• Rudens bagātība puķu kastē

    Zelta padomi
    Gunta Šenberga
    Gunta Šenberga
    14. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Kas gan var būt jaukāks par košu puķu kasti uz terases, balkona vai lievenīša? Īpaši novembrī – Latvijas svētku mēnesī! INGUNA SMALA, agronome, zemnieku saimniecības Velgi saimniece Dimzukalnā, un AGRA MAULĀNE, floriste ziedu salons Ansis.

    Rudens nāk ar sulīgām krāsām, augļiem, kāpostiem un mārtiņrozēm. Salnas naktīs kastīti ar krizantēmu var ienest iekštelpās, lai nenosalst, – tad rudens ziedēšanu izdosies pastiept krietni garāku.

    • Krizantēmas (Chrysanthemum) kastē, protams, ir viskrāšņākās iemītnieces. Pašlaik tās var nopirkt visvisādas – sīkiem ziediņiem blīvi noaugušas kā dzērveņu ciņus labā ogu gadā un mazliet draiskāk izspūrušas, ar lielākiem un mazākiem ziediņiem visvisādās krāsās. Ziedošas krizantēmas droši var pārstādīt no podiņa kastē – tā krizantēma noteikti jutīsies labāk nekā ar visu podiņu ienesta istabā, kur tai ir par tumšu, parasti arī trūkst gaisa.

    Ja kastē ir laba, gaisa caurlaidīga zeme, tā būs tikai priecīga, un arī saimniecei vieglāk – nebūs katru dienu jālaista, kā tas ir mazajā podiņā. Bet var arī likt kastē ar visu podiņu – ja pēc tam domā krizantēmu ņemt laukā un pārziemināt. Reizi nedēļā vai reizi divās nedēļās krizantēmu var pabarot ar Vito vai citu mēslojumu ziedošām puķēm.

    Vislabāk pirkt tādu krizantēmu podiņā, kurai atvērušies tikai daži pirmie ziedi. Tāda ziedēs vēl mēnešus divus, ja vien tu par viņu parūpēsies un neļausi nosalt.

    • Japānas laimiņš (Sedum cauticola) ‘Robustum’ – mazāks par citiem laimiņiem. Cera augstums tikai 10 centimetru. Dzinumi mazliet nolaideni un pārkaras kastes maliņām. Nelielās lapiņas zilganzaļas, maliņas robainas un, ja cieši ieskatās, gluži kā apvilktas ar smalku, sarkanu svītriņu – kā tas varētu būt japāņu tušas zīmējumos.

    Pumpuri zaļpelēki kā lapas, tad pamazām iekrāsojas rozīgi, līdz augustā un septembrī uzzied karmīnsarkani un tādi paliek līdz vēlam rudenim, kad nosalst un nobrūnē. Taču arī laimiņiem ir savs ziemas skaistums, un kastē tie droši var palikt arī līdz pavasarim. Tad gan stādīšanai dobē diez vai vairs derēs – būs ziedoti uz ziemas smukuma altāra un nosaluši. 

    • Dekoratīvie kāposti (Brassica oleracea) – lielāka un mazāka auguma, ar cakainākām un gludākām lapu maliņām, ar zaļganpelēkiem, baltiem un sārtiem rozešu vidiņiem ir tik krāšņi un daudzveidīgi, ka kļuvuši par īstu un cienījamu krāšņumaugu. Turklāt dekoratīvie kāposti visskaistākie ir rudenī, kad jau kļuvis vēss un salnas daudzas vasaras puķes nokodušas, un tāpēc tiem nav daudz konkurentu.

    Kāpostiem pāris grādu sals nekaitē. Gluži otrādi – tie kļūst vēl skaistāki, kad sarma lapu kroķītēs mirdz kā dimanta putekļi.

    Dekoratīvo kāpostu rozetes izaug ap divdesmit centimetru diametrā. Šajā kastītē ir iesprausti griezti dekoratīvie kāposti, ko izmanto floristi. Tiem rozete ir mazāka, toties, ja audzējot visu laiku no lejas noņem lapas, var izaudzēt uz gara kātiņa kā puķi. Bet ko citu darīt, ja pašas neesam kāpostus iesējušas, – to vajadzēja darīt jau pirms Jāņiem.

    Kāpostu puķes ir gana izturīgas, lai mitrajā zemē ilgi nenovīstu un nesāktu bojāties. Reizēm podiņā audzētus dekoratīvos kāpostiņus var nopirkt arī puķu veikalā – dažkārt lapu maliņas pat nokrāsotas ar spīguļojošu krāsu. Un var taču kastē starp puķēm iecelt arī kādu mazāku īsto kāpostgalviņu vai rožu kāpostu – lai sēž un priecē acis!

    • Zari ar augļiem un ogām. Krūmcidonijas, ogābeles, krustābeles, bārbeles, aronijas, pīlādži, smiltsērkšķi, mežrozītes – der jebkādi, kas sagriezti dārzā vai mežā un kastītē tikai iesprausti. Tie acu priekšā turēs bagāto rudeni un varbūt pierunās piestāt un pamieloties kādu garām lidojošu zīdasti.
    • Akmeņi. Piesedz plastmasas puķu podus, kas kastē ir tikai ielikti un vienkārši ir skaisti.

    Ja gribi krizantēmu pārziemināt

    * Noziedējušo krizantēmu nes gaišā, vēsā telpā, kur ir daži grādi plusos, piemēram, nepakurināmā verandā. Ideāla ziemas mieram ir piecu grādu temperatūra.

    * Nogriez dzinumu augšējo daļu ar ziediem, pārējo sazaroto ceru atstāj.
    * Laisti tikai tik daudz, lai augsne podiņā nesakalst.

    * Ja nav neapkurināmas verandas vai gaišas aukstās istabas, podiņu turi pagrabā.
    * Tā kā pagrabā ir tumšs, puķi nogriez gandrīz līdz zemei – lai paliek tikai jaunie, pāris centimetru garie dzinumi, kas jau redzami pie saknēm.
    * Neiekaltē, bet laisti vēl piesardzīgāk, jo pārliekā mitrumā pagrabā puķei var uzmesties pelējums.

    * Martā pārnes uz siltāku vietu, sāc laistīt un mēslot.
    * Aprīlī vai maija sākumā, kad puķe jau centimetrus piecus pastiepusies, visiem jaunajiem dzinumiem, kas nāk no zaru padusītēm, noknieb galotnītes, lai padusītēs atkal veidojas jauni sānu dzinumi.
    * Nes vai stādi dārzā krizantēmu tad, kad beigušās salnas, – ne agrāk par maija vidu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē