• Rudzupuķes tavā dārzā

    Dārzs
    Anija Pelūde
    Anija Pelūde
    20. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    'Red Boy'
    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    'Red Boy'
    Ja pasteidzas, tās uzzied jau Jāņos un zied visu jūliju. Gluži kā gabaliņš no zilās debess. Iesaka SILVIJA ROŽKALNE, Nacionālā botāniskā dārza Latvijas selekcijas telpaugu nodaļas vadītāja, audzē vasaras puķes.

    Kaut kur lasīju, ka Latvijai tik raksturīgā un mums tik ļoti mīļā rudzupuķe minēta vien dažās tautasdziesmās. Kāpēc tā?! Jo, lai gan cik burvīga tā būtu, tomēr rudzu laukā šis augs bija un joprojām paliek nevēlama nezāle. Līdz ar to rudzupuķu audzes mēs redzam arvien retāk. Nepalīdz pat to lieliskā pielāgošanās spēja tiem kultūraugiem, kas togad aug tīrumā! Proti, ja tiek iesēti ziemāju graudaugi, šī nezāle – rudzupuķe – sadīgst jau rudenī un pārziemo, savukārt vasarāju graudaugu sējumos tā dīgst pavasarī.

    Šai auga prasmei treknu svītru pārvelk pāri herbicīdi, kurus intensīvās lauksaimniecības zemnieki tagad plaši izmanto, lai ierobežotu nezāles, arī rudzupuķes. Tagad tās var sastapt vienīgi bioloģiskajos labības laukos vai arī kaut kur tīrumu malās.

    Jāsēj dārzā!

    Ja rudzupuķes ir vienas no mīļākajām puķēm, tas patiesi ir risinājums. Rudzupuķes iederas krāšņumdobēs, ja veido plašus ainaviskus puķu un graudzāļu stādījumus.

    Rudzupuķes sadzīvo arī ar greznākiem augiem, piemēram, rozēm, kad vienā dobē tiek sapludināts dabiskais – savvaļas pļavu elementi – ar mākslīgi veidoto. Augi dobēs jāgrupē nelielos laukumos, lai, cits caur citu ziedot, rada labo nekārtīguma efektu, kas dobei piešķir vieglumu.

    • Latvijā parasti piedāvā zilās rudzupuķes (Centaurea cyanus) sēklas – tā ir mūsu pašu tradicionālā, savvaļā augošā, saukta arī par naksnenīcu, raganiņu, rudzu zileni, rudzzīdeni, suseklīti, vasiļoku, zilinīcu… Selekcionētas arī daudzas šķirnes ar lielākiem, pildītiem un citu krāsu ziediem.
    • Otra vasaras puķu cienītāju zināmākā suga ir Amerikas rudzupuķe (Centaurea americana), līdzīga pašmāju, taču ar lielākiem ziedu kurvīšiem, augums var sasnieg pat metru.
    • Ļoti skaista, krietni citāda ir smaržīgā rudzupuķe (Centaurea moschata). Purpursarkani, balti, sārti, violeti, dzelteni ziedi ar īpatnēju aromātu un nedaudz atgādina neļķu ziedkopas – lielas, krāšņas, 80–90 cm garos kātos.

    Prasības pieticīgas

    Rudzupuķes dobē būtu jāizsēj aprīļa beigās, pašā maija sākumā – tām nepatīk pārstādīšana. Sēj sekli. Pēc sadīgšanas jāretina, lai rastos vieta, kur tām kupli sazarot. Zemajām atstatums starp dēstiem var būt 10–20 centimetru, bet starp augstajām 30–40 centimetru.

    Vislabāk rudzupuķes jūtas vidēji smagā māla vai smilšmāla augsnē un noteikti – saulainā vietā. Jau pārziedējušie ziedkāti jānogriež virs nākamā sānu atzarojuma, tad pavisam žigli veidojas atkal jauni rudzupuķu pumpuri.

    Zilās rudzupuķes ar vienkāršiem ziediem labprāt izsējas pašas, turpretim pildītās bieži vien ir neauglīgas. Tātad no tām ievākt sēklas nav vērts.

    Zilās rudzupuķes šķirnes ar pildītiem ziediem:

    • ‘Florence Blue’ – veido 20 cm augstu, labi sazarotu ceru ar ziliem ziediem.
    • ‘Florence Pink’ – ar rozā ziediem.
    • ‘Florence White’ – ar baltiem ziediem.
    • ‘Midget Blue’ – augstums 30 cm, ziedi tumši zili, var audzēt arī puķu podos.
    • ‘Blue Boy’ – populāra šķirne, augstums līdz 75 cm, rudzupuķu zili ziedi.
    • ‘Rose Boy’ – koši rozā ziedi.
    • ‘Red Boy’ – rubīnsarkani ziedi.
    • ‘Black Boy’ – tum­ši vīnsarkana ziedi.
      'Black Boy'
      'Black Boy'
    • ‘Snow Boy’ – sniegbal­ti ziedi.
    • ‘Double Black’ – augstums arī 75 cm, ziedi zili, gandrīz melni.
    • ‘Goliath Blue’ – augstums 80 cm, zili ziedi.
    • ‘Blauer Junge’ – augstums 90 cm, zili ziedi.

    AVOTS: Ineses Ēdelmanes un Ārijas Ozolas grāmata Latviešu valodas augu nosaukumi. Rīga, Augsburgas institūts, 2003.

     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē