• Sakņu, kātu un lapu selerijas. Kuru veidu un šķirni izvēlēties?

    Dārzs
    Mārīte Gailīte
    15. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Zināms, ka pasaules tirgū kātu selerijas ir vairāk izplatītas nekā sakņu, savukārt Latvijā zemnieki audzē gandrīz tikai sakņu selerijas. Amatieriem paredzētājās sēklu sīkpakās mēdz piedāvāt gan kātu, gan sakņu seleriju sēklas. Skaidro Mārīte Gailīte, agronome un dārzeņkopības eksperte

    Kuru šķirni sēt?

    Izvēloties seleriju šķirni, jāņem vērā tās veģetācijas periods – laiks no dēsta izstādīšanas līdz brīdim, kad raža ir gatava novākšanai. Protams, tas ir nosacīti, jo liela nozīme ir agroklimatiskajiem apstākļiem, tāpēc veģetācijas laiks var būt par 5–7 dienām īsāks vai garāks, tomēr tā norāde šķirņu aprakstos dod iespēju salīdzināt šķirnes pēc agrīnuma. 

    Sakņu selerijas aug visilgāk, to veģetācijas periods var būt 150–160 dienu garš. Kātu selerijām tas ir būtiski īsāks, ap 45–60 dienām, savukārt lapu selerijas var sākt plūkt samērā agri, līdzko ir izveidojušās dažas īstās lapas.

    Sakņu selerijas

    ‘Brilliant’. Populāra, pārbaudīta vērtība. Latvijā šī šķirne tiek audzēta kopš deviņdesmito gadu sākuma. Veģetācijas periods – ap 145 dienām. Veido palielu, apaļu sakni bez tukšumiem vidū. Šķirne vidēji izturīga pret fuzariālo puvi un lapu plankumainību (septoriozi). Saknes lielums atkarīgs no stādīšanas attālumiem un kopšanas. Komerciālie audzētāji izaudzē pat līdz 1 kg smagas saknes, bet jautājums, cik tādu ir viegli apēst vidēja lieluma ģimenei. Mazdārziņā racionālāk tiekties pēc mazākām saknēm (350–450 g).

    ‘Maxim’. Samērā vēlīna šķirne ražas vākšanai vēlāk rudenī. Veido lielas, apaļas saknes ar mīkstumu krēmīgi baltā krāsā. 

    ‘Goliath’. Saknes lielas, apaļas, ar mīkstumu izteikti baltā krāsā, kas netumšojas kulinārās apstrādes laikā. Šķirne ir izturīga pret lapu plankumainību (septoriozi). Saknes labi glabājas. 

    Kātu selerijas

    ‘Tall Utah 52–70’. Samērā sena (pazīstama kopš 1953. gada), droša, pārbaudīta kātu seleriju šķirne, izturīga pret izziedēšanu. Lapu rozete līdz 30 cm augsta, lapu kātiņi resni, sulīgi, lapas tumši zaļas, ilgi nedzeltē. Veģetācijas periods ap 100 dienām.

    ‘Groene Pascal’. Izaug 80–90 dienu laikā pēc izstādīšanas. Lapu kātiņi 25 cm gari, tumši zaļā krāsā. Šķirne ir mazāk prasīga pēc bora un magnija mēslojuma nekā citas šķirnes.

    ‘Malachit’. Vidēji agrīna šķirne, izaug 75–85 dienu laikā pēc izstādīšanas. Lapu kātiņi gari, resni, stāvi. Lapas tumši zaļā krāsā.

    Lapu selerijas

    ‘Jemny’. Augstražīga šķirne ar gludām, aromātiskām, veselīgām lapām. Tās ir piemērotas arī kaltēšanai un sasaldēšanai. Izturīga pret izziedēšanu pirmajā audzēšanas gadā.

    ‘Afina’. Šķirne piemērota svaigo lapu ieguvei vai to kaltēšanai. Veido lielu, kuplu lapu rozeti ar veselīgām lapām uz tieviem lapu kātiņiem. Viegli ataug pēc lapu nogriešanas, tās var novākt vairākas reizes sezonā un mazdārziņā šķīt pēc vajadzības.

    Par seleriju sēšanas un audzēšanas knifiem, kā arī ražas novākšanu un seleriju labvēlīgo ietekmi uz veselību lasi Santa+!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē