• Rudenī – sapnis par pavasari

    Sīpolpuķes
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    15. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Jānis Kairis
    Dārzam rudenī piemīt īpaša burvība – daži augi gatavojas ziemai, novīst un nomet lapas, bet citi tieši tagad ir gatavi doties vēsajā zemē. Ar sapni par pavasari… Stādām sīpolpuķu dobi! Konsultē ILZE BRIĢE, Bulduru Dārzkopības vidusskolas vecākā puķkope.

    Īstais brīdis un vieta

    Pavasara sīpolpuķēm patīk saulaina un silta vieta – jo saulaināks stūrītis, jo ātrāk tās uzziedēs. Vēl svarīga lieta ir auglīga augsne. Bet tās nemīl lieku mitrumu un stāvošus ūdeņus pavasarī. Labi, ja zināms arī augsnes skābuma līmenis dārzā: ja augsne ir skāba, proti, pH mazāks par 5, sīpols vairs nespēj pilnvērtīgi uzņemt augsnē esošās minerālvielas, tāpēc jādomā par dārza kaļķošanu, krīta kaisīšanu, īslaicīgi var līdzēt arī pelnu kaisīšana.

    Audzētāju pieredze liecina, ka narcises jāiestāda visagrāk, savukārt pēdējos var stādīt tulpju sīpolus – tie ir izturīgāki, var stādīt pat tad, kad zemes virskārta jau sasalusi. Orientieris sīpolpuķu stādīšanai kopumā ir fakts, ka sīpoli vislabāk sakņojas, kad augsne ir aptuveni 9 grādus silta. Oktobra sākums un vidus ir labs laiks stādīšanai, jo sīpoliem vēl gana laika iesakņoties.

    Pareizā dziļumā un attālumā

    Sīpolpuķes jāiestāda pareizā dziļumā, un tas nozīmē – jebkurš sīpols stādāms triju konkrētā sīpola izmēru dziļumā. Attiecīgi mazākie sīpoliņi, piemēram, krokusi, jāstāda seklāk, lielākie un resnākie – dziļāk.

    Jāparedz vieta ceram, lapām, turklāt jāņem vērā sīpolu īpatnība audzēt sev apkārt jaunos, mazos bērniņus.

    Atkarībā no ieceres izrok vai nu taisnas, šauras vadziņas, vai veido apļa vai citas formas lielāku dobi. Labs un praktisks variants ir stādīt sīpolpuķes priekšplānā mūžzaļajiem augiem un ziemciešu stādījumiem – pavasarī priecēs sīpolpuķes, bet vēlāk, kad tās noziedēs, ziemcietes būs jau salapojušas un aizpildīs dobi.

    Pēc iestādīšanas vadziņas vai dobi aizrauš ar zemi un pa virsu uzber mulčas slānīti, piemēram, kūdras substrātu (ne skābu kūdru!), kas, īpaši pavasarī, palīdzēs saglabāt dobē nepieciešamo mitrumu, kā arī aizkavēs nezāļu dīgšanu. Var kaisīt arī smalku mizu mulču. (te bilde 'kuudra’)

    Laistīt pēc iestādīšanas nav nepieciešams, īpaši, ja gaidāms lietains laiks. Taču, ja ilgstoši ir pieturējies un arī uz priekšu gaidāms ļoti sauss laiks (tas gan pie mums reti gadās), jaunie stādījumi mēreni jāaplaista.

    Lielākos sīpolus stāda 10–15 cm attālumā citu no cita, mazākos attiecīgi tuvāk.

    Kaisīt vai nekaisīt apakšā smiltis?

    Smiltis zem sīpoliem parasti pakaisa divu iemeslu dēļ – pirmkārt, tā būs labāk smagākās mālzemes augsnēs, kur pavasaros sakrājas lieks mitrums. Otrkārt, smilšu kaisīšana vagās atvieglo sīpolu norakšanu vēlāk, jo smilšainā līnija labi iezīmē sīpolu joslu. Taču, ja mazdārziņā ir iecerētas dažas vadziņas, neliela vai pāris nelielas dobītes un dārzā ir normāla, auglīga augsne bez lieka slapjuma pavasarī, var iztikt arī bez smilšu kaisīšanas zem sīpoliem.

    Kāds ir labs sīpols?

    Sīpolpuķes spēkus uzziedēšanai ņem no sīpola, kurš uzkrājis sevī nepieciešamās barības vielas. Tāpēc stādīšanai jāizvēlas veselīgi, kvalitatīvi, nebojāti un pietiekami liela izmēra sīpoli.

    • Tulpes vēlams izrakt katru gadu un stādīt atkal no jauna.
    • Narcises vienā vietā var augt vairākus gadus – atkarībā no tā, cik ātri un daudz sīpolam veidojas bērniņi un attiecīgi sabiezinās stādījums.
    • Krokusi vienā vietā var augt ilgstoši, vairākus gadus.
    • Hiacintes ir dažādas – bieži vien šķirnes ātri sadalās mazos sīpoliņos, tad tās labāk rakt laukā un sadalīt.

    Lielāks sīpols – skaistāks zieds

    Jā, izmēram ir nozīme – jo lielāks sīpols, jo krāšņāks un veselīgāks zieds gaidāms. Bildē uzskatāmi redzams: no lielākā tulpju sīpola būs gana skaists zieds, no mazajiem nākamgad diemžēl vēl nekas dižs.

    Ja vēlies puķes zālienā

    Agri pavasarī, kamēr zāliens vēl nav īsti sazaļojis, tajā izlien koši krokusiņi – vai nav skaisti? Vispiemērotākie stādīšanai zālienā ir krokusi un narcises, jo šīm puķēm ir šauras lapiņas. Kad zāliens pavasarī būs pļaujams, sīpolpuķes būs jau noziedējušas un lapas savas barības vielas atdevušas sīpolam, un tās varēs droši pļaut nost līdz ar zāli. Lai iestādītu sīpolus zālienā, lieto metodi – stādīšana zem lāpstas. Tas ir tā: iedur lāpstu atbilstošā dziļumā, paceļ velēnu, ieliek sīpolus un atlaiž velēnu atpakaļ.

    Uzmanību – sīpoli garšo ūdensžurkām!

    Ja zini, ka tavu dārzu regulāri apciemo ūdensžurkas, sīpolus labāk stādīt vai nu speciālos sīpolpuķu grozos, vai vienkārši zemē ierokot sīpolu plastmasas podiņā, iepriekš izgriežot podiņa apakšu, lai saknītēm vieglāk sakņoties.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē