• Saules meitenes rudbekijas. Kuru šķirni izvēlēties savam dārzam?

    Rudbekija
    Indra Ozoliņa
    8. oktobris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Rudbekijas ir vienas no izturīgākajām un ilgāk ziedošajām puķēm. Vairāk stāsta Maija Baiža, stādaudzētavas Baižas saimniece.

    Latviešiem saule ir mīļa, un, kad dārzā aug rudbekijas, tas ir kā saules pieliets. Vasaras otrā puse un rudens sākums ir rudbekiju (Rudbeckia) uznāciena laiks. Tās salīdzinu ar saules meitenēm, jo ziedi pamatā ir dzelteni. Turklāt šīm puķēm piemīt tik daudz labu īpašību! Izturīgas un ziemcietīgas, pacieš salnas, krāšņi un bagātīgi zied, ir dekoratīvs lapojums. Teju vienīgā problēma – lielajām rudbekijām milzīgie ziedkāti kādreiz jāuzsien.

    Kuru lai izvēlas!

    1. Šķeltlapu rudbekijas. Senos laikos lauku sētās audzēja tikai lielās divmetrīgās šķeltlapu rudbekijas, kas līdzinās pildītajām dālijām. Tās kolosāli stāvēja vāzē un pušķos, taču nespēja noturēt lielos ziedus. Izrādās, ka šīm rudbekijām ir daudz dažādu mīļu vārdu. Vidzemes pusē tās sauc par fūrmaņrozēm un vecpuišu puķēm, citur dēvē par Ulmaņlaiku dālijām. Saldus apkārtnē – par ziemas jorģīnēm, bet Latgalē un Sēlijā – par rudiņa jurģiņām. Kopumā šķeltlapu rudbekijas ir ļoti noturīgas vāzē, kur izzied līdz pēdējam pumpuram. Šķirnei ‘GoldBall’, kas ir pat 2 m augsta, ir zeltdzelteni pildīti ziedi, lielāki par 10 cm diametrā. Jaunās šķirnes, tādas kā ‘Goldquelle’, ir zemākas – ap 80 cm. Tām ir spilgti dzelteni, pat līdz 13 cm lieli, izteikti pildīti, dālijām līdzīgi ziedi. Šī ir miltrasas izturīga šķirne. 

    2. Spožās rudbekijas. Arī lielas, šķirnei ‘Herbstsonne’ ziedi, kas ir diametrā līdz 12 cm, atgādina dzeltenas margrietiņas ar zaļgandzeltenu vidu. Varenais krūms ir līdz 2 m augsts. Spilgti dzeltenās ziedlapiņas labi sader ar gaiši zaļo stublāju un lapotni. Bagātīgi zied un ir stabilas. Veido pudurus. Lieliskas fona veidošanai augstās apmalēs vai soliteros.

    3. Milzu rudbekijas. Arī senas puķes, atceļojušas no Amerikas. To lapojums ir zilgans, pārklāts ar vasku. Augi ir līdz 2 m augsti. Ziedi – dzelteni ar 5–15 cm garu šokolādes brūnu konusu. 

    4. Salivena jeb mirdzošās rudbekijas. Visizplatītākās mūsu dārzos un sabiedriskajos apstādījumos. Zied gandrīz divus mēnešus koši dzelteniem ziediem, kam ir melni vidiņi. Tumšo actiņu dēļ Amerikā tās dēvē par melnacainajām Zuzannām. Ļoti skaista mirdzošās rudbekijas šķirne ir ‘Goldsturm’ – ar dzelteniem ziediem un melnu vidu, 50–60 cm augsta. Mazāka auguma ir ‘Little Goldstar’ – zeltdzeltena ar tumšu vidiņu, 30–40 cm augsta, nelieliem ziediņiem, bet ļoti bagātīgi zied. Šīs rudbekijas ir ilgstoši dekoratīvas – gan plaukstot un ziedot, gan izveidojot sēklotnes. Piemērotas grieztajiem ziediem.    

    5. Lielziedu – īsmatiņu jeb pūkainā – rudbekija. Lai gan nav garantēta ziemcietība, pie mums, Vidzemes pusē, aug kā nezāles. Skaista šķirne ir ‘Gloriosa Daisy’ – dzeltena un sarkanbrūnā kombinācijas, zieda diametrs līdz 17 cm. Šīs rudbekijas ir bezgala daudzveidīgas un ļoti krāsainas – dzeltenas, ar lielāku vai mazāku brūnu vidiņu vai sarkanbrūnas ar iekrāsotu viduci, gaišākiem ziedlapiņu galiem… Taču tās nedzīvos 7–10 gadus kā citas, bet vien 3–4, toties no vienas ziedgalviņas piesēsies pilns dārzs. Lielziedu rudbekijām ir daudz dažādu šķirņu, ziemcietīgākā ir ‘Cappuccino’ bronzas sarkaniem 15 cm lieliem ziediem (apmēram 60 cm augsta). Ļoti iecienīta šķirne, kas labi ziemo, ir ‘Indian Summer’ – ar zelta dzelteniem ziediem un tumši brūnu vidiņu. Augi ir ap 80 cm augsti un tik apburoši, ka nevar vienaldzīgi paiet garām. Izcila ir arī šķirne ‘Prairie Sun’ – 70–80 cm augsta, tai ir dzelteni ziedi ar zaļu centru. Un visbeidzot ļoti skaista ir ‘Cherokee Sunset’ ar pildītiem zeltdzelteni oranžiem un bronzas krāsas ziediem, kas atgādina dālijas.

    Audzēšanas nianses

    • Vispiemērotākā ir saulaina vieta, bet augs arī pusēnā. Par pietiekami saulainu vietu uzskata tādu, kur vismaz sešas stundas dienā spīd saule. Augot pie sienas, lieliem kokiem vai krūmiem, mēdz izgāzties. Turpretim saulītē turas stalti un atgādina ziedošas kupenas.
    • Novērtēs irdenu, auglīgu augsni pusotras lāpstas dziļumā. Jo labāk to sagatavosi, jo ilgāk rudbekijas augs bez papildu rūpēm. Augsnē iestrādā kompostu, trūdzemi, minerālmēslus un humusu. Trūdvielām bagātā augsnē ziedi būs lielāki un stublāji noturīgāki. Skābā augsnē iekaisi pelnus vai dolomītmiltus.
    • Lai gan ir pieticīgas, arī rudbekijām patīk auglīga, labi drenēta augsne, kurā pa ziemu nestāv ūdens. Augs gan smilšainā, gan smagākā zemē, tikai mālainā var būt problēmas ar ūdens caurlaidību.
    • Patīk mitra vai vidēji mitra zeme, jo ir liela ziedu masa, taču ieaugušās rudbekijas būs sausuma izturīgas.
    • Novērtēs kūdras vai mizu mulčas sedziņu, lai augsnē labāk saglabātos mitrums un tik ātri neaugtu nezāles. 
    • Augstās rudbekijas stāda 60–80 cm attālumā, bet starp zemākām ietur 40–60 cm soli. Tas atkarīgs no tā, vai vēlies izcelt atsevišķus augus vai veidot vienu kopēju grupveida stādījumu. 
    • Šķeltlapu, spožās, milzu un mirdzošās rudbekijas var augt vienā vietā bez pārstādīšanas 7–10 gadus, bet lielziedu rudbekijas – 3–4 gadus.  
    • Ja puķe jūtas labi, tad neslimo. Taču vietā, kur ir slikta gaisa apmaiņa vai bijis liels sausums, var piemesties miltrasa. Pret to īpaši jutīgas ir milzu rudbekijas. Palīdz sēra pulveris, ko var nopirkt saimniecības preču veikalos. To ieber dubultā kaprona zeķē un izpurina kā putekļu mākoni, kad gaisa temperatūra ir virs 20 grādiem. Parasti pietiek ar vienreizēju apstrādi, bet pēc divām nedēļām var atkārtot. Labāk to izdarīt jau profilaktiski jūnija pirmajā pusē un otru reizi – jūnija otrajā pusē.
    • Lielziedu rudbekijām ieteicams nogriezt vecos ziedus, lai ir vairāk spēka ziedēt un pagarinātos ziedēšanas laiks. Citādi tās iztērēs spēku sēklu ražošanai. 
    • Šķeltlapu rudbekijām pārziedot ziedu galvas paliek nesmukas, brūnas. Augi izskatīsies labāk, ja tos apgriezīsi.
    • Pavasarī, nokūstot sniegam, rudbekijas priecāsies par slāpekļa mēslojumu un pēc pāris nedēļām – par komplekso lēnas iedarbības mēslojumu, kas šķīst pamazām un dod barības vielas visu sezonu.
    • Zemās rudbekiju formas piemērotas akmensdārziem un dobju apmalēm, bet augstākie augi noder fona veidošanai. Var stādīt arī podos un konteineros.
    • Rudbekijas brīnišķīgi izskatās kopā ar delfīnijām un kurpītēm, mirdzošās rudbekijas izcili sader ar vārpu liatrēm.

    Kur nopirkt stādus

    • Stādaudzētavā Baižas.
    • Stādaudzētavā Blīdene.
    • Stādaudzētavā Puķu lauki un citviet.

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē