl joprojām rotā manu dārzu. Ja domā, ka spēsi šo rozi savaldīt, tad kļūdies. Kā jau princesei pienākas, tā dzīvo savu neatkarīgo, karaļnamam raksturīgo dzīvi, nerēķinoties ar to, kas tai atrodas blakus un kādi ir dārza saimnieka plāni. «Vārdu sakot, kā gribu, tā izskatos, kur gribu, tur augu, un nemēģiniet mani ielikt rāmjos!» Mana princese aug laukos tieši iespaidīgo izmēru dēļ. Katru gadu tā izaug garāka par mani, lai gan pavasarī apgriežu diezgan zemu. Dzinumi ar ziedu pušķiem galos noteikti izlīdīs cauri pergolas nožogojumam, lauku idillei piešķirot karaliski skaistu skatu. Lauku dārzā veselu dobi esmu atvēlējusi tieši angļu krūmrozēm jeb David Austin rozēm, un tieši ‘Crown Princess Margareta’ ir ideāla aizmugurējā fona roze pie mājas terases.
        • ‘Roald Dahl’. Šī angļu roze (David Austin, 2016) ir viena no tām, kas likusi man vilties. Nopirku uzreiz, tiklīdz tā kā jaunums bija pieejama David Austin firmas internetveikalā. Biju plānojusi to kā lielisku papildinājumu savam dzelteno rožu stūrim, taču mazā izmēra puspildītie ziediņi kausa formā neradīja gaidīto efektu. Tā vien šķita, ka pašas skaistākās šķirnes rožu karalis Deivids Ostins jau ir radījis, jo šī, manuprāt, nav no vērtīgākajām. Taču gaumes atšķiras, un es pieļauju, ka kādam citam tā ir pat ļoti tīkama. Lai gan roze nosaukta par godu norvēģu izcelsmes britu rakstniekam, kas uzrakstījis grāmatu Džeimss un milzu persiks un tieši grāmatas nosaukuma dēļ visos avotos šķirnes krāsa ir norādīta kā persiku, izpētot gandrīz visas internetā ievietotās fotogrāfijas un vērojot šo rozi savā dārzā, es patiešām nespēju tajā saskatīt ne grama no persiku toņa, turklāt maigi dzeltenā krāsa ar laiku izbalo līdz gandrīz baltai. Lai man piedod rozes radītājs un rakstnieks Roalds Dāls, taču es mierīgu sirdi šo šķirni pieskaitu pie dzeltenajām rozēm, kuras veido pazemu, robustu, kompaktu krūmu ar nedaudz līganiem dzinumiem, kas gan augstumā, gan platumā ir ap 80 cm un lieliski noder dobes priekšplānam. Aromāts vidēji spēcīgs. Manuprāt, šī šķirne ir ideāla audzēšanai podos.
        • ‘Imogen’. Kā man patīk angļu krūmrozes (David Austin, 2016) puspildītie, vidēja izmēra ziedi, kas nepavisam nelīdzinās rozes ziediem, bet drīzāk atgādina skaistu peoniju! Nu, traks var palikt! Dzeltenais tonis ir tikko manāms, ar laiku saulē kļūst vēl gaišāks, bet, kad ziedi atveras pilnībā un 90 cm zemais krūms ir tiem bagātīgi nosēts, tad skats ir neatvairāms. Ideālāku rozi dārza priekšplānam būtu pagrūti iedomāties, jo kompaktais krūms ar saviem stabilajiem dzinumiem, uz kuriem sakopotas ziedkopas līdz 10 ziediem katrā, un spīdīgo lapojumu ir tam perfekti piemērots. Ja vien zieds neturētos tieši vienu dienu…
          • ‘Carolyn Knight’. Angļu krūmroze (David Austin, 2013) pārsteidz ar savu neparasti zeltīto toni un spēcīgo aromātu. Manā dārzā tā vēl nav sasniegusi solītos 140 centimetrus, jo ir jauna. Noapaļotie pumpuri (pat gribētos iesaukties: mirkli, apstājies!) atveras ļoti pildītos, zelta krāsas ziedos, kuru aromātu veido medus, mandeļu, mirres un upeņu smaržu sajaukums un padara šo rozi par īpašu. Intrigu pastiprina fakts, ka šī šķirne ir visiem labi zināmās citas Deivida Ostina populārās rozes ‘Summer Song’ sporta variants. Dažreiz daba izspēlē joku, radot jaunu un brīnišķīgu šķirni, selekcionāram to negaidot. Šis, manuprāt, ir tas veiksmīgais gadījums.
          • ‘Moulinex’.  Manu angļu rožu dobi pārstāv arī šī angliete (David Austin, 1994) ar savu stāvo, kompakto augumu, stingrajiem, vertikālajiem dzinumiem un diezgan lielajiem ziediem, kas diemžēl ātri zaudē savu koši dzelteno toni. Rozei piemīt vidēji spēcīgs muskusa rožu aromāts. Ar laiku bālganie ziedi iegūst sārtu krāsojumu. Ja netraucē fakts, ka roze strauji zaudē savu saulaino košumu, tad 90 cm augstais krūms būs labs papildinājums dzelteno rožu dobē.  (Marta, šo varbūt var nelikt, ja nav vietas. Anija)
          • ‘China Girl’. Kompakta vācu firmas Tantau floribundroze ar noturīgas krāsas citrondzelteniem, lieliem, pildītiem un diezgan smaržīgiem ziediem, kas neizbalo un šarmē ar īpatnēji spicajām ziedlapiņām. Pateicoties krūma augstumam (ap 80 cm) un formai, roze ideāli piemērota dobes priekšplānam.
          • ‘Sweet Lizzie’. Par tējhibrīdrozi (Robert Webster, Lielbritānija, 2011) nav daudz informācijas. Manā rīcībā šī šķirne nonāca pirms pāris gadiem, kad meklēju papildinājumu savam dzelteno rožu pulkam. Divu gadu laikā tā vēl nav sasniegusi aprakstos minētos auguma parametrus līdz vienam metram, taču – pārsteidz ar krāsas noturību un ziedēšanas ilgumu. Manuprāt, tā tomēr vairāk līdzinās floribundrozei, jo zied nelielās ziedkopās. Labs papildinājums dzeltenās dobes priekšplānam.
          • ‘Bobby Dazzler’. Ar savu sprādzienam līdzīgo ziedēšanu un izskatu pārsteidz floribundroze (Edward Smith), kas aptuveni 70 cm augsto krūmu ir piebērusi ar zvaigznītēm līdzīgiem neliela izmēra ziediem tā, ka pat neredz gaišo lapojumu. Ziedu bagātība tiešām ir neticama – līdz 20 ziediem vienā ziedkopā. Šī roze pārsteidz ar ilgo ziedēšanu mēneša garumā.
          • ‘Hummingbird’. Jaunzēlandiete (Marilyn Tynan, 2003) ir visjautrākā un visfotogēniskākā roze manā dārzā, jo šai dzeltenajai floribundrozei nepietiek ar vienkārši dzelteno krāsu. Šarmu tai piešķir sārtais ziedlapiņu apmalojums, kas izplaukstot veido skaistus volānus. Roze ir burvīga visās plaukšanas stadijās, jo var jūsmot gan par tās sarkanajiem pumpuriem, gan vidēja izmēra dzeltenajiem ziediem ļoti bagātīgās ziedkopās. Lai gan augumā neliela (ap 70 cm), šī izsmalcinātā skaistule, kurai dots vārds ‘Kolibri’, ražo ziedus nenogurdama. Rozei raksturīga laba veselība un tumši zaļš lapojums.
            • ‘Leah Tutu’.  Burvīgo skaistuli atradu 2013. gadā Peter Beales rožu audzētavas mājaslapā www.classicroses.co.uk/roses/leah-tutu-shrub-rose.html, kad vienkārši sērfoju internetā, medījot vēl neredzētas ziedu karalienes. Kad ieraudzīju šo koši dzelteno, ļoti pildīto, lielo un ārkārtīgi skaistās formas ziedu ar podziņu vidū, sapratu, ka man to vienkārši vajag. Krāsas noturība ir lieliska, lapojums koši zaļš, metru gari, stabili dzinumi veido labi formētu krūmu. Ziedu skaistums apbur, bet ļoti priecātos par bagātīgāku ziedēšanu. Tieši tāpēc pagājušajā gadā iestādīju otru krūmu blakus jau augošajam, tagad būs divreiz vairāk košuma. Taču šeit ir vietā kāds stāsts… Pirms diviem gadiem Jelgavas stādu gadatirgū iepirkos mūsu rožu audzētājas Ilzes Druvkalnes rožu stendā. Dzirdu, ka kāda pircēja vaicā pēc skaistas, dzeltenas rozes. Labu gribēdama, ieteicu viņai šo, kas tieši tobrīd podā ziedēja. Man likās, ka neko skaistāku pat nevar vēlēties, taču sieviete atteica, ka viņa vēlas patiešām skaistu, klasiskas formas ziedu. Tajā brīdī es sapratu, cik dažādi mēs esam, cik grūti uzminēt otra vēlmes un cik neiespējami izprast cita cilvēka gaumi, lai kaut ko ieteiktu, jo man šķita, ka skaistāka zieda par ‘Leah Tutu’ ar burvīgo podziņu vidū vienkārši nevar būt. Taču es kļūdījos. Kopš tā laika necenšos izteikt savu viedokli, ja man to nelūdz.
              • ‘Bernsteinrose’. Dzintardzeltena, veselīga un izturīga floribundroze (Tantau, 1987) ar lieliem (10 cm diametrā) ziediem. Man gan roze aug uz stumbra, taču veido kompaktu, labi zarotu vainagu.
              • ‘Goldelse’. Fantastiska floribundroze (Tantau, 1999) koši dzeltenā krāsā. Tās pumpuri un ziedi plaukšanas sākuma stadijā ir gandrīz oranži kā laimīgās lauku vistas olas dzeltenums, ar laiku tie iegūst koši dzeltenu nokrāsu, bet pirms nobiršanas ir bāli dzelteni. Ziedi turas tik ilgi, ka kompaktajā, labi veidotajā krūmā ar gaļīgajām, tumši zaļajām lapām, kas jau pašas par sevi ir šīs šķirnes rota, vienlaikus redzami visu šo toņu ziedi, un skats ir burvīgs. Roze zied izteikti bagātīgi, neko labāku priekšējā plāna skatam nevarētu ieteikt.
                • ‘Caramella’. Krūmroze (Kordes, 2001) ar savu stalto augumu virs metra un burvīgajiem, noturīgajiem ziediem pieskaitāma rožu klasikai. Šķirne ieguvusi vairākus apbalvojumus. Līdz 10 cm lielo ziedu skaistums fascinē, jo ziedā var redzēt gan dzeltenus, gan oranžus toņus, bet ziedlapiņu viļņi ir eleganti un dekoratīvi. Roze ir veselīga un izturīga, manuprāt, piemērota otrajam plānam.
                  • ‘Mireille Dumas’. (Bernard Panozzo, 2006.) Viens no maniem pēdējo divu gadu vērtīgākajiem ieguvumiem, jo zieda forma ir ļoti netradicionāla un ārkārtīgi skaista. Zieds ir liels, ļoti pildīts un izskatās kā saburzīts, un man šādas nepareizības ļoti patīk. Blīvajās ziedkopās sakopotās lielās ziedu bumbas bagātīgi nosedz kompakto, zemo krūmu ar spīdīgo, tumši zaļo lapotni. Lai gan tiek minēts, ka ziedi ir citrondzelteni, manuprāt, tonis nav definējams, jo šķirnes radītājs te runā par okera toni zieda centrā, kura krāsa variē no zeltaini dzeltena toņa līdz gaiši dzeltenbrūnam. Manā dārzā rozes dzeltenais tonis man šķiet dūmakains, pelēki dzeltens un ļoti mainīgs, jo ar laiku ziedi nedaudz izbalo. Roze ir ļoti iespaidīga, dekoratīva, tās skaistums ir īpatnējs un netradicionāls, perfekta priekšplānam vai stādīšanai podos. Tā ir veselīga, izturīga, reizēm roze pēc lietus var nokārt savas milzīgās ziedu bumbas.
                    • ‘Claudia Cardinale’. (Dominique Massad, 1997.) Krūmroze izceļas ar milzīgiem, elegantiem ziediem un spēcīgu aromātu. Noteikti iesaku nepirkt oriģinālos stādus no Francijas, jo Guillot firmas rozes mūsu augsnēs aug slikti, labāk izvēlēties vietējos potējumus. Krāsa ir gaiši dzeltena ar intensīvāk košu vidu.
                      • ‘100 Idees Jardin’. (Keith W. Zary, 2004.) Amerikānietei, kura ASV, Austrālijā un Francijā ir ieviesta ar pieciem dažādiem nosaukumiem, raksturīgi lieli, blīvi pildīti ziedi, apveltīti ar ļoti spēcīgu smaržu, kurā varot sajust anīsa, aprikožu vai persiku, citrusaugļu, krustnagliņu, mirres, vijolīšu aromātus. Mana krūmroze vēl ir pavisam jauna, taču gaidu augumu līdz 130 centimetriem. Lapojums tumši zaļš un spīdīgs, izceļas ar veselību un izturību.
                      • ‘Yellow Meilove’ jeb ‘Anny Duperey’. (Meilland, 2006.) Izturīga, kompakta floribundroze ar citrondzelteniem, vidēja izmēra, ļoti aromātiskiem ziediem, kas sakopoti bagātīgās ziedkopās, lapojums tumši zaļš. Šķirne izpelnījusies ADR sertifikātu, kas liecina par tās izcilajām īpašībām un teicamo veselību. Man tā ir gan krūma formā, gan uz stumbra.
                      • ‘My Girl’. Viena no manām visu laiku mīļākajām rozēm ir elegantā Tantau firmas tējhibrīdroze, kas zied nelielās ziedkopās un kuras zieda krāsa balansē starp krēmbaltu un dzeltenu, tāpēc atļāvos to iekļaut šajā sarakstā. Spēcīgi un stingri dzinumi, aptuveni metru augstais, stāvais, majestātiskais krūms, milzīga izmēra (līdz 12 cm diametrā), ļoti pildītie ziedi, kuri turas patiešām izteikti ilgi, ir tās pazīmes, kas raksturo manu favorītrozi. Tumši zaļā, spīdīgā un veselīgā lapotne veido lielisku kontrastu ar ziedu krāsu. Nedaudz viļņainās ziedlapiņas ir blīvi saritinātas ap koši dzelteno, virpulī savērpto zieda centru. Aizraujoša krāsu gamma, kas pāriet no krēmbalta ārējo ziedlapiņu toņa līdz diezgan koši dzeltenai zieda centrā. Aromāts – izteikts ar augļu un citrusu notīm. Man grūti pateikt ko sliktu par šo ar lielisku veselību apveltīto skaistuli. Varbūt lietus tai ne visai patīk, taču ne tik izteikti, lai uzskatītu to par trūkumu.
                      • ‘Miss Fine’. Noteikti iesaku pievērst uzmanību šai neparastajai beļģu skaistulei (Ann Velle Boudolf, 2011). Tā ir bagātīgi ziedoša floribundroze ar ļoti lieliem, ārkārtīgi pildītiem ziediem peonijas formā, kas atgādina uzputotu mākoni silti dzeltenā tonī. Ziedlapiņas ir viļņotas, centrā dzeltenas, bet ārmalās – krēmīgi baltas. Rozei ir svaiga ziedu un augļu smarža, ziedi visas vasaras garumā nomaina cits citu. Spēcīgs vertikāls krūms ar spīdīgām lapām. Zieds ir ļoti interesants, dekoratīvs un atraktīvs, fascinē ar saviem izmēriem līdz 15 cm un ilgi turas. Noteikti iesaku!
                      • ‘Splendid Ruffles’. (Interplant, Nīderlande, 2007.) Pieder pie Ruffles sērijas rozēm un ar savu atraktīvo izskatu roboto ziedlapiņu veidā izceļas citu dzelteno rožu vidū. Es gan nepaspēju ilgi baudīt šīs skaistules daili, jo pirms pāris gadiem tā nepamodās pēc ziemas, taču es noteikti vēlos to nopirkt atkārtoti. Ziedi ir vidēja izmēra, koši citrondzelteni un ļoti efektīgi.
                        • Summer Cheer’. No jaunajām varu pieminēt austrālieti (W.Millington, 2013). Neceru, ka šī aizjūras skaistule manā dārzā parādīs savu 150 cm stalto augumu, bet koši dzeltenie ziedi mani vasarā jau priecēja ar pietiekami ilgo ziedēšanu, lai arī krūmiņš vēl bija neliels.
                        • Teasing Georgia’. (David Austin, 1998.) Lieliska krūmroze ar klasiskiem, lieliem ziediem, kuros zeltaini dzeltenās centra ziedlapiņas pakāpeniski pāriet līdz gaiši dzeltenam tonim ārmalās. Roze apveltīta ar spēcīgu tējas rozes aromātu.
                        • ‘Jude the Obscure’. (David Austin, 1995.) Krūmrozes ziedlapiņas iekšpusē ir vidēji dzeltenas, ārpusē – gaiši dzeltenas. Tās izcilais aromāts ir ārkārtīgi spēcīgs, ar garšīgu augļu noti, kas atgādina saldo baltvīnu – tā varam lasīt David Austin mājaslapā.
                        Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē