• Ravēt un ēst! Gārsa mundrumam un enerģijai

    Kā pareizi?
    IEVAS Receptes
    IEVAS Receptes
    12. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Mēdz jokot, ka gārsu nevar iznīdēt citādi, kā vien apēst. Un šajā jokā slēpjas liela daļa patiesības – gārsa ir krietni vien vērtīgāka un izteiksmīgāka par parastajām salātlapām, garšas ziņā to varētu raksturot kā pētersīļa, burkāna un selerijas krustojumu.

    Gārsa, tautā saukta arī par kazu zāli, kazkāju, ģikts zāli un vēl visādi citādi, ir viens no augiem, kas dārzkopjus mēdz dzīt izmisumā, jo aug un vairojas ātri un tiek uzskatīta par uzmācīgu nezāli. Garum garās saknes ir ārkārtīgi dzīvotspējīgas, un no pavisam maza saknes gabaliņa ātri vien var izveidoties jauns augs. Daudzviet Vācijā, Šveicē, arī Skandināvijas valstīs gārsu lielos podos vai puķu kastēs audzē speciāli – veselībai un virtuvei.

    Gārsa ir labs dabas līdzeklis organisma attīrīšanai, tā vairo mundrumu un enerģiju, kā arī palīdz pret locītavu un muskuļu sāpēm. Lai tās mazinātu, lapas saspaida un uzklāj uz sāpošās vietas.

    Gārsa ir ēdama un vācama visu pavasari un vasaru. Tā satur daudz C vitamīna un minerālvielu, arī olbaltumvielas, šķiedrvielas, karotīnu, dzelzi un vēl citas vērtīgas lietas. Gārsas lapas ir ēdamas, bet arī ziediņi un sēklas ir garšīgas – mazliet līdzīgas fenhelim.

    Šī nezāle, saberzta pulverī un pievienota pārtikai, var palīdzēt ārstēt kuņģa, zarnu trakta, nieru un urīnpūšļa slimības, bet uzlējumus (aplejot lapas ar verdošu ūdeni) var lietot kā apliekamos locītavu sāpēm, iekaisumiem un brūču ārstēšanai.

    7 padomi par gārsas lietošanu uzturā:

    1. Kātiem, it sevišķi vecākiem, dažkārt piemīt rūgta garša, tāpēc ēdienos labāk izmantot tikai lapas.
    2. Salātu gatavošanai ieteicams plūkt pēc iespējas jaunākas, mīkstākas lapiņas, kad tās ir vēl mazliet spīdīgas un maigas.
    3. Vecākas lapas var izmantot par garšvielu pētersīļu vietā.
    4. Smalki sakapātus gārsu dzinumus var iemaisīt ne tikai salātos, bet arī mērcēs, biezpienā, kefīrā, zupās, siera ēdienos, arī risoto.
    5. Interesantu garšu iegūst kotletes un frikadeles, kam pievienota sakapāta gārsa.
    6. No kaltētām un sasmalcinātām lapām sanāk lieliska garšviela ar diezgan spēcīgu aromātu.
    7. Kaltētas sēklas atgādina kaut ko vidēju starp ķimenēm un fenheli; tās labi papildina skābpiena produktus un ēdienus.

    Ātrais gārsu pesto

    • 500 g gārsu
    • 1–2 ķiploka daiviņas
    • olīveļļa
    • sāls

    Ķiplokus nomizo un sakapā. Gārsas smalki sagriež un kopā ar ķiplokiem un eļļu sablendē. Pievieno sāli. Pilda mazās burciņās – tā, lai virspusi klāj eļļa. Labi garšo kā piedeva rīsiem un pastai, it sevišķi, ja pārkaisa ar ciedru riekstiem.

    Idejas salātiem

    • gārsa + ķiploki + salātlapas + tomāti + olīveļļa + balzametiķis
    • gārsa + maurlociņi + vārīta ola + jogurts
    • gārsa + biezpiens + redīsi + smalki sakapāts rabarbers + jogurts

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē