• Svarīgākie rudens darbi rožu dārzā

    Dārzs
    Gunta Šenberga
    30. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: S.O.E / Shutterstock
    Kā rudens pusē parūpēties par rozēm – pastāstīs Romija Andersone, kaislīga rožu kolekcionāre, kurai ir pat divi rožu dārzi – viens Liepājā, otrs laukos pie Durbes. Viņa arī sociālajā vietnē Facebook izveidojusi grupu «Tikai rozes!», kurā pulcēties visiem rožu kaislības pārņemtajiem. Ko, mācoties no Romijas pieredzes, darīt, lai arī tavā dārzā rozes nākamgad ziedētu krāšņi jo krāšņi?

    Raksts no žurnāla Ievas Māja arhīva

    Rudens mēslojums

    • Septembra otrajā pusē jaunām un maza auguma rozītēm dod pa saujai mēslojuma, lielākām un vecākām – divas.
    • Ar mazo dēstu lāpstiņu apkārt rožu krūmam aptuveni sprīža attālumā no dzinumiem izrok aptuveni 10 centimetru dziļu grāvīti, tajā iekaisa mēslojumu un grāvīti aizrušina.
    • Mēslojumu nekad neatstāj augsnes virspusē. Tūdaļ pēc mēslošanas salaista. Romijas dārzā ir automātiskā laistīšanas sistēma. Ja tādas nav un arī lietus nelīst, bagātīgi jālaista kaut ar lejkannu.
    • Pēc visai sausas vasaras, kāda bijusi šī, ir ļoti svarīgi, lai vismaz rudenī pirms ziemošanas rozes būtu labi padzērušās.

    Šoruden iecerēts gan pilsētas, gan lauku dārzā arī uzlabot augsni. «Manuprāt, rozes zaudē ziedu krāsu un intensitāti, ja augsne nav pietiekami laba, un ar pilnmēslojumu vien tām nepietiek. Tāpēc oktobrī rožu dobēs likšu kūtsmēslus, lai pavasarī, kā teic Dainuvīte Brūvere, rozēm galdiņš jau būtu klāts.»

    Rudens apgriešana

    • Kopš augusta beigām Romija noziedējušos rožu ziedus vairs negriež tā, kā darīja visu vasaru, – līdz pirmajai uz ārpusi vērstajai īstajai lapai, kas sastāv no piecām mazajām lapiņām.
    • Griešana līdz īstajai lapai rosina jaunu sāndzinumu un ziedu veidošanos, bet rudenī tas vairs nav vajadzīgs, jo izaugt, uzziedēt un nobriest jaunie dzinumi vairs tik un tā nepagūs. Tāpēc jānoplūc vai jānogriež tikai pašas noziedējušās ziedu galviņas, dzinumus neaiztiekot. Nokniebjot tikai ziedus, rozei tiek darīts zināms: pietiek augt, laiks doties pie miera.
    • Pirms ieziemošanas, oktobra otrajā pusē, novembrī, lielās krūmrozes apgriež aptuveni par trešdaļu zemākas. Floribundrozes var arī atstāt neapgrieztas. Nereti arī tad vēl rozes zied. «Tā ir vienīgā reize gadā, kad es atļaujos nogriezt dārzā rozes. Ziedus salieku vāzēs, un rozes nāk mājās kā mīļi ciemiņi. Vienmēr pat pietrūkst vāžu.»
    • Lai gan rožu lapas var arī nenoņemt, Romija savējās atlapo. «Pilnīgi noteikti noņemu un arī citiem iesaku noņemt slimās lapas. Tās nekādā gadījuma nedrīkst atstāt dobē, lai zemē nevairotu slimības. Ideāli būtu lapiņas nogriezt ar šķērēm, atstājot mazu kāta gabaliņu. Plēšot lapas ar rokām, var noraut pumpuru, no kura nākamajā pavasarī plauks jaunais dzinums.»

    Ieziemošana

    • Katra stāda centrā uzber mulčas konusu. Izmanto smalkās frakcijas priežu mizu mulču, ko nākamajā pavasarī tikai atrauš, palīdzina un atstāj turpat dobē.

    «No vienas puses esmu nevajadzīgi čakla, jo gribu to visu izdarīt pat agrāk, nekā būtu nepieciešams. No otras puses, esmu arī savā ziņā slinka, jo man negribas strādāt aukstumā. Tā nu, abas šīs puses apvienojot, cenšos tuvoties ideālajam variantam, kuru iesaka Dainuvīte Brūvere – ieziemot rozes tikai tad, kad zeme dažu centimetru dziļumā sasalusi.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē