• Sāc audzēt tomātu dēstus!

    Tomāti
    Elga Bražūne
    28. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    To var izdarīt arī tad, ja tev ir tikai palodze, nevis speciāla apkurināma un apgaismota siltumnīca. Iesaka Elga Bražūne, dārzniece ar vairāk nekā 40 gadu ilgu tomātu audzēšanas pieredzi, dārzniecības Neslinko saimniece.

    Ar ko sākt?

    Vispirms izvēlies šķirnes, ņemot vērā audzēšanas vietu – siltumnīcas konstrukciju –, cik gari stādi kurā rindā varēs augt. Kad šķirnes sakomplektētas, tad jāpadomā par augsni un jāsaprot, kad sēt.

    • Par augsni. Ja par to padomāts rudenī un augsne sagatavota, tad atliek ienest telpās, lai sasilst, un darbi var sākties. Kam pievērst uzmanību, augsni pērkot veikalā? Skābumam – pH līmenim, tam jābūt intervālā 5,5–6,5. Nākamais, kam jāpievērš uzmanība, ir augsnes frakcijai: smalka 0–7 mm, vidēja 7–20 mm vai rupja 20–40 mm. Sēšanai var izmanto smalko vai vidējo frakciju, bet piķēšanai labākā būs vidējās frakcijas kūdra. Rupjo frakciju stādu audzēšanai nelieto.

      Kā rīkoties ar veikalā nopirktu augsni? Tā visa jāizber no maisa, jāsamitrina un labi jāpārjauc, jāļauj 3–4 dienas pastāvēt, vēlreiz jāizmaisa, tad var pildīt kastītēs un sēt. Ja tomātus sēj pašu gatavotā augsnē, tad, lai izvairītos no jauno stādiņu inficēšanās, to drošāk pārklāt ar dezinficētas parupjas grants kārtiņu, tad iesēj sēkliņas un virsū uzber mēreni mitru granti. Grants ir irdena, neblīvējas, sēkliņas sadīgšanai tiek nodrošināti ideāli apstākļi. Sākumā sējumu pārklāj ar plēvīti, bet, tiklīdz sāk parādīties stādu cilpiņas, plēve jānoņem.
    • Par temperatūru. Sēklu sadiedzēšanai labākā vieta noteikti nebūs polodze. Lai cik blīvi ir logu rāmji, lai cik labi pakešu stikli, palodzes ir aukstas, bet sēkliņu sadīgšanai vajadzīgs siltums. Ideālā temperatūra ir 25–27 grādi. Kad stādiņi izlīduši un atvēruši dīgļlapas, svarīgi ir sekot dienas un nakts temperatūrām. Tagad stādiņus varētu novietot uz palodzes, zem sējumu kastītēm paliekot putuplasta plāksni, lai saknītes netraumē neveselīgais palodzes dzestrums. Dienās, īpaši saulainās, ja telpa labi izgaismota, temperatūra var būt 20–22 grādi, ja dienas bez saules, tad temperatūrai jāturas ap 16 grādiem. Tumšajā diennakts laikā, lai stādi neizstīdzētu, temperatūrai jābūt ap 12 grādiem.

    Kad izmantot papildu apgaismojumu?

    Ja tomātu stādus audzē stādīšanai neapkurināmā siltumnīcā, tad sēj, sākot no 8. marta, un stādus var izaudzēt bez papildu gaismošanas. Ja ir vēlēšanās pieslēgt apgaismojumu, tad to dari agrās rīta stundās, rēķinot, lai dienas gaisma plus apgaismojums kopā ir ne ilgāk kā 16 stundas. Augiem piemērotas ir speciālas LED gaismas ar sarkani zilu spektru, ko tie vislabāk uztver un izmanto.

    Kad laiks piķēt?

    Tad, kad stādiņi paaugušies, aptuveni divas nedēļas pēc sadīgšanas. Pirms ķeries pie stādiņu piķēšanas, tie jāaplaista. Tad tos izņem no sējeņu kastītes un iestādi līdz dīgļlapām sagatavotajā kastītē vai podiņā. Pēc iestādīšanas laisti pavisam nedaudz. Pēc izpiķēšanas stādi vismaz vienu dienu jāsargā no tiešiem saules stariem. Ja augsne ir atbilstoša un viss tiek veikts akurāti, jau pēc divām dienām redzams, ka stādiņi ir iedzīvojušies un sākuši augt.

    Apmēram trīs nedēļās stādiņi ir pastiepušies, un atkal laiks tos pārstādīt. Iepildi augsni podiņos (9 × 9 × 10 cm) vai dziļākās kastītēs un pārstādi. Stādus aplaisti iepriekš, pēc pārstādīšanas laisti pavisam nedaudz. Lai mazinātu tieksmi stīdzēt, stādiem noņem dīgļlapas un tos iedziļini līdz pirmajām īstajām lapām.

    Kad vajadzētu stādus piebarot?

    Līdz piķēšanai nekādus papildu piebarojumus nedod, lai jaunie stādi attīsta un sazaro saknes. Arī pēc pirmās izpiķēšanas stādi nav jālutina ar piebarojumu, bet jādod iespēja saknēm pašām apgūt augsni un izmantot tur esošās barības vielas. Pirmā piebarošana būs vajadzīga apmēram divas nedēļas pēc otrās pārstādīšanas. Tas ir intensīvais stādu augšanas periods, kad veidojas pumpurs un ātri aug lapas.

    Ar ko piebarot? Vienkāršākais ir veikalos nopērkamais gatavais Vito dārzeņu stādiem. Pievieno laistāmajam ūdenim devu, kādu norādījis ražotājs. Šādu piebarošanu turpini reizi nedēļā līdz izstādīšanai.

    Vai sēklas pirms sēšanas jākodina?

     Sēklu kodnes mazdārziņu īpašniekiem nav pieejamas un nav vajadzīgs. Sēklas, kas pašu vāktas vai nopirktas, var dezinficēt kālija permanganāta (zilo graudiņu) šķīdumā. Sēklas ieber trauciņā, sagatavo zilo graudiņu šķīdumu (1 grams uz 1 litru ūdens), bagātīgi pārlej sēklām un samaisi. Pēc 20 minūtēm šķīdumu nolej, sēklas apžāvē un izsēj.

    Ja izmanto granti, arī tā jādezinficē zilo graudiņu šķīdumā – 1 grams uz 4 litriem ūdens. Sagatavo šķīdumu un ieber granti, labi izmaisi, lieko šķīdumu nolej, granti nedaudz apžāvē un izmanto sēšanai.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē