• Izlej jaunu sveci no sveču atlikumiem!

    Rokdarbi
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. augusts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto - Ieva Andersone
    Foto - Ieva Andersone
    No izdegušo sveču galiņiem var izliet jaunu sveci vai pat vairākas, kuras, klusi degot, mājās radīs omulīgu gaisotni.

    Kā liet sveces, māca Laureta Candles saimnieki Laura un Ivars Cekuli.

    Vajadzīgs:

    • parafīns vai vasks, vai izdedzinātu sveču galiņi bez daktīm;
    • trauks – sveces forma. Derēs gan izdegušo sveču trauciņi, gan citi piemērota izmēra trauciņi, gan speciālās formas sveču liešanai;
    • dakts – īpaši diegi, kas ir sveces sirsniņa. Var kārtu kārtām locīt kokvilnas diegus un galā iesiet smagumiņu, bet var arī nopirkt jau gatavas, parafīnā izmērcētas daktis;
    • trauks sveču materiāla kausēšanai. Vislabākā būs metāla bļoda vai krūzei, tikai jāatceras, ka pēc tam to virtuvē izmantot vairs nevarēs.

    Sveču liešana soli pa solim:

    1. Ņem sveču atlikumus un salauza tos gabaliņos. Labāk ņemt viena veida izejmateriālu un nejaukt kopā, piemēram, parafīnu un kādu vasku. Arī krāsu vai atšķirīgu aromātu sveču sajaukšana nav ieteicama.
    2. Sveču masu kausē ūdens peldē, bet ne uz atklātas liesmas, jo masa var aizdegties. Kausējot trauks rūpīgi jāpieskata, nevar darīt tā – uzlikt masu kausēties un iet skatīties televizoru.
    3. Ja vēlies, lai svece smaržotu, pievieno karstajai sveču masai mazu pilienu aromātiskās eļļas.
      Izkusušo vasku lej trauciņā.
    4. Kad masa padzisusi, kļuvusi it kā miglaina, trauciņa centrā ieliek dakti ar metāla pamatni un nostiprina ar speciāliem metāla stienīšiem, zīmuļiem vai kociņiem.

     

    3 biežākās iesācēju kļūdas:

    1. Nepareizi izvēlēta dakts. Ja tā ir par resnu vai tievu, svece deg nepareizi – vai nu par ātru, vai arī dakts nodeg un nodziest, nespējot izkausēt pietiekamu vaska ezeriņu.
    2. Par daudz aromāta. Tā tikai šķiet: es jau tur neko daudz neiepilinu – tikai kādu lāsīti. Patiesībā smaržeļļas un aromātiskās eļļas ir ļoti spēcīgas, un tās jāpievieno tikai mazdrusciņ.
    3. Nesagaida, kamēr svece sacietēs. Nekad nevajag raut aiz dakts, lai pārbaudītu, vai svece sacietējusi. Tā var izraut dakti, un svece pagalam. Labāk izlieto sveci nolikt maliņā un aizmirst līdz nākamajai dienai.

     

    Padomi sveču dedzināšanai

    Dabisko materiālu sveces jāprot pareizi dedzināt. Pirmoreiz aizdegta liela svece jādedzina vismaz trīs stundas, lai tā paspēj izkausēt vajadzīgo vaska pamatlaukumu. Ja sveci nodzēš ātrāk un tā neizkausē un neiztvaicē pietiekami daudz vaska, tai nākamajā reizē viss jāsāk no jauna. Līdz ar to pastāv risks, ka deglis nodegs, un tad svece vairs nebūs lietojama. Arī turpmāk svece jādedzina katrreiz 3–4 stundas, tad tās mūžs būs ilgāks. Ja sveci dedzina pakāpeniski – ikreiz pa dažām stundām, tās mūžs stundās ir garāks nekā svecei, kuru no rīta iededz un vakarā nopūš.

    Un vēl – pirms katras dedzināšanas sveces deglis jāapgriež 0,7 centimetru garumā.  

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē