• Laiks sakopt krūmmellenes! 3 darbi, kas jāizdara rudenī

    Krūmmellenes
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    30. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Ogas nolasītas, un pateicībā par šī gada ražu un domās par nākamo – savs melleņu krūms ir jāapčubina.

    Raksts no žurnāla Ievas Dārzs arhīva

    Ko un kā labāk darīt, iesaka Pauls Kantāns – saimnieks ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi krūmmelleņu audzēšanā.

    Pēdējos gados daudzi savos mazdārziņos sastādījuši krūmmellenes. Taču būtu vērtīgi paturēt prātā, ka tas nav jāņogu krūms, kuru – iestādi un aizmirsti, ogas būs tāpat! Nē, krūmmellenes prasa kopšanu, un tām ir vairākas specifiskas prasības.

    Trīs rudens darbi krūmmelleņu dārzā

    1. Uzreiz pēc ogu novākšanas – kā kuru gadu: augusta beigās vai septembra sākumā, vidū – krūmmellenes jāpabaro ar kālija sulfātu. Tas nodrošina auga vajadzību pēc kālija, turklāt sulfāts augsni paskābina, kas mellenei ir vitāli svarīgi.
      Smalkās sakņu sistēmas dēļ pieaugušām krūmam vienā reize drīkst dot ne vairāk par 80–100 gramiem mēslojuma uz kvadrātmetru, tās ir pāris saujas uz krūma sakņu zonā. Vecākiem, lielākiem stādiem deva var būt trīs saujas kālija sulfāta uz krūmu. Jāiestrādā augsnē, jāsalaista.
    2. Mazdārziņā augošajām krūmmellenēm vajadzētu savākt nobirušās lapas, jo tās ir infekciju perēklis.
    3. Krūmmellenes nepieciešams mulčēt. Vislabāk ar skābo sūnu purvu kūdru, kurai pH ir 2,8–3,2. Pa diviem trim spaiņiem var uzbērt katram krūmam sakņu zonā.
      Spēkā ir tas pats princips, kas ziemojot rozes! Proti, septembrī kūdru vēl neber, tas ir darāms stipri vēlāk rudenī, kad nokritušās lapas jau novāktas, uznākuši pirmie mīnusi, – jāļauj augsnes virskārtai nedaudz uzsalt, un tad uzber kūdru.
      Mulčēšanai ir trīs uzdevumi. Pamatā purva sūnas mulča domāta krūmmelleņu ziemcietības uzlabošanai – seklā sakņu sistēma tiks pasargāta no kailsala. Kūdra arī sadalās, un organiskās vielas krūmam ir ļoti nepieciešamas. Arī augsnes skābumu tā uztur. Un vēl mulča ierobežo nezāles, kā arī uztur vienmērīgāku mitruma režīmu augsnē. Kūdrā krūmmelenes aug daudz labāk – tas ir pārbaudīts fakts!

     

    Krūma griešanu atstāj uz pavasari – tad būs labi redzams, kuri dzinumi pārziemojuši, kuri nav.  Krūmmelleņu dzinumi ļoti garšo zaķiem un stirnām. Tāpēc stādījums jāiežogo vai arī katram krūmam jāapsprauž egļu zari.

    Rudenī līdz pat oktobra vidum ir īstais laiks krūmmelleņu stādīšanai un pārstādīšanai. Pat plus 4 grādos saknītes ir aktīvas un spējīgas iesakņoties.

    Krūmmelleņu pārstādīšana

    1. Katram krūmam izroc 35–40 cm dziļu bedri ar 60–80 cm diametru.
    2. Izņemtajai augsnei piemaisi tikpat daudz skābās kūdras.
    3. Stāds jāstāda 5–7 cm dziļāk, nekā tas audzis. Ja vieta, kur stādi, ir ar augstu gruntsūdens līmeni, tad jāveido apmēram 30–40 cm augsts pacēlums un jāstāda uz tā.
    4. Krūmmellene labāk pacieš sausāku nekā pārlieku mitrumu. Pēc iestādīšanas krūmu gan salaisti un uzber mulču. Tai jābūt sausai.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē