• Ruckas muiža kāziniekiem atsaka. Saimnieki skaidro kāpēc

    Ruckas muiža
    Ilze Šķietniece
    16. februāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Žurnāls LAUKU MĀJA aizsāk rakstu sēriju par neformālām kultūrvietām ārpus Rīgas. Vietām, kur notiek dzīve aiz mājas sliekšņa un sētas robežām. Vietām, kur satiekas cilvēki, top idejas un jaunas iespējas, sprēgā radošuma dzirksteles un veidojas komūnas, kas jaunos un enerģiskos piesaista lauku dzīvei plašākā mērogā.

    Ruckas muiža atrodas Cēsīs. Nosaukums cēlies no poļu muižnieka Rucka (Rutzky) uzvārda. Muižas ēkā atrodas Ruckas mākslas rezidenču centrs, kas radās ar vēlmi atrast darba telpas filmu studijai. Lai seno divstāvu būvi piemērotu mākslas rezidenču centra vajadzībām, bija nepieciešams remonts. Jaunie saimnieki ieguldīja galvenokārt pašu līdzekļus, jo iespējas šim mērķim piesaistīt ārējo finansējumu izrādījās ļoti ierobežotas.

    Muiža atrodas Cēsu pilsētas teritorijā, līdz ar to nav iespējams pretendēt uz LEADER programmas līdzekļiem, ko administrē Lauku atbalsta dienests. Tā nevar saņemt arī valsts finansējumu kultūras pieminekļu saglabāšanai, jo ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis. Vienīgais atbalsts nāca no Valsts kultūrkapitāla fonda un Cēsu novada pašvaldības.

    Tagad pirmajā stāvā iekārtotas telpas darbam un lekcijām, analogā fotolaboratorija, virtuve, ēdamzāle, kā arī kinozāle. Otrajā stāvā atrodas dzīvojamās istabiņas un dušas.

    Mēs cilvēkiem piedāvājam vidi, kur darboties. Katrs to var pielāgot savām vajadzībām, mainīt telpu funkcijas, iekārtojumu.

    «Vienā dienā telpā var būt kinozāle, otrā – ēdamzāle, bet trešajā – darbnīca jauniešiem,» stāsta Ieva. «Cilvēki ļoti novērtē, ka drīkst šo vidi transformēt, spēlēties.»

    Tā kā muižas atjaunošanā un uzturēšanā ieguldīts ļoti daudz enerģijas, rezidenču centra darbinieki rūpīgi izvēlas cilvēkus, kas tajā uzturas un rīko pasākumus. Atsaka tiem, kas vēlas organizēt kāzas.

    «Tam piemērotas ir daudzas citas vietas!» Ieva uzsver. Ruckas muižā notiek tikai mākslas, izglītības un kultūras pasākumi. Aktīvākais laiks ir vasara, kad risinās vasaras skolas, darbnīcas, semināri. Tās rīko gan paši, gan citas organizācijas un iestādes. Divas reizes gadā – pavasarī un rudenī – te mēneša garumā ir mākslinieku rezidence.

    Ziemu rezidenču centra darbinieki izmanto nākamā darba cēliena plānošanai, projektu pieteikumu rakstīšanai. «Pēc aktīvās vasaras ne tikai mēs paši esam noguruši, bet jūtam, ka arī ēka ir nogurusi un gribētu kādu laiku padzīvot mierīgi,» piebilst Ieva.

    Visu stāstu ar fotogrāfijām par Ruckas muižas atjaunošanu lasiet zemāk!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē